🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вот на криптодоверие: Coinbase постигна оценка 100 млрд. долара при борсовия си дебют

Най-голямата криптоборса в света донесе и бум в цените на валутите. Какви ще са ефектите

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Най-голямата криптоборса в света - Coinbase, излезе на електронната борса NASDAQ и още с първите сделки пазарната й капитализация достигна 100 млрд. долара. Първоначално от компанията обявиха и референтна цена за началото на търговията - 250 долара, което правеше оценка от 50 млрд. долара, но цените се удвоиха и покриха предварителните очаквания. Първите сделки в сряда бяха на нива 381 долара, след което достигнаха 429, което е и оценка от над 100 млрд. долара. Тя включва опциите на служителите и акциите, които имат ограничения за продажба, по изчисления на Bloomberg. Оценка, която се определя от мнозина като безумна заради младостта на криптопазара и огромната конкуренция на него, особено с платформи за търговия, които печелят от комисионни.

Ентусиазмът около листването на криптоброкера се отрази през последните дни и върху цените на виртуалните валути. В сряда Bitcoin удари нов рекорд от над 64 хил. долара, или повишение от почти 3%, етериумът поскъпна със 7%, но определено рекордьор е Dogecoin с почти 100% повишение. Общата капитализация на всички криптовалути достигна 2.26 трилиона долара, като над 50% от нея се пада на Bitcoin. А близо 10% от целия пазар минават през Coinbase - в платформата се търгуват над 220 млрд. долара криптоактиви предимно в биткойн и етериум само на физически лица.

Coinbase прави директно листване, което се различава от IPO - при първото не се набира нов капитал, а досегашните собственици пускат част от своите акции за търговия. Освен че стана първия брокер на криптовалути, който се търгува публично американската борса, листването на Coinbase на NASDAQ е забележително в институционален и инвестиционен план.

Ефекти от листването

Криптосветът получава нова силна институционална подкрепа и вот на доверие - след като все повече компании и финансови институции вече припознаха и се насочиха към виртуалните валути (например Tesla с Bitcoin), сега виждаме интерес към платформите, на които се търгуват те. Капитализацията на Coinbase доста и над тези на традиционните борси - оценката на Intercontinental Exchange, която управлява NYSE е 65 млрд. долара, на NASDAQ е 25 млрд. долара. Публичния статут на платформата може да накара финансовите регулатори да започнат да гледат с друго око на фондовете и най-вече ETF-ите, които се целят в криптопазара. До момента например Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ няколко пъти отказваше лиценз на фонд мениджъри за структурирането на борсово търгуван фонд, който да инвестира в биткойн. Основният аргумент на финансовия регулатор беше, че над 75% от биткойните се търгуват в чужбина на нерегулирани пазари, които може да бъдат манипулирани. Публичният статут на Coinbase може да започне да променя тази визия на SEC.

Повече прозрачност - собствениците на криптовалути са анонимни, няма регистър, в който да се видят големите собственици на монети. Те се разбират едва когато някой признае своя интерес. В случая с публична компания не е така - по закон инвеститор е длъжен да разкрие собствеността си на определен процент собственост в капитала. В този смисъл ще се разбере, макар и косвено, кой вярва в криптопазара.

Още един канал за инвестиции в криптопазара - покупката на акции от Coinbase е още една възможност за извличане на доходност от света на криптовалутите. Разбира се, това върви с риска от загуби. Големите платформи като Robinhood, Revolut, CMC вече листнаха в списъка акциите на компанията.

Нови продукти и индексни фондове - криптоманиаци и инвестиционни стратези вече смятат, че ще има истински бум на инвестиции в крипто и създаване на борсово търгувани фондове В момента няма класически борсово търгуван фонд, който да притежава директно биткойн, но ако SEC промени вижданията си по въпроса (виж по-горе), това може и да се промени. "Coinbase ще побърка хората", казва пред CNBC Мат Хоуган, инвестиционен директор на Bitwise Asset Management, който създава първия индексен криптофонд. "Смятам, че това ще принуди традиционните финанси да се борят с феноменалния растеж, който се случва в криптoпазара", казва още той.

Има обаче и песимисти. Проучване на Bank of America, цитирано от Yahoo Finance, сред 200 фонд мениджъри с активи за над 500 млрд. долара, направено този месец, показва, че 74% от тях смятат криптовалутите за балон, 16% са на обратното мнение а 10% нямат такова. Основните аргументи на невярващите са, че виртуалните пари се използват от престъпници, за пране на пари, понци схеми, накратко - за измами.

Кой стои зад Coinbase

Coinbase е базирана в Сан Франциско. Брайън Армстронг и Фред Ерсам основават платформата през 2012 г., като в момента тя е най-големият брокер на криптовалути в САЩ и сред най-големите в света по обем на търговията и приходи. Компанията предлага както обмен на различни криптовалути, така и депозити и тегления в традиционни валути като долар, паунд и евро.

Нетната печалба на брокера за първото тримесечие е 730 млн. долара, което е близо два пъти над печалбата за цялата 2020 г. Приходите за първите три месеца са 1.8 млрд. долара, или над половината за цялата 2020 г. Активните потребители на месец са се увеличили двойно до над 6 млн. души в сравнение с 2.8 млн. в края на 2020 г. Очакванията са до края на годината те да бъдат между 7 млн. и 14 млн. Над 56 млн. души имат верифицирани сметки в брокера, показват данните от последния отчет на Coinbase. Компанията очаква ръст в приходите от институционални инвеститори, след като започне да се търгува публично. Към настоящия момент Coinbase управлява над 122 млрд. долара криптоактиви за институции, с което общият обем на криптоактивите в платформата достига близо 335 млрд. долара.

Приходите на криптоброкера идват основно от такси върху транзакциите (96% от приходите са от такси), което означава, че компанията печели повече от активните търговци и трейдъри, отколкото от холдърите (инвеститори в криптовалути, които купуват в дългосрочен план). Най-голямата заплаха за бизнес модела на криптоброкера според компанията е волатилността на пазара за криптовалути. Друга опасност е нарастващата популярност на децентрализираните криптоборси, където потребителите обменят активи директно един с друг (p2p). Така заедно с навлизането на все повече регулирани платформи конкуренцията ще се увеличава, което ще принуди най-вероятно Coinbase да намалява такси. А това ще се отрази и върху маржовете й, което може и да не се хареса на много инвеститори.

Все още няма коментари
Нов коментар