🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Amazon купува MGM за 8.45 млрд. долара

Технологичният гигант подсилва стрийминг платформата си и филмовото си студио

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичният гигант Amazon обяви, че купува филмовото студио Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) за 8.45 млрд. долара. MGM е едно от най-известните студиа в Холивуд и собственик на правата на филмови поредици и герои като Джеймс Бонд и Роки. По този начин Amazon ще подсили своя собствен бизнес с филмови продукции, както и стрийминг платформата Amazon Prime Video. Това е второто по големина придобиване от страна на Amazon след сделката за веригата супермаркети Whole Foods за 13 млрд. долара през 2017 г. Информация за потенциална сделка излезе още преди седмица.

Придобиването на MGM има и огромен символичен характер. Затварянето на киносалоните заради пандемията допълнително ускори "смъртта" на традиционните гиганти в Холивуд и пренасочи и зрителите, и новите заглавия директно към стрийминг платформите. Бюджетите на Disney, Netflix, Amazon и Apple за създаване на сериали и филми расте постоянно, докато студиата изпитват все по-големи трудности.

Всъщност трудно може да бъде даден по-добър пример именно от MGM - следващият филм от най-успешната поредица на компанията - тази за Джеймс Бонд ("No Time to Die" или "Смъртта може да почака"), трябваше да бъде пуснат в кината през април 2020 г., но датата беше сменена първо заради затворените кина в Китай, а после и по целия свят. Според сегашните планове филмът трябва да излезе на големия екран през септември 2021 г., над година и половина след първото изместване на датата, и дори тогава вероятно няма да бъде пред пълни киносалони.

С някой милиард отгоре

Досега MGM беше непублична компания, като според източници на Wall Street Journal към края на 2020 г. компанията се е оценявала на 5.5 млрд. долара, включително и дълга. Amazon плаща значително по-висока цена, като дълговете на MGM възлизат на близо 2 млрд. долара.

Amazon със сигурност ще добави целия каталог на MGM към собствената си стрийминг платформа. Въпросът е дали ще остави някои (или всички) заглавия ексклузивни за Prime Video, като конкурентно предимство спрямо Netflix и Disney например, или ще ги отдава и на другите гиганти в сектора, срещу такси.

В момента Amazon е четвъртата по големина компания по пазарна капитализация (след Apple, Microsoft и Saudi Aramco), на обща стойност 1.65 трлн. долара. Компанията, основана от Джеф Безос, рядко се разраства чрез големи придобивания, като вместо това предпочита да създава свои отдели и да ги развива сама. Филмовият бизнес е по-различен случай, защото старите холивудски студиа въпреки лошото си финансово състояние държат правата върху огромен брой популярни филми и поредици от близкото и далечно минало и собствеността над каталозите им дава конкурентно предимство на новите играчи в сектора.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Тез "гущери" за нищо ги нямат ...

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 3

    За Джеф Безос 8.45 млд. долара са джобни пари. Очевидно обаче, че старите холивудски студиа ще трябва да пристанат на големите интернет-гиганти като Amazon, защото там е бъдещето.

    Нередност?
  • 3
    wxr1533748934573911 avatar :-|
    Todor Stoyanov
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Дано да им помогне да заздравят позиции при стрийминга, от повечето стрийминг сървиси които имам, при амазон единствено като че ли филмите са схранни и някак различни, но не в добрия смисъл, Нетфлих са малко по добре от тях, но най гледаните ниезменно ще станат тези с най разнообразно съдържание от възможно най много студиа - HBO Max засега го виждам най силно предложение, особено сега когата имат премиери едновлеменно с тези в кината на много от блокбъстърите за 2021. Годзила срещу Конг в 4K HDR на прожектор у дома, в деня на световната премиера - заслужава си да платиш за това преживяване, по щъсно ще има Коджуринг, Матрицата 4, всичко от Уолнър Медия , те са собственици на HBO . Amazon едва ли ще се променят с нещо след придибиване на MGM - освен стари сериали и екшън филми от 90-те, не очаквам от тази сделка накрая.

    Нередност?
Нов коментар