🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Amazon наема 55 хил. висококвалифицирани специалисти

Новината идва малко преди глобалното кариерно събитие на компанията в средата на септември

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Корпорацията Amazon планира през следващите месеци да наеме 55 хил. души в целия свят. Позициите са в сферите на роботиката, изследванията и инженерството. Това разкри изпълнителният директор на компанията Анди Джаси в интервю пред Reuters. Amazon е работодател на около 275 хил. души в световен план, а новонаетите служители ще допринесат за разрастване на персонала с 20%. Решението идва на фона на недостиг на квалифицирана работна ръка на пазара на труда - проблем, с който се сблъскват много компании в САЩ и Великобритания.

Броят на планираните нови работни места в Amazon се равнява на около една трета от служителите на Google към 30 юни и приблизително общия брой на всички работещи във Facebook.

В първата си медийна изява след като наследи Джеф Безос на поста главен изпълнителен директор през юли, Джаси разкри, че компанията се нуждае от повече работна сила, за да отговори на високото търсенето в търговията на дребно, облачните услуги и рекламната дейност. Голяма част работните места вероятно са свързани с програмата Project Kuiper за изстрелване на сателити в орбита с цел разширяване на достъпа до широколентови мрежи, смятат от BBC. Позициите, които Amazon предлага на пазара, са до голяма степен нови, а не такива, които са били освободени, твърди компанията, която е вторият най-голям частен работодател в САЩ.

Началото на ежегодния панаир на професиите на Amazon е планирано за 15 септември, затова Джаси смята, че именно сега е правилният момент да започне процеса по наемане. Той посочи, че много професии са били трансформирани от пандемията, а голяма част от хората обмислят прехвърляне към нови и по-различни работни места, като се позова на проучване на PwC, според което 65% от работещите в САЩ търсят кариерна промяна. Джаси определи събитието на Amazon като "своевременно и полезно". Кариерният панаир ще бъде глобален, като миналата година в него са се включили над 22 000 души от Индия, както и от други места извън САЩ.

През април Amazon оглави класацията на LinkedIn за най-добро място за кариерно развитие в САЩ за 2021 г. Компанията обаче беше обект на натиск и засилено внимание от страна на синдикати като International Brotherhood of Teamsters, които призоваваха тя да бъде разследвана от Федералната комисия по търговията за нелоялни търговски практики. По-рано през годината пък се състоя неуспешен опит на служители в Алабама да извадят на показ дейностите на склада на Amazon и агресивната му позиция срещу синдикалното движение. В резултат на тази битка бившият изпълнителен директор Джеф Безос призна, че Amazon се нуждае от по-добра визия за служителите си.

Разрастване по време на кризата

В условията на възстановяваща се американска икономика и свиващ се пазар на труда някои компании изпитват затруднения да запълнят свободните работни места и да балансират между работа от офиса и от дистанция. Amazon, която първоначално поддържаше култура, фокусирана върху работата на място, впоследствие направи крачка назад и предложи на служителите си да прекарват едва три дни седмично в офиса от догодина.

Компанията е наела повече от 500 хил. души през 2020 г., основно във връзка с логистичната си дейност, която отчете впечатляващ ръст. Amazon инвестира значителни средства в строежа на нови складове и повишаване на заплатите, за да привлече работници. Това разрастване идва в отговор на силното търсене от страна на потребителите, които очакват продуктите да бъдат доставени до домовете им. Джаси заяви, че корпорацията е много конкурентна откъм заплащане. "Ние проправяме пътя на минималната заплата от 15 долара на час", изтъкна той, а за някои щати средната начална заплата е 17 долара на час.

Около 40 хил. от новонаетите 55 хил. служители ще са в САЩ, 2500 във Великобритания, а останалите основно в Индия, Германия и Япония. За победителя в "състезанието" за втора централа на Amazon - Арлингтън, Вирджиния - където засега работят само част от предварително планираните 25 хил. души, има обявени 2800 позиции. Белвю, близо до първоначалния дом на Amazon в Сиатъл, ще приеме 2000 нови служители.

Все още няма коментари
Нов коментар