🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Задава се водопад от инвестиции

Компаниите по света влагат огромни средства за развитие

С вдигането на ограничителните мерки в богатия свят, хората започват да излизат и да харчат. Ресторантите в Австралия са препълнени от месеци. Търговските центрове в САЩ са пълни с хора, които харчат чековете. Киносалоните във Великобритания, на които беше разрешено да отворят отново в средата на май, са препълнени за пореден път. И все пак зад кулисите поредният потенциално по-значителен разход на средства едва започва.

Бизнесът отново започва да инвестира. В САЩ капиталовите разходи на компаниите нарастват с 15% годишно както за машини, така и за нематериални активи като софтуер. Компаниите в други части на света също увеличават разходите. Прогнозите за глобални бизнес инвестиции никога не са изглеждали толкова розови. Анализатори от Morgan Stanley прогнозират "нажежен цикъл на капитала". Според тях общите глобални инвестиции ще скочат до 121% от нивата преди рецесията до края на следващата година (виж графиката). Консултантската компания Oxford Economics твърди, че "времето изглежда подходящо за бум на капиталовите инвестиции", докато изследователската компания IHS Markit прогнозира, че реалните инвестиции в световен мащаб ще нараснат с над 6% тази година.

Бърза промяна

Днешният оптимизъм бележи огромна промяна от нормата преди пандемията. В Америка брутните вътрешни бизнес инвестиции като дял от БВП растат бавно от началото на 80-те години през миналия век. След финансовата криза от 2007-2009 г. отне повече от две години глобалните инвестиции в реално изражение да достигнат предишния си връх. За разлика от тогава, въпреки че в началото на пандемията инвестициите спаднаха по-стръмно, този път се възстановиха по-бързо. Перспективата за нарастване на капиталовите инвестиции дава обещание, че световната икономика няма да се сблъска с повторение на годините след 2010 г., когато растежът на производителността и БВП оставаше упорито под тенденциите преди кризата от 2008 г. В крайна сметка инвестициите в нови продукти, технологии и бизнес практики са основата за по-високи доходи и по-добро качество на живот. Какво се крие зад ръста в капиталовите инвестиции и дали ще продължи?

За да разберете защо анализаторите са толкова оптимистично настроени, помислете за фирмите, включени в основния борсов индекс на фондовите пазари в САЩ - S&P 500. Заедно те представляват около един долар от седем в общото образуване на корпоративен капитал в богат свят. В неотдавнашен доклад Bank of America анализира приходите на тези компании от 2006 г. и заключава, че мениджърите към настоящия момент са най-позитивно настроени към капиталовите инвестиции. Economist разгледа 25-те най-големи нефинансови фирми в S&P 500 и установи, че очакванията на анализаторите за капиталови инвестиции през 2021 г. са се увеличили с 10% през последната година.

В кои сектори е възстановяването

Засега възстановяването на инвестициите е съсредоточено в няколко индустрии. Откриваме, че се очаква глобалните технологични компании да увеличат капиталовите разходи с 42% тази година спрямо 2019 г. Apple ще инвестира 430 млрд. долара в САЩ за петгодишен период, надграждане от 20% спрямо предишните планове. Тайванската TSMC, най-големият производител на полупроводници в света, наскоро обяви, че ще вложи 100 млрд. долара през следващите три години в производството. Анализаторите смятат, че капиталовите вложения на Samsung ще нараснат с 13% тази година, като са се увеличили с 45% през 2020 г.

Най-важното е, че пандемията води до ера на по-големи инвестиции в технологии.

Технологичните компании харчат толкова свободно отчасти, защото пандемията създаде нови изисквания. Повечето пазаруване вече се случва онлайн. Дистанционната работа нараства. Необходимо е ново оборудване и софтуер, за да работи всичко безпроблемно. Последните изследвания на Никълъс Блум от Университета в Станфорд и Стивън Дейвис и Юлия Жесткова от Университета в Чикаго откриват голям ръст в дела на патентните заявки за технологии за работа от вкъщи. Швейцарската банка UBS смята, че доставките на компютри за търговска употреба ще нараснат с близо 10% тази година, ускорение в сравнение с ръста през 2020 г.

Технологичните фирми не са единствените ентусиазирани в харченето. Компаниите в S&P 500, които се фокусират върху потребителските продукти например, увеличиха капиталовите си разходи с 36% на годишна база през първото тримесечие. Компании като търговските вериги Target и Walmart се опитват да се съревновават с онлайн гигантите, които ядат от пазарния им дял. Британският търговец на дребно Marks & Spencer наскоро обяви, че е пуснал 46 нови уебсайта в задгранични пазари от Исландия до Узбекистан.

Други търговци на дребно харчат неистово, за да разширят капацитета, като са били засегнати от нарастването на разходите на домакинствата. Всичко - от дивани до горещи вани, е в недостиг. По-рано тази година Peloton обяви "значителни допълнителни инвестиции" за ускоряване на транспорта на своите велоергометри от Тайван. Корабната компания Maersk наскоро обяви, че ще купи повече контейнери, за да облекчи пречките в доставките. Глобалните поръчки за доставки, които се изпълняват с огромни контейнерни кораби, са се е повишили от 9% от сегашния флот през октомври до над 15% през април.

Трайна ли ще е промяната

Големият въпрос е дали новопоявяващият се бум на капитала предвещава широка и трайна промяна, или е просто ентусиазиран, но временен отговор на възстановяването. Не всички фирми увеличават капитала: анализът на Economist предполага, че около половината от фирмите в S&P 500 не се очаква да инвестират повече през 2021 г., отколкото през 2019 г. Глобалните компании за петрол и газ намаляват вложенията с една десета спрямо предпандемичните нива, вероятно в отговор на по-ниското очаквано търсене поради климатичните промени. Авиокомпаниите и операторите на круизни кораби също съкращават разходите, може би в очакване, че ще отнеме време, преди хората да могат да пътуват отново свободно. Много мениджъри - на фирми за суровини или индустриални стоки, продължават да проповядват капиталова дисциплина. Може да се окаже твърде голям скок за тях да преминат от десетилетие на строги икономии към бум.

Друго притеснение е тенденцията към по-голяма консолидация в индустриите от хотели до добив, която изглежда малко вероятно да бъде обърната от ковид-19. Изследванията на МВФ показват, че компаниите с пазарна мощ може да са по-малко склонни да инвестират. Например през петте години преди пандемията американските бизнес инвестиции в хотели бяха по-ниски, отколкото през петте години преди финансовата криза, въпреки че търсенето беше далеч по-голямо.

Противоположно на това обаче, икономическите условия днес могат да убедят нежелаещите компании да развържат кесията. За разлика от периода след финансовата криза домакинствата имат много спестявания. По-решителният фискален и паричен отговор този път също позволи на фирмите да се напълнят с пари (виж графика 2). Емитирането на облигации от американски компании с инвестиционен рейтинг е скочило до рекордните 1.7 трлн. долара през 2020 г. спрямо 1.1 трлн. долара през 2019 г., според проучване на S&P Global Market Intelligence.

Нещо повече, икономическото преразпределение, провокирано от ковид-19, и неговите инвестиционни последици ще продължат да се усещат за известно време. Мениджърите в някои индустрии, особено полупроводниците, вече приемат, че са влезли в пандемията с твърде малко свободен капацитет и обещават многогодишни проекти, за да компенсират това. Може би най-важното е, че пандемията води до ера на по-голям технологичен оптимизъм. Бързото внедряване на изцяло нови бизнес модели, когато ковид-19 удари, да не говорим за откриването на ваксини, може да напомни на шефовете за плюсовете на иновациите. Всичко това може да обясни защо очакванията за капиталовите инвестиции от компаниите в S&P 500 през 2022 г. са дори по-амбициозни от тези за тази година. Инвестиционният бум може би само започва.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар