🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Рекордна цена на газа, скъп ток, летищни такси без промяна

И още: БСК е с нов председател, Международната банка за икономическо сътрудничество емитира облигации на БФБ за 68 млн. лв.

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Концесионерът на летище София предлага да не вдига таксите догодина

"Соф кънект", което оперира столичното летище от април, съобщи, че предлага заради пандемията таксите към авиокомпаниите да останат непроменени. Този ангажимент всъщност бе поет в оферта, и то за десет години, като беше сочен от управляващите за ключов при избора на консорциума за победител. Новост е, че "Соф кънект" предлага отстъпки - при достигане на близки брой полети от предковид периода. Предложената тарифа и намаления според концесионера ще доведе до финансов дефицит от 32 млн. евро за 2022 г. Дружеството вече получи отстъпка от държавата - първите 10 години да не плаща концесионна такса, а сумите да се внесат по-късно.

Wizz Air въвежда задължителна ваксинация за персонала

Авиокомпанията Wizz Air ще направи ваксинацията срещу COVID-19 или регулярните антиген/PCR тестове при специални случаи задължителни за всички членове на екипажа от 1 декември 2021 г. От компанията съобщиха, че целта е да се гарантират здравето и безопасността на пътници и служители, както и безпроблемното изпълнение на полетите в дългосрочен план. Новото изискване ще засяга всички екипажи (наземен и кабинен). Тъй като все повече правителства изискват ваксинация за екипажите като част от националните мерки за влизане в страната, става все по-наложително членовете на екипажите да бъдат ваксинирани, казаха от компанията.

Добри Митрев днес е бил избран за председател на Управителния съвет (УС) на Българската стопанска камара (БСК). Изборът идва, след като Радосвет Радев, който беше председател на БСК от 2018 г., почина на 6 август. Добри Митрев е 49-годишен и е юрист по образование. Има дългогодишен административен опит, включително като председател на Общинския съвет на Перник, посочват от работодателската организация. В екипа на БСК е от 2012 г, а от 2018 г. е главен секретар и член на УС.

Облигации на международна банка вече се търгуват на борсата в София

Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) дебютира на Българската фондова боса с емисия облигации за 68 млн. лв. в сряда. Това е първата международна институция с бондове на местния пазар - те са с падеж 2024 г. и с лихва 1.15%. Страните - членки на банката, са България, Виетнам, Монголия, Полша, Русия, Румъния, Словакия и Чехия, а активите й са за над 800 млн. евро.

Енергийни цени

211.92 лв./мВтч е постигната днес борсова цена на електроенергията в сегмента "Ден напред". Това е с около 5% под вчерашните стойности, но остава много над прогнозираните само преди два месец 119 лв./мВтч. За сравнение, цената на тока с дата на доставка 2 септември 2020 г. е била 102 лв./мВтч.

69.4 лв./мВтч е определената от КЕВР цена на природния газ за месец септември. Тя е с 20% по-висока от действащата досега и три пъти над цената от септември 2020 г.

Борсите в Европа и САЩ се оцветиха в зелено в първия ден на месеца

Септември е известен за пазарите, като Back to School сезонът и се свързва с началото на по-активна борсова търговия. Повишенията на индексите са до 1%, но идват след като обикновено ленивият август донесе първа положителна доходност за този летен месец на Уолстрийт от доста време насам. Дотук S&P500 в САЩ се е повишил в седем поредни месеца.