🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Ръстът на БВП е бил почти 10% към юни, работодатели очакват тежка ковид зима

И още: Борсовият ток отново е над 200 лв./мВтч, газът в Европа продължава да поскъпва, високи остават и цените на петрол и злато

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

НСИ промени леко нагоре БВП през второто тримесечие и ръстът докосна 10%

Ръстът на БВП през второто тримесечие на тази година е 9.9% на годишна и 0.6% на тримесечна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт. Експресните оценки на статистиката бяха малко по-ниски - съответно 9.6% годишен и 0.4% тримесечен ръст. Данните показват, че ръстът идва основно от крайно потребление и инвестиции. Внушителният растеж на икономиката не е изненада предвид драстичния спад на БВП през кризисните април и май на миналата година.

Шест от десет работодатели очакват новата ковид вълна да спре дейността им

Спиране на дейност през последното тримесечие на годината заради новата ковид вълна очакват 61% от работодателите и 76% от работещите, сочат данни от проучване на "ManpowerGroup България" на тема "Четвъртата вълна на COVID-19". В него са участвали 185 компании и 366 служители от всички бизнес сектори и региони в България. С оптимистични прогнози са само секторите "Информационни технологии", "Аутсорсинг на бизнес процеси", "Консултантски услуги" и "Търговия и бързооборотни стоки". Най-притеснени от евентуално затваряне са организациите (75%) и служителите (50%) в сектор "Туризъм, хотелиерство и ресторантьорство". Още по темата тук

Лозарите искат още субсидии заради ниски изкупни цени

Националното сдружение на българските лозари поиска минимум 20-40 млн. лева финансово подпомагане през тази година и яснота за изравняването на субсидирането на сектора в България с това в останалите държави от ЕС. Причината е, че три поредни години изкупните цени на гроздето са ниски и макар през тази година реколтата да е по-добра от миналата, положението на лозарите е тежко, обясни председателят на сдружението Петьо Бошнаков. Сега гроздето се изкупува по 50-60 ст. на кг и само при някои сортове - за 70-80 ст., което е историческо дъно.

Пазари:

Природният газ продължава да поскъпва

Нов рекорд отбеляза цената на природния газ на европейската борса TTF, която участва и във формулата за ценообразуването на руския газ за България. Постигната днес цена е 52.3 евро/мВтч. Причини за поскъпването са увеличеното потребление в световен мащаб, незапълнените газови хранилища преди зимата, както и ограничените доставки от Русия заради профилактики на газопроводите. Всичко това неминуемо ще окаже ефект и върху тарифите над "Булгаргаз", които за септември са малко над 69 лв./мВтч.

Борсовият ток се върна над 200 лв./мВтч

След като през почивните дни имаше известно понижение в цената на електроенергията, днес токът струва 226.17 лв./мВтч, а постигнатата цена в сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса за утре е 225.23 лв./мВтч.

Цената на златото отстъпи леко надолу, но остана на най-високите си нива от юли насам. Тройунцията днес е малко над 1810 долара, като причина е общата слабост на долара, но и очакванията Фед да забави малко затягането на монетарната си политика.

Слабият долар е причина и за високите цени на петрола, като той остава над 71 долара за барела при брент. Нарушените доставки по вода също подкрепят цената нагоре.

Компании:

От KPMG обявиха, че от 1 октомври 2021 г. разширяват лидерския си екип като промотират шестима служители. Сред повишените са Здравко Москов, Севдалина Димова, Веселина Станкова, Емил Евтимов, Бианка Атанасова и Живомира Гайдова.

Deutsche Telekom планира да продаде дъщерното си нидерландско дружество Т-Моbіlе Netherlands зa 5.1 млpд. евро на инвестиционните фондове Warburg Ріnсuѕ и Арах Partners.

Международният лидер в подбора на персонал - швейцарската Adecco Grоuр съобщи, че купува френската онлайн платформа за търсене на работа QAPA в сделка зa 65 млн. евро. Очаква се транзакцията да приключи през третото тримесечие на годината. QAPA работи от 2017 г. и за последните 12 месеца има оборот от 45 млн. евро.

Нискобюджетна компания за жп превози ще се конкурира с EasyJet и British Airways по най-натоварения железопътен и въздушен маршрут във Великобритания - Лондон - Единбург. Lumo започва да работи от 25 октомври, като в началото ще има по два влака дневно, а цените за еднопосочно пътуване са под 15 паунда. Компанията е подкрепена от транспортния гигант First Group, а целта е превозването на поне 1 млн. пътници годишно.

Цитат на деня

Освен енергията... и много други неща ще поскъпват, защото светът през последните 10 години бе заливан от пари от централните банки. А в България винаги инфлацията идва с малък бонус отгоре, т.е. тя става по-висока от световната и европейската и това донякъде е и заради процеса на настигане. Няма да съм изненадан, ако през 2022 г. средногодишната инфлация е 4%.

Георги Ганев, икономист, пред в. "Сега"

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Новата шефка на РИОСВ-Бургас е етърва на предишната. Роза Кирова-Иванова (новата шефка) е омъжена за Светлин Иванов, а Детелина Иванова Христова-Иванова (предишната шефка) е омъжена за брат му Пламен. Информацията се открива в Имотния регистър. Двете семейства са били съсобственици на апартамент в Бургас.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160240234021189

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал