🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Български стартъп в САЩ привлече 100 млн. долара финансиране, българските младежи рядко работят и учат

И още: Алуминият е рекордно скъп, цената на петрола расте, платените абонати на YouTube music са 50 млн.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Създадена от българи американска платформа привлече 100 млн. долара финансиране

Основаният от българи американски виртуален застрахователен агент Insurify е приключил инвестиционен рунд от Серия Б за 100 млн. долара. Сделката е водена от инвестиционната компания Motive Partners, като във финансирането са се включили съществуващите инвеститори Viola FinTech, MassMutual Ventures, Nationwide, Hearst Ventures и Moneta VC, както и новите Viola Growth и Fort Ross Ventures. Базираната на изкуствен интелект платформа за сравняване на застрахователни продукти ще използва привлечените средства, за да разшири дейността си и да ускори плановете си за растеж, съобщиха от Insurify. Платформата е създадена през 2013 г., като зад нея стоят българите Снежина Захария, която е и изпълнителен директор, и Тодор Кирязов (главен продуктов директор). Компанията успява да продаде застраховки с покритие на стойност 170 млрд. долара на над 4 млн. клиенти, с което постига 20-кратен ръст на приходите си от 2016 г.

Гaбop Oлaйoш e нoвият глaвeн oпepaтивeн директор нa "Содексо Бългapия". Той поема управлението от досегашния директор Виктор Косконел след изтичането на мандата му в България. Олайош работи в групата Sodexo от 20 години, като е заемал различни позиции в Румъния и Унгария.

Фермери могат да кандидатстват за подкрепа за хуманно отношение към свинете

Фермерите могат да кандидатстват за подпомагане на хуманното отношение към свинете до 17 септември. Общият бюджет на държавната помощ за тази година е 35 млн. лв. Подкрепа се предоставя в две направления - за отглеждане на свине майки и за отгледани и продадени прасета, където помощта е на брой животни.

Девет от десет души на възраст между 15 и 19 години са били в образователната система в Европейския съюз през 2020 г. Делът намалява до малко под половината при хората на 20 - 24 години, показват данните на Евростат. Общо за двете възрастови групи учещите младежи, които едновременно с това са и работели, са били 18.4% средно за ЕС. В различните страни обаче разликите са значителни в зависимост от образователната система и културните особености, като най-много младежи са съчетавали учене и работа в Нидерландия (57.8%), Дания (45.8%) и Германия (38.7%). На другия полюс са Румъния, Словакия (по 2.5%) и Италия (3%). Малко след тях се нарежда България.

ББР обяви нов търг за луксозното BMW на бившия директор със стартова цена 85 хил. лв.

Тя е с 10 хил. лв. под обявената за августовския аукцион, който явно не е успял да привлече интерес от купувачи. Автомобилът, ползван от отстранения още през 2020 г. главен изпълнителен директор Стоян Мавродиев, беше обявен за продан от новото ръководство на държавната банка, назначено от служебния икономически министър Кирил Петков. Дни преди това той публично се възмути от големите заплати и скъпия автопарк в ББР. Новият търг ще се проведе в централата на ББР на 24 септември, като до ден преди това могат да се правят огледи на мощното возило с 449 конски сили. Тръжната документация е безплатна, но има депозит за участие 4 хил. лв.

Пазари

Поскъпването на суровините продължава - фючърсите на алуминия преминаха 2700 долара за тон за първи път от май 2011 г. Причината е в нарушени морски доставки и свитото предлагане.

Петролът също пое курс нагоре. Сортът брент поскъпна до нива над 72 долара за барел заради очаквано повишение в търсенето, провокирано от глобалното икономическо възстановяване.

Ценовият ръст на тези основни суровини е продължение на тенденцията, започнала през тази година. Тя е и в основата на ускорената инфлация по целия свят. В еврозоната производствените цени са на най-високото ниво от повече от 26 години. За юли те са се повишили с 2.3% при очаквания за 1.1%. На годишна база повишението е 12.1%.

Компании

YouTube music е достигнал 50 млн. платени потребители

Информацията е на Financial Times, като цитира свои източници. Достигането на толкова абонати е ключово за компанията в битката й на пазара на музикалните стрийминг услуги. Лидер продължава да е Spotify с над 160 млн. платени месечни абонамента. Други активни играчи в този сектор са Apple и Amazon.

Twitter пуска абонамент за "суперпоследователи" на избрани инфлуенсъри

Социалната мрежа Twitter въведе нова функция за "суперпоследователи", които ще могат да получават ексклузивно съдържание от предпочитани от тях инфлуенсъри. Това ще става срещу месечен абонамент - 2.99, 4.99 или 9.99 долара, който създателите на съдържание ще определят. Функцията е достъпна за потребители на iOS в САЩ и Канада, като в следващите няколко седмици ще е налична навсякъде по света.

Все още няма коментари
Нов коментар