🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Goldman Sachs придобива финтех компанията за кредити GreenSky за 2.2 млрд. долара

Банката завършва втора сделка за над милиард долара в последния месец

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската банка Goldman Sachs придобива финтех компанията за еднократни заеми GreenSky за 2.2 млрд. долара. С купуването на американската компания от Goldman продължават да изпълняват стратегията си по превръщане на доскоро инвестиционната банка в универсална такава.

Акционерите на GreenSky ще получат по 12.11 долара на акция, което е премия от над 50% спрямо сегашните цени на ценните книжа. Това е втората сделка на Goldman Sachs за придобиване на компания, оценена над 1 млрд. долара, в последния месец. През август звеното за управление на активи на нидерландската застрахователна компания NN стана част от банката срещу 1.6 млрд. евро. Това е и най-голямата сделка, която е завършена от изпълнителния директор на Goldman Дейвид Соломон, който е на тази позиция от три години насам.

Goldman Sachs откри подразделение, което да се концентрира върху традиционна банкова дейност преди 5 години. Marcus, както се нарича насочената към потребителите банка, е причината за диверсифицирането на портфолиото на Goldman. Соломон е и главния двигател на промяната в стратегията за развитие, като целта му е да се намали зависимостта от капиталовите пазари. "Бяхме ясни в стремежа си Marcus да стане платформата за потребителско банкиране на бъдещето и придобиването на GreenSky постига тази цел", казва Соломон в съобщение, разпространено до медиите. "GreenSky ще позволи на Marcus да достигне до нов и активен набор от търговци и клиенти и да им предостави разширяващ се набор от решения", добави той.

GreenSky е основана през 2006 г. в Атланта, като бизнес моделът на компанията се състои от отдаване на еднократни заеми директно на търговци, предлагайки им финансиране на стоки и услуги. Най-често компанията отдава заеми за извършването на строителни дейности. В момента компанията обслужва портфолио заеми на стойност от 9 млрд. долара. Клиентите на компанията възлизат на около 4 млн., а в досегашната си дейност тя е финансирала проекти на стойност над 30 млрд. долара. Компанията започна публично предлагане през 2018 г. Първоначално компанията бе оценена на 4 млрд. долара, но оттогава насам акциите на финтех компанията са изгубили почти 70% от стойността си.

Все още няма коментари
Нов коментар