🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Zoom и Five9 се отказаха от сделката за 14.7 млрд. долара

Акционерите на доставчика на облачен софуер гласуваха "против", след като властите изразиха опасения за националната сигурност

Офертата на Zoom за придобиване на доставчика на cloud софтуер Five9 беше отхвърлена седмици след като Министерството на правосъдието на САЩ изрази опасения за националната сигурност заради сделката за 14.7 млрд. долара. Компаниите обявиха в четвъртък, че са решили да прекратят споразумението си след събрание на акционерите на Five9, по време на което мнозинството от инвеститорите са гласували против сделката, съобщава Financial Times.

Крахът на сделката е удар за плановете на Zoom да разшири набора от предлагани продукти, след като компанията доби огромна популярност със своите услуги за видеоконферентни разговори по време на пандемията. Придобиването на Five9 щеше да бъде най-голямото досега за Zoom, но процесът беше белязан от несигурно представяне на акциите и проблеми с регулаторите. Според съобщение на компанията за облачни технологии отказът е по взаимно съгласие на двете страни. Нишата на контактните центрове все пак остава приоритет за Zoom, разкри изпълнителният директор Ерик Юан.

Връзки с Китай и спадаща популярност

През септември Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че трябва да разследва връзките на Zoom с Китай, преди да одобри мащабната сделка. Американските власти отдавна виждат проблем в зависимостта на компанията от китайски разработчици и имат опасения за сигурността на предлаганите от платформата видеокомуникационни услуги. Базираната в Калифорния Zoom многократно е отричала каквато и да е опасност, тъй като данните на клиентите не минават през китайски сървъри. Въпреки това миналата година компанията погрешно е насочила някои разговори през Китай.

Откакто плановете за придобиване бяха обявени през юли, акциите на Zoom паднаха с 26% поради опасения, че популярността на този тип услуги ще спадне при завръщане на служителите в офисите. Консултантската компания Institutional Shareholder Services изрази съмнения за бъдещото развитие на Zoom и посъветва акционерите на Five9 да отхвърлят офертата. Двете компании обявиха, че ще продължат партньорството си, което датира отпреди неуспешния опит за придобиване.

Все още няма коментари
Нов коментар