🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай продава суров петрол от резерва в опит да стабилизира цените

Купувачи се очаква да бъдат рафинерии и химически заводи

Информацията за петролните резерви на Китай е твърде оскъдна.
Информацията за петролните резерви на Китай е твърде оскъдна.
Информацията за петролните резерви на Китай е твърде оскъдна.    ©  Reuters
Информацията за петролните резерви на Китай е твърде оскъдна.    ©  Reuters

Китай ще пусне необявено количество суров петрол от държавния резерв на търг, като целта е да се стабилизират цените за производителите. Предлагането ще стане на няколко етапа, а купувачи се очаква да бъдат рафинерии и химически заводи, обяви Националната администрация за храните и стратегическия резерв. Администрацията вярва, че това ще доведе до "стабилизиране на предлагането и търсенето на вътрешния пазар и ефективно гарантиране на енергийната сигурност на страната".

В сектора се говори, че подобно действие вече е било предприемано от китайските власти. Става въпрос за търгове през юли и август, но източници на Reuters отказват да потвърдят тази информация. По изчисления на Goldman Sachs 22 млн. барела петрол са били продадени от правителството, като това е довело и до намаляване на общото търсене в страната. Според анализатори от ING обявяването на търговете потвърждава слуховете.

Представители на държавните рафинерии заявиха пред агенцията, че търгът по-вероятно цели да покаже, че Пекин разполага с инструментите за стабилизиране на петролните доставки. "Рафинериите всъщност не усещат ограничени доставки на световния петролен пазар. Вместо това някои очакват цените да спаднат дори до под 60 долара за барел", смята служител с рафинерия в Южен Китай.

Китай внимателно пази своята стратегическа информация за резервите. Последните публични данни за китайския държавен петролен резерв бяха разпространени през 2017 г., когато правителството заяви, че е построило 9 бази за съхранение на суров петрол с общ капацитет от близо 238 млн. барела. Според експерти резервът на Китай в началото на юли е бил 220 млн. барела, което се равнява на потреблението за 15 дни.

"Новините идват в момент, в който заради временното затваряне на платформата "Марс" на Shell китайските фирми са длъжни да търсят алтернативни методи за снабдяване със суровината. Покупките на 10-12 млн. барела, които се очакваше да бъдат доставени през септември и октомври, са отменени именно заради прекъсването в дейността на "Марс", заяви работещият в Energy Aspect анализатор Лю Юнтао. Според него на търговете ще бъдат продадени максимум 10 до 15 млн. барела петрол.

Вносът на суров петрол в Китай за януари - август се е понижил с 5.7% спрямо миналата година. Цените на суровия петрол Brent се повишиха с около 40% тази година, тъй като търсенето се възстанови от пандемията от коронавируса през 2020 г.

През лятото Китай продаде на търг и метали от държавния резерв, като отново целеше да овладее ръста на цените и да осигури суровини за производителите.

Все още няма коментари
Нов коментар