🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американски хедж фонд иска да разцепи Shell

Базираният в Ню Йорк Third Point смята, че компанията губи фокус и трябва да бъде разделена

Годишна възвръщаемост на акциите от едва 3% за последните двадесет години и намаляване на дивидентите с над 60% миналата година, говорят достатъчно за състоянието на Shell
Годишна възвръщаемост на акциите от едва 3% за последните двадесет години и намаляване на дивидентите с над 60% миналата година, говорят достатъчно за състоянието на Shell
Годишна възвръщаемост на акциите от едва 3% за последните двадесет години и намаляване на дивидентите с над 60% миналата година, говорят достатъчно за състоянието на Shell    ©  Jethro Carullo
Годишна възвръщаемост на акциите от едва 3% за последните двадесет години и намаляване на дивидентите с над 60% миналата година, говорят достатъчно за състоянието на Shell    ©  Jethro Carullo
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Активистът Даниел Льоб, основател на базирания в Ню Йорк хедж фонд Third Point, иска петролната компания Shell да бъде разделенена и изрази недоволство си от управлението й. "Според нас Shell има твърде много конкурентни заинтересовани страни, които тласкат (компанията) в твърде много различни посоки, което води до непоследователен, противоречив набор от стратегии, които се опитват да угодят на множество интереси, но не удовлетворяват нито един." споделя Льоб в писмо до инвеститорите си.

Според лидера на американския хедж фонд, който разполага с над 4 млрд. активи под управление, "някои акционери искат Shell да инвестира агресивно във възобновяема енергия", а други искат "компанията да даде приоритет на възвръщаемостта на капитала" и да печели от повече от нефт и газ. Проблемът според Льоб обаче не опира само до инвеститорите, "някои правителства искат Shell да се декарбонизира възможно най-бързо", докато други страни се нуждаят компанията да продължи да инвестира в петрол и газ, за да поддържа цените на енергията достъпни за потребителите, казва той.

"Европа парадоксално иска и двете", отбелязва Льоб, позовавайки се на решение от съда в Хага по-рано през годината, според което компанията трябва да се декарбонизира по-бързо. Стратегия, която по настоящем Shell следва, което е видимо най-вече от броя на рафинериите, които компанията управлява. От 54 рафинерии през 2004 към края на 2020 г. англо-нидерландската компания управлява едва пет.

Хедж фондът, който през последните няколко месеца увеличи позицията си до над 500 млн. долара в петролната компания, е на мнението, че усилията на борда и на ръководството на Shell да удовлетворят всички изисквания са довели до "нещастни акционери, които са били лишени от печалби и нещастно общество, което иска да види Shell да прави повече за декарбонизация". "Вярваме, че всички заинтересовани страни биха се възползвали от план за създаване на множество самостоятелни компании. Например самостоятелен енергиен бизнес, който се занимава с доставки, рафиниране и химикали и самостоятелен бизнес с втеченен газ и възобновяеми източници на енергия" казва в писмото си Льоб. Затова и той препоръчва разделяне на компанията на няколко звена, които да се съсредоточат в конкретните направления, като едно от тях да е наследи и да се фокусира само върху петролния и газов бизнес. Другата да развива зелените производства.

Междувременно Shell потвърди, че е получила инвеститорското писмо от Third Point, и отбеляза, че е влязла в предварителни разговори с представтели на фонда, но на този етап не е ясно дали ще бъде постигнат желания резултат. В отговор компанията сподели, че единствено "редовно преглежда и оценява стратегията на компанията с фокус върху генерирането на стойност за акционерите".

Трудни времена за Shell

Няколко часа след писмото от американския хедж фонд петролният гигант публикува отчета си за последните три месеца. Приходите за Shell от третото тримесечие са малко над 60 млрд., но далеч от прогнозите на анализаторите за постъпления от над 62 млрд. долара. Компанията обяви и чиста печалба преди такси и данъци от над 6 млрд. долара, но изглежда инвеститорите не са доволни от резултатите, тъй като акциите на компанията поевтинавят с около 4% по време на европейската сесия.

Все още няма коментари
Нов коментар