🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Високите цени на енергийните ресурси увеличават печалбите на хеджфондовете

Инвестиционните дружества смятат, че цената на петрола ще надмине 100 долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хеджфондовете, които са инвестирали в енергийни компании, се радват на големи печалби през първите девет месеца на 2021 г. Това сочат данните на PivotalPath, като според аналитичната компания размерът на средния хеджфонд за макростоки се е покачил с 23.2% в сравнение с със средния ръст от 12.3% на акциите в такива за енергия.

Карантините и ограничените пътувания по време на пандемията, както и преминаването към възобновяема енергия доведоха до по-малки инвестиции в петрол и газ. През 2021 г. обаче търсенето на енергийни ресурси се възстанови рязко и това повиши цените на горивата по целия свят. Тази седмица цената за барел петрол от сорта Brent достигна 85 долара, което е най-високата стойност от над 7 години, докато цените на природния газ във виртуалната Title Trading Facility (TTF) в Нидерландия са по-високи с 400% в сравнение с началото на годината.

Различни фондове, една и съща тенденция

Базираният в Лондон Westbeck Capital Management е достигнал годишна доходност от 94% през септември, като 17.2% е резултатът само за последния месец, споделя член на фонда пред Reuters. Westbeck управлява активи за 230 млн. долара, като той използва краткосрочна и дългосрочна стратегия, изцяло концентрирана върху енергийния сектор. Според хеджфонда ниските инвестиции в петрола през лятото са били чудесна инвестиционна възможност, което се вижда и в инвестициите му през август, като фокусът е върху канадски енергийни компании - Canadian Natural Resources, Baytex Energy Corp and MEG Energy Corp.

Според инвестиционния директор на канадския хеджфонд Auspice Capital Тим Пикеринг, който инвестира главно в компютърния сектор, цената на петрола може да надмине 100 долара. "Търсенето може да се смекчи през следващото десетилетие, тъй като светът преминава към зелена енергия, но в близко бъдеще петролът може да достигне 100-150 долара", каза Пикеринг пред Reuters. "На базата на инфлацията цената на петрола не е висока", добавя той.

Със сигурност вярвам, че ще стигнем до трицифрени числа", смята Дейвид Тавил, съосновател на в базирания в Ню Йорк хедж фонд Maglan Capital и временен изпълнителен директор на Centaurus Energy.

Все още няма коментари
Нов коментар