🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Още 100 млн. лева помощ за заплати в затънали сектори, държавата пуска още 500 млн. лв. дълг

И още: Петрол и газ поскъпват, рекорди при биткойн и на европейските пазари, от Robinhood са изтекли данните на милиони потребители

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

ЕК одобри 100 млн. лева за доплащане на заплати в ударени от пандемията сектори

Европейската комисия одобри 51 млн. евро (100 млн. лева) за компенсация на самонаети и работещи в компании от сектори, които са особено засегнати от пандемията. Помощта е в размер на 75% от осигурителния доход на наетите или самонаетите. Според ЕК "обществената подкрепа има за цел да избегне съкращенията и да помогне на бенефициентите да възобновят дейността си". Месечната компенсация не може да надвишава 80% от една брутна заплата или дохода на самонаетото лице. Средствата трябва да бъдат предоставени преди 31 декември 2021 г.

Държавата пуска нова порция от 500 млн. лв. дълг

Честите аукциони на ДЦК на държавата продължават - такава ще има пак следващият понеделник, 15 ноември. Единствената промяна сега е, че ако аукционите през тази година бяха само за 5- и 10-годишни книжа, следващата продажба ще е на 3.5-годишни (3 г. и 6 мес.). Емисията на такова количество - 500 млн. лв., вече не е изненада - за два месеца Министерството на финансите емитира в четири транша книжа за 2 млрд. лв. По информация на "Капитал" до края на годината ще има още аукциони, докато се достигне тавана на дълга за тази година от 4.5 млрд. лв. Това пренасищане на вътрешния пазар обаче вече се отразява върху доходността - на аукциона в понеделник тя се покачи значително - от минус 0.02% до 0.27%. Сега емисията на 3.5-годишни ДЦК е нова, като към момента в обращение няма толкова краткосрочни книжа. По-краткосрочният й характер предполага, че по нея все още може да се постигне по-ниска доходност - сега 3.5-годишните ДЦК излизат с лихвен купон от 0%, като доходността все пак ще зависи от търсенето и поръчките на първичните дилър. Ако цената е над номинала, то доходността ще е отрицателна и обратно.

Robinhood обяви пробив в сигурността на платформата

Американският онлайн брокер Robinhood обяви днес, че през миналата седмица (на 3 ноември) хакери са откраднали информация за близо 5 млн. клиенти на компанията. Според данни на брокера имейлите на близо 5 млн. потребители, както и имената на близо 2 млн. от тях са били свалени. Въпреки че според Robinhood хакерите не са откраднали "важна информация" (като банкова информация и номера на кредитни карти), на част от потребителите (около 300) са "изтекли" повече данни като имена, дата на раждане и пощенски код. Все пак според компанията има риск за 10 клиенти, където може да са разкрити по-подробни данни за акаунтите. Акциите на компанията се понижават с над 3% на фона на новините.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

68.5 хил. долара е нивото, което биткойн достигна днес, отбелязвайки нов връх 20 дни след предишния рекорд от 65.6 хил. долара. Цената на най-голямата криптовалута се е увеличила с над 300% за последните 12 месеца, като само за последните 4 седмици биткойнът е поскъпнал с над 22%. Втората по капитализация криптовалута - Етер, също се търгува на исторически нива около 4.8 хил. долара за монета.

ПАЗАРИ

Петролът продължава да расте

Цената за барел петрол сорт Brent забавя растежа с едва 0.3% днес, но въпреки това продължава да се покачва до 83.7 долара за барел брент, докато инвеститорите очакват допълнителни сигнали от Белия дом дали ще използва стратегическия петролен резерв в отговор на високите цени. Суровината е поскъпнала с над 60% от началото на годината, като достигна до седемгодишен връх миналия месец. Растежът на потреблението глобално източва запасите на страните по света, включително в САЩ, където президентът Байдън призова Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници да ускорят темпото, с което възстановяват доставките, които бяха свити в началото на пандемията.

Поскъпване и при газа

Цената на газа също продължава да расте, като спот цените се увеличават с 6.19% на дневна база - 77.571 евро/МВтч и достига най-високата си цена за ноември.

Нови рекорди и за европейските индекси

Германският борсов индекс DAX и френският CAC достигнаха нови рекорди по време на търговията във вторник. Европейските борсови индикатори пробиха рекордите от миналата седмица и вече продължават да растат благодарение на добри отчети от местните компании. DAX продължава се покачва над 16 хил., докато CAC надхвърля 7 хил. пункта. За ръста в Германия помогнаха резултатите на германската селскостопанска и фармацевтична фирма Bayer. Акциите на компанията се покачиха с над 2.8%, след като публикува по-високи тримесечни коригирани печалби, които надминаха прогнозите на анализаторите. Във Франция благоприятен ефект оказа Renault, чиито акции поскъпнаха с над 4%, след като японският партньор на дружеството - Nissan, обяви по-високи приходи и повиши очакванията си за края на годината.

Все още няма коментари
Нов коментар