🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Приходите от нощувки през септември растат с 35%, инфлацията в САЩ достигна 30-годишен рекорд

И още: Eвропейски съд потвърди глобата от 2.4 млрд. евро на Google, фонд на AG Capital влезе в европейския Proptech1 Ventures

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Приходите от нощувки се увеличават с 35%

Приходите от нощувки през септември 2021 г. се увеличават с 35% в сравнение със 2020 г. според данни на НСИ. Постъпленията за миналия месец надхвърлят 119 млн. лева, като около 70 млн. са от чужденци, а 49 млн. са от български граждани. Според данните общият брой на нощувките във всички места за настаняване е над 2 млн., или с 13.2% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Броят на туристите в местата за настаняване през септември също се увеличава, с 4.5% в сравнение със същия месец на 2020 г., и достига 620 хил. Близо 63% от почиващите през септември са български граждани, като са регистрирали средно по 2.6 нощувки. Туристите от чужбина за миналия месец са около 233 хил., като 76% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

Компания на AG Capital стана партньор - инвеститор в еврофонда Proptech1 Ventures

Българският фонд 3p1, част от холдинга за недвижими имоти AG Capital, стана партньор - инвеститор в европейския фонд за иновации в недвижимите имоти Proptech1 Ventures. Българската компания е първият участник от Югоизточна Европа в европейския фонд. "С участието си в Proptech1 Ventures изпълняваме две ключови цели - отваряме възможност за подкрепа за местните стартъпи и имаме поглед върху индустрията в цяла Европа", казва Георги Павлов, основател на 3p1 и член на борда на директорите в AG Capital. PropTech1 Ventures е с фокус проптех индустрията на Европа. Обединява различни инвеститори в рисков капитал, експерти в недвижими имоти и серийни предприемачи в дигитални решения. В портфолиото му има над 10 успешни компании. Функционира в Германия, Австрия, Швейцария, Великобритания, скандинавските страни, Белгия, Нидерландия и Люксембург. "Целта ни е да създадем наистина паневропейска venture capital платформа за проптех и виждаме голям потенциал в Югоизточна Европа", коментират от Proptech1 Ventures.

Инфлацията в САЩ достигна 30-годишни рекорди

Инфлацията в САЩ достигна най-високата си стойност от три десетилетия насам през миналия месец. Цените в Съединените щати са нараснали с над 6.2% на годишна база през октомври. Проблемите, свързани с пандемията, като криза в доставките и засилване на потребителското търсене, продължават да вдигат цените. Според Министерството на труда в САЩ индексът на потребителските цени се е увеличил с най-бързия годишен темп от 1990 г. насам. Освен това ръстът на инфлацията надминава 5% за пети пореден месец в страната. Така нареченият основен индекс на цените, който изключва най-променливите категории, като храните и енергията, през октомври бележи покачване от над 4.5% спрямо година по-рано, по-висок ръст от септември и най-голямото увеличение от 1991 г.

Европейски съд потвърди глобата на Google от 2.4 млрд. евро

Google загуби обжалването си срещу глобата от над 2.4 млрд. евро, наложена от Европейската комисия във връзка с монопол при търсенията за пазаруване. Решението беше потвърдено от Европейския общ съд. Технологичната компания все още може да обжалва на по-висока инстанция. Според Европейската комисия американската фирма е използвала несправедливо своята доминираща търсачка, за да пренасочи трафика на потребителите към Google Shopping, услуга, която позволява на потребителите да сравняват продукти и цени от онлайн търговци на дребно. ЕК глоби Google през 2017 г., като изчисли глобата спрямо приходите на компанията в период от 10 години от 13 държави - членки на ЕС.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

76.4 млрд. долара

пазарна оценка получи американската компания за електрически автомобили Rivian след първичното публично предлагане на борсата. Компанията успя да набере около 12 млрд. долара, с което се превърна в най-голямото IPO на пазарите тази година и шестото в историята на американските пазари. Rivian се появи на борсата няколко месеца след като започна да произвежда своите електрически превозни средства, като очакванията на компанията са да достави само малко над 1000 автомобила тази година. Въпреки малкия обем на производство очакванията към Rivian са големи, след като през миналия месец стана ясно, че Amazon планира да поръча над 100 хил. електрически микробуса, с които да изпълнява своите доставки, до 2025 г.

ПАЗАРИ

Акциите на Paypal се сринаха с 12%

Цената на акциите на американската компания за онлайн разплащания Paypal се понижи с над 12%, след като компанията обяви по-ниски прогнози за края на годината от очакванията на анализаторите. Финтех дружеството отчете приходи от над 6 млрд. долара и чиста печалба от над 1 млрд. за третото тримесечие на годината, като резултатите бяха над прогнозите на Уолстрийт. Освен това компанията обяви и партньорство с Amazon, където вече ще може да се заплаща с Venmo, приложението за разплащания на Paypal. Оптимизмът обаче бързо се изпари, когато след отчета изпълнителният директор на компанията Дан Шулман обяви, че дружеството очаква годишните приходи да бъдат около 30 млрд., докато прогнозите на анализаторите бяха за постъпления от над 31.5 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар