🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фиксираният безжичен интернет през 5G – бъдеще без кабели

В момента потребителите могат да избират от три различни плана, които са с неограничен трафик, а се различават единствено по скорост

Фиксираният безжичен интернет през 5G – бъдеще без кабели
Фиксираният безжичен интернет през 5G – бъдеще без кабели
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

5G определено ще остане в историята като едно от най-често използваните съкращения през тази година. Особено в България. У нас бе даден комерсиален старт на новото поколение в мобилните комуникации и с това темата излезе от сферата на анализите за бъдещето.

5G е вече тук и започваме да се възползваме от неговите предимства. Разбира се, в началото като еволюция, а не като революция. Основната причина за това е постепенното изграждане на мрежата, свързано с много инвестиции и постепенното ѝ разрастване до обхващане на цялата страна.

Какво е 5G?

Надали остана някой, който да не знае, но все пак - 5G означава 5-то поколение безжична връзка. Това е комуникационна технология, която използва сегашни, както и нови по-високи честоти и е много по-бърза, с по-ниско времезакъснение и по-стабилна работа от 4G и 3G технологията, която я предхожда. Според анализаторите преминаването масово към 5G ще отбележи огромен скок в комуникациите по цял свят.

5G наистина ще промени много. Особено за индустрията, бизнеса и отделните потребители, желаещи да имат супер бърз интернет, който им дава възможност за стрийминг, виртуална реалност и гейминг.

Всичко това е тук, но най-доброто от него предстои. Компаниите отдавна показват различни демонстрации за това какво можем да видим до няколко години. Автономни превозни средства, умни градове, метавселена през мобилната мрежа. Ще ги видим може би съвсем скоро.

Има един елемент, в който 5G става фаворит от момента на появата си. Става въпрос за така наречения фиксиран безжичен интернет. Това именно е възможността да заменим традиционния интернет за дома и офиса с такъв, който идва не по оптичен кабел, а директно през мобилната мрежа.

5G широколентовият достъп е много бърз

В сценарий с фиксирана безжична широколентова връзка 5G може лесно да достигне скорост на интернет над 200 Mbps, като в момента Telenor дори има план, позволяващ до 300 Mbps. Въпреки че говорим все още за началото на услугата, тя е повече от конкурент на кабелния интернет, който обаче е свързан със сериозна поддръжка и прекарване на кабели.

Тази скорост, която в момента се предлага в план с неограничено количество данни, е достатъчна за обезпечаване на интернета в един стандартен дом или малък офис. Повишаването на скоростта, осигурена от 5G, е особено важна във връзка с използването на услуги като 4K стрийминг. Освен домашните забавления има много практични приложения, но е факт, че в момента е много по-лесно да се осигури интернет на място, на което досега не е имало такъв, при това без никакво окабеляване и посещение на техници. Достатъчно е да поставите рутера и да го включите в електрическото захранване.

Но 300 Mbps не е мястото, където свършва 5G за домашен интернет. В бъдеще за 5G мрежата може да видим скорости от 10 000, дори 20 000 Mbps. Те са възможни, а една от причините да не са налични в момента е, че просто няма нищо, което да изисква такава скорост на свързаност. Но ако еволюцията на интернет ни е научила на нещо, то е, че ако той прави нещо възможно, някой много скоро ще намери начин да го използва.

5G е с много ниско времезакъснение

Един от основните параметри, които отличават мобилната 5G мрежа от наличната досега, е т. нар. времезакъснение. Това на практика е времето, за което мрежата реагира. Особено значение има това за всичко, което изисква прецизност. От телемедицина, през автономни превозни средства, та до гейминг - има голямо значение колко бързо се изпълнява дадена команда - колко бързо се вижда случващото се.

Домашният 5G интернет обаче няма да има проблем в това отношение, защото, освен много бърз, той е и с ниско времезакъснение. Това е още един елемент, в който няма да бъде усетена разликата между кабелния интернет в момента и неговата 5G алтернатива.

Докато 3G латентността беше около 100 милисекунди, 4G намали това до около 30 милисекунди. Както и 5G с още по-ниска латентност - приблизително 4 милисекунди, дори можем да станем свидетели и на 1 милисекунда. Това отчасти се дължи на по-малко изчислителни ресурси, необходими за кодиране/декодиране на пакети данни.

5G широколентов достъп може да поеме повече връзки

Ако някога сте опитвали да получите достъп до интернет по време на голямо спортно или музикално събитие, може да сте забелязали силно влошаване на услугата - не само по отношение на скоростта, но дори и само при осъществяване на връзка.

5G широколентова мрежа може да осигури до в пъти повече свързаности на квадратен километър. Въпреки че плътността от един милион души на квадратен километър със сигурност е много рядка, нещо, което трябва да се има предвид, е Интернет на нещата (IoT), при който всички видове устройства ще се свързват (и вече се свързват) с интернет. По този начин 5G ще издържи дори и всички около вашия дом или офис да решат да ползват мрежа именно по този начин.

Свързване на трудни зони

5G фиксираната безжична свързаност ще бъде особено привлекателна за домовете и бизнеса в градските и крайградските райони. На практика вече има много места, на които няма изградена оптична мрежа, а 5G е налично "по-въздуха". Това ще улесни достигането на мрежата да повече хора, включително и на по-труднодостъпни зони - отново със същото качество.

Устройствата

В момента има два 5G модема, които с план от Теленор позволяват използването на 5G свързаност в дома или офиса. Общото за тях е, че стартирането им е изключително лесно и само с включването и елементарна настройка те дават достъп до новото поколение мрежа, предавайки на до 30 или 128 устройства свързаност (в зависимост от модела) през 2.4 GHz & 5GHz Wi-Fi мрежи. Важна подробност е, че едното от двете предлагани от Теленор устройства има възможност и за външно разполагане, така че клиентите да са сигурни, че ще получат максимално добро покритие.

Плановете

В момента потребителите могат да избират от три различни плана, които са с неограничен трафик, а се различават единствено по скорост. Най-достъпният план започва от 15.99 за скорост за сваляне до 50 Mbps, а най-скъпият е 34.99 с възможност скорости до 300 Mbps.

В крайна сметка

5G за интернет у дома или офиса е вече възможност, от която мнозина могат да се възползват. Тя е повече от това да бъде "втора най-добра" интернет връзка. 5G фиксираната безжична връзка ще предложи също толкова добро потребителско изживяване, колкото - или дори по-добро - от фиксираните оптични линии. Всичко това вървящо с много по-лесна инсталация, отсъствие на LAN кабели и също толкова висока скорост.