"Ейч Ар кепитъл" ще инвестира парите от BEAM в стартъп фондове и млади компании

На 15 декември компанията ще се опита да набере поне 1.5 млн. лв. в последното IPO за годината на БФБ

Борсова търговия, фондова борса, БФБ
Борсова търговия, фондова борса, БФБ
Борсова търговия, фондова борса, БФБ    ©  Цветелина Белутова
Борсова търговия, фондова борса, БФБ    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Целта на "Ейч Ар кепитъл" е да инвестира набраните средства от борсовия сегмент BEAM в иновативни български компании и фондове. Компанията планира да набере близо 1.5 млн. лв. с опция за допълнителни близо 1 млн. лв. чрез първично публично предлагане на пазара за малки и средни предприятия на Българската фондова борса - BEAM. Компанията ще предложи на инвеститорите 333 000 броя нови безналични, поименни, свободнопрехвърляеми акции клас "А", при емисионна стойност на всяка акция от 4.48 лева.

Аукционът ще се проведе на 15 декември от 9:30 до 14:00 часа на аукцион, като акциите ще се разпределят пропорционално между всички инвеститори в зависимост от търсенето. Посредник по предлагането е ИП "Карол". В случай на завишен интерес от инвеститорите е предвидена и така наречената greenshoe опция, в която при презаписване от над 1.5 пъти ще бъдат предложени допълнителни до 220 000 съществуващи обикновени акции на същата емисионна цена на втория ден от предлагането. Това сподели пред инвеститорите по време на презентацията в сряда вечерта съоснователят на компанията Христо Христов. Първичното публично предлагане на инвестиционната компания ще бъде седмото и последно IPO за годината на БФБ.

"Не сме фонд, а инвеститорска компания"

каза Христов. "Основахме компанията с Радосвет Радев, като направихме първата си инвестиция през 2016 г. в "Агритрейд", добави Христов, който пое и поста главен изпълнителен директор на "Дарик радио" през септември, след внезапната смърт на Радосвет Радев.

Според Христов "Ейч Ар кепитъл" ще залага на успеха на дигиталната трансформация и дигиталната икономика, инвестирайки в иновативни български компании и фондове. Според данни на компанията капиталът се е увеличил тройно в сравнение с първоначалната инвестиция, като през годините компанията е инвестирала във водещи компании у нас в областта на електронната търговия с хранителни стоки, телемедицината и дигитализацията на здравеопазването, смарт фермерство и земеделски медии, дигиталните услуги и високите технологии. Конкретно фондовете са Eleven 2.0, Endeavor Cаtalyst II, компаниите "Кънвиниънс" (eBag), "Биодит", "Агригейт", Healee & Superdoc, Ondо, "Истински мед", "Лекс", "Адвоката ми". Според презентацията себестойността на направените инвестиции в тях към края на септември 2021 г. е 3.6 млн. лв., а справедливата им стойност, или тази, която потенциално са генерирали те, е 12.74 млн. лв.

"Ейч Ар кепитъл" инвестира приоритетно в онлайн бизнеси, които са в състояние да постигнат бързо темпо на растеж благодарение на възможностите, които предоставят информационните технологии. "Ако растете с под 10% на годината значи правите нещо грешно", смята Христов. Инвестициите се очаква да бъдат монетизирани при влизане на чуждестранни инвеститори, които ще се възползват от предимствата на глобализацията - инвестиция в иновативни български стартъпи. "Инвестираме както в индивидуални компании, така и във фондове, като по този начин диверсифицираме портфолиото си и минимизираме риска", добавя Христов.

Къде ще отидат набраните средства

С набраните от предлагането средства мениджмънтът планира да направи допълващи инвестиции в най-успешните и перспективни компании в портфолиото си в допълнение на няколко нови инвестиции. Освен това "Ейч Ар кепитъл" ще разшири и инвестициите в утвърдени фондове, което ще улесни достъпа на компанията и инвеститорите до световни иновативни компании, тип "еднорози". "Ако сте индивидуален инвеститор и искате да инвестирате в стартъпи, трябва да извадите поне едни 250 хил. евро, което не е малка стъпка", споделя Христов, като заявява, че целта на "Ейч Ар кепитъл" е да улесни достъпа на малките инвеститори до частни компании. Например чрез инвестицията си в Endeavor Cаtalyst II "Ейч Ар кепитъл" дава косвена експозиция в еднорози като Glovo, както и индонезийската Bukalapak, която направи IPO за 7.5 млрд. долара. А през Eleven 2.0 - до Payhawk, която е създадена от българи и наскоро беше оценена на над 500 млн. долара.

Ако успее да набере планираните средства "Ейч Ар кепитъл" ще достигне пазарна капитализация от около 15 млн. лв., което е под 12.7 млн. лева инвестиции в портфолиото. Компанията има и планирана дивидентна политика, която включва разпределение на 50% от общата разпределяема печалба за текущата година след всички законови отчисления и не включва ефектите от преоценки на финансови активи и пасиви, като освен това акционерите ще могат да получат и дивидент в акции, като за всяка 1 акция могат да бъдат получени по 2 нови след приемане на одитирания годишен отчет за 2021 г.

"Не сме дрон, не летим безпилотно, но за сметка на това правим доста добър бизнес", сподели Христо, като се въздържа от прогнози за бъдещата доходност на компанията, но сподели пред инвеститорите, че очаква "портфолиото да расте сериозно". Според него портфолиото на компанията е достатъчно диверсифицирано и не смята, че е "рисково", въпреки че инвестициите са основно в рисков капитал и частни компании. Очаква се вторичната търговия на борсата да започне около 14 дни след публичното предлагане.

От началото на годината на BEAM се листнаха още няколко компании - "Биодит", "Импулс I", "Синкарс", "Инфинити капитал", "Смарт органик" и "Дронамикс".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pxz33434952 avatar :-|
    pxz33434952

    Успех!

    Нередност?
Нов коментар