"Дронамикс" привлече интерес за 26 млн. лв. при публичното предлагане на свои акции

Според предварителните условия набраният капитал през борсовата платформа BEAM е до максимума от 5.87 млн. лева

Публичното предлагане на Дронамикс е шестото за тази година на платформата BEAM.
Публичното предлагане на Дронамикс е шестото за тази година на платформата BEAM.
Публичното предлагане на Дронамикс е шестото за тази година на платформата BEAM.    ©  Цветелина Белутова
Публичното предлагане на Дронамикс е шестото за тази година на платформата BEAM.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първичното публично предлагане на "Дронамикс кепитъл" предизвика силен интерес. Специално създаденото дружество, което ще инвестира в компанията за карго дронове Dronamics Global Ltd, набра максималните почти 6 млн. лева, след като предложи на инвеститорите 5 334 081 акции с номинал от 1 лв. на цена от 1.1 лв. Според данните, публикувани от БФБ след дебюта, интересът към предлагането е бил висок, след като търсенето е близо 4.5 пъти повече от предложените книжа на аукциона, или за над 26 млн. лв. Това е шестото успешно листване на сегмента BEAM за тази година. Високият интерес може да се обясни донякъде и с метода на продажба - аукцион, при който акциите се разпределят пропорционално. Така някои инвеститори може да са подали по-големи поръчки, за да се презастраховат и да си гарантират желания брой книжа. По данни на БФБ са сключени 1129 сделки, което прави средно по 4724 акции на сделка.

Какво ще се случи с набраните средства

Според учредителния устав на "Дронамикс кепитъл" средствата, които компанията ще набере чрез IPO-то, ще се инвестират в капитала на Dronamics Global , дружеството майка, регистрирано във Великобрирания. Издадените привилегировани Клас Б акции ще позволят на инвеститорите в "Дронамикс кепитъл" да обърнат акциите си за "определен брой акции" в Dronamics Global, когато дружеството майка направи IPO. Според създателите на компанията това може да се случи след 3 до 5 години.

Сега първо предстои 90% от набраните 5.87 млн. лв. да се инвестират в капитала на Dronamics Global, която на свой ред ще използва средставата, за да подготви по-нататъшен рунд за набиране на средства (Series A) - издаване на лицензи, пускане на първия самолет и т.н.. Това означава, че в капитала на Dronamics Global ще се инвестират 5.28 млн. лв., което при заложена оценка на британското дружество от 125 млн. евро отговаря на дял от 2.16%. Тъй като при последващите увеличения на капитала "Дронамикс кепитъл" няма да участва, това означава, че собствеността му в капитала на британското дружество ще се разводни, но надеждите са, че това ще се компенсира от повишение на оценката на британското дръжество. От инвестиционния посредник по предлагането "Карол" и "Дронамикс" дават пример с инвестирани 110 хил. лв. в акции от IPO-то на българското дружество и хипотеза, че след няколко години Dronamics Global ще излезе на чужда борса с оценка от 1 млрд. евро. Според примера тези 110 хил. лв. тогава вече ще са нараснали 4 пъти.

Останалите 10% от набраните средства "Дронамикс кепитъл" ще използват за оперативната дейност и за покриване на разходите около процедурата при излизането на пазара.

Бъдещето на "Дронамикс"

Мисията на българския стартъп е да революционизира транспорта на стоки, като съкрати разходите и времето за доставка. За целта компанията разработва нов тип товарен самолет - "Черният лебед", който планира да представи следващата седмица (7 декември) на летище София. Според данни на "Дронамикс" самолетът/дронът е малък, безпилотен и изключително икономичен, като може да транспортира товар от 350 кг на над 2500 км. Към настоящ момент самолетът ще лети с гориво тип E 10, като плановете са до 2023 г. да се премине към биоетанол.

Целта на Dronamics, според създателите на компанията, е дружеството да оперира само с цялата инфраструктура за организация и изпълнение на транспортни услуги, а не да продава самолетите. За целта обаче компанията ще трябва да се сблъска с различни проблеми като например ще трябва да разполага с въздушни оператори, които да управляват самолетите и да се включват при наличието на проблем. Плановете на компанията са, че един оператор може да управлява до 10 самолета едновременно.

Освен това компанията ще трябва да получи лиценз за авиокомпания, за да може да започне да каца и отлита от международни летища. Плановете на "Дронамикс" са до 2022 г. лицензът да бъде взет и да бъде извършен първият оперативен полет. Към настоящия момент компанията има подписани договори с над 40 летища в Европа и още 20 в цял свят, като миналата седмица обяви и договора си летище "София".

От София до Лондон

Двамата братя Свилен и Константин Рангелови стартират "Дронамикс" през 2014 г,. като регистрират дружеството с 1262 лв. капитал в акции с номинал от по 1 лв. През 2018 г. дейността се измества от България и се регистрира компания във Великобритания, като капиталът на дружеството се прехвърля в паунди (1262 паунда) с номинал на акциите от 0.00001 паунда (една хилядна от пенито).

През последните няколко години няколко ангелски инвеститора инвестират в "Дронамикс", като получават миноритарен дял от компанията. Сред ранните инвеститори в компанията са рисковите фондове Founders Factory (Великобритания), Speedinvest (Австрия) и "Илевън кепитъл" (България), като последните два разполагат със съответно около 3% и 12% от компанията.
Все още няма коментари
Нов коментар