🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-четените бизнес статии от "Капитал" през 2021 г.

"Булсатком", "Овергаз", летище София, жилищата и, естествено, Пеевски са сред най-търсените теми

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пандемията не е топ тема. Поне в бизнес статиите на "Капитал" през 2021 г. Най-предпочитаните четива от читателите са в други сфери - от вече класическите статии за движенията около Делян Пеевски и смяната на контрола в най-големия тв оператор "Булсатком" до спорната концесия на софийското летище.

Има и, естествено, неща, които правят "Капитал" уникален - разследванията за непознати "герои", като Таню от Разбойна и събирача на лоши вземания "С.Г. груп" са сред темите, които са с адрес единствено capital.bg.

Логично в списъка на най-четените са цените на жилищата и храната - ресторантите и растящият пазар на риба. Ето и десетте най-четени статии в таг "Бизнес" за годината.

1. Бившата "резиденция" на Пеевски хотел "Берлин" се продава като апартаменти

Информацията за сделки на депутата от ДПС традиционно е сред четените статии. Тази година в топ 15 материали от рубриката "Бизнес" три са все покрай преместени активи в очакване на санкциите по "Магнитски". Топ прочитания има текстът, разказващ за раздялата със знаковия хотел "Берлин парк Витоша" в софийския квартал "Бояна", известен като резиденцията на депутата.

Извън конкретния пример, в списъка с най-четените статии е и преместването на голям пакет имоти, включително споменатия хотел, към бивш служител на собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов.

Висок читателски интерес е предизвикал и текстът за прехвърлянето на централата на "Булгартабак" към друго свързано лице.

2. Затегнете коланите. Летище София отлита от държавата

От тази пролет най-ценният и ползван държавен актив - летище София, има нов оператор. Двегодишният полет на летището към частния си стопанин мина по бързата и комфортна държавна писта с отявлен фаворит. Министерството на транспорта избра базирания в Париж фонд Meridiam, макар да имаше и по-силни оферти, после КЗК и ВАС бързо потвърдиха избора на управляващите. За десерт победителят получи дълга десетгодишна ваканция за концесионните плащания. И поне в първите девет месеца частният стопанин не беше активен и направи само скромни инвестиции в летището.

3. Пловдивският нов квартал на София

Бумът в имотния пазар продължи цяла година. Но вероятно най-големият софийски проект се оказа на неочаквано място и с нов за града инвеститор - пловдивската транспортна компания ПИМК. Тя започна строителство на миниквартал за около 60 млн. евро с около 3200 - 3300 жилища в София зад Централна гара. Capitol Residence има потенциала да промени и оживи района около гарата, но е в съседство с бивша индустриална зона, ТЕЦ, гробища и евентуалния бъдещ инсинератор.

4. Северна Македония заобикаля България и ще има директен достъп до газ през Гърция

Комбинацията енергетика плюс съседна Македония явно предизвиква интерес. Планът за строителство на директен газопровод към Гърция до голяма степен засяга и България - сега единствената възможност на Северна Македония да се снабдява с природен газ е през преносната мрежа на "Булгартрансгаз" и връзката Кюстендил - Жидилово. Целият капацитет там обаче е резервиран от "Газпром" до края на 2030 г. и реално Скопие няма никаква възможност за алтернативни доставки. С новата газова връзка до Гърция обаче това ще се промени. А България може да загуби част от транзитните такси, които сега събира.

5. Търси се: Властелинът на "Булсатком"

Аудиторията на сериала с финансовото затъване и промяната на собствеността в "Булсатком" е голяма - операторът е най-големият доставчик на телевизия с над 600 хил. абонати. Затова не е странно, че петият и седмият най-четени текста в рубриката "Бизнес" са по темата. Във втората статия се описва офертата на Спас Русев. До края на годината развръзка не дойде, но такава вероятно ще настъпи през 2022 г.

6. Новият рекордьор при лошите кредити

Пощенска банка продаде пакет необслужвани вземания с 434 млн. евро номинал на "С.Г. груп", която го финансира със заем от ПИБ. Колекторската група вече имаше старо финансиране за около 300 млн. лв. от банката. Отделно друго дружество пък през март 2020 г. получи 75 млн. лв. кредит от държавната ББР.

7. In memoriam: Рестoрантьорът, който научи София на световен вкус

В ресторантьорството в България рядко се срещат истории, които да вдъхновяват. Ресторантите трудно оцеляват повече от няколко сезона, още по-рядко успяват да пораснат и същевременно да запазят високо качество. Но има и изключения, а сред най-ярките са добре познатите софийски ресторанти от групата на "Рене кетъринг" - японските Hamachi-ni и Sushi Bar, средиземноморският Mediterraneo, италианските Cinecitta Osteria Italiana и веригата La Bottega.

Когато техният съсобственик и съидеолог Симеон Цеков през лятото си отиде завинаги много преди времето си, тъжната новина отекна силно в целия хорека сектор. Симо, както го наричат тези, които го познаваха, безспорно бе сред най-успешните и уважавани предприемачи и мениджъри в сектора. А неговите партньори и приятели казват, че приносът му за развитието на ресторантьорството в България излиза отвъд границите на собствения му бизнес.

8. Държавната ЕСО: Един милиард за Таню от Разбойна

Разследването на "Капитал" осветли как никому неизвестната компания от търговищкото село Разбойна е получила от държавния електрооператор поръчки за над 400 млн. лв. Без конкурс и на съмнително висока цена изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев е дал задачата на бившия си шеф Таню Танев, собственик на ЕМУ. Всичко това се е случвало под погледа на бившия енергиен министър Теменужка Петкова, която на парламентарните избори бе водач на листата на ГЕРБ също в Търговище.

9. "Овергаз" се сбогува с "Газпром"

В началото на вече изминаващата година приключи едно дългогодишно партньорство. Започналата през 2016 г. раздяла между групата "Овергаз" на Сашо Дончев и руската корпорация "Газпром" приключи, а цената на "развода" бе висока - вероятно около 230 млн. лв. По-късно през годината Дончев намери нов американски партньор и даде детайли по сбогуването с "Газпром" в интервю за "Капитал".

10. Лавракът изби рибата

Консумацията на риба в България расте. Ако през 2014 г. средно на човек се падат едва по 5.4 кг годишно, по данни на бранша вече е 10 кг на човек. Освен това преди рибата влизаше в новините основно на Никулден, а сега е целогодишно на фокус. Или казано с други думи, рибата, и то морската, се връща в менюто на българина. Търсенето става по-разнообразно, като на почит са гръцките ципура и лаврак и екзотичните морски дарове.

Все още няма коментари
Нов коментар