Поръчки за близо 17 млрд. лв. са били обявени през 2021 г.

Сключените договори при публични търгове през годината пък са за 6.47 милиарда лева

Продължението на метрото към кв. "Слатина" е най-голямата поръчка за строителство през годината
Продължението на метрото към кв. "Слатина" е най-голямата поръчка за строителство през годината
Продължението на метрото към кв. "Слатина" е най-голямата поръчка за строителство през годината    ©  Надежда Чипева
Продължението на метрото към кв. "Слатина" е най-голямата поръчка за строителство през годината    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рекордна. Така може да се определи изминалата 2021 г. за обявените обществените поръчки. По данни на Централната автоматизирана информационна система общата сума на обявените през годината търгове е 16.84 млрд. лв., или с над 3.8 млрд. лв. повече спрямо 2020 г. В същото време, за разлика от предишни години, сега няма единични мегапоръчки като тези за "Турски поток" или за магистрала "Хемус". Изключение прави само Министерството на здравеопазването, което всяка година поръчва централизирано лекарства за болници в страната за близо 2 млрд. лв.

Част от обяснението за този рекорд е, че тази година са обявени с 6000 повече процедури от преди година, когато заради коронавируса много дейности бяха отложени или спрени. На този фон обаче сключените договори за възложени обществени поръчки са много по-малко от преди година. Системата отчита сключени договори за 6.47 млрд. лв. при над 15.2 милиарда за 2020 г. Тук пак може да се търси обяснение с коронавируса - по-малкото поръчки през 2020 г. водят до по-малко договори през 2021-а. Но по-съществен фактор в случая е политическата криза. Заради липсата на редовно правителство през по-голямата част от годината и заради разкритията на служебния кабинет за злоупотреби именно при обществените поръчки редица търгове останаха незавършени и без подписани договори. Само един такъв пример е поръчката за 360 млн. лв. за тунел под "Шипка", за която има класиран изпълнител - "Хидрострой", но не и контракт.

ТОП 20 на поръчките

Извън споменатия вече договор за лекарства на здравното министерство най-големият единичен търг на годината е този на столичния "Метрополитен" - за продължението на метрото през кв. "Слатина". Процедурата обаче зацикли заради жалби и по последна информация строителството ще може да започне най-рано в края на идната пролет.

Следващата голяма поръчка е за инсталацията за горене на RDF на "Топлофикация София". Тук също все още няма избран изпълнител, тъй като процедурата бе обжалвана в КЗК, като регулаторът откри нарушения и върна преписката за ново разглеждане от възложителя.

С голяма поръчка през годината може да се похвали и Електроенергийният системен оператор. Класирани на челните места в нея са добре познатите фирми от орбитата на търговищката ЕМУ и нейния собственик Таню Танев. Договори с тях обаче все още не са подписани.

ТОП 20 на договорите

Това обаче не означава, че Танев, който е бившият работодател на шефа на ЕСО Ангелин Цачев, не е получил пари от него. През 2021 г. държавното дружество е сключило нови договори с ЕМУ и още няколко близки до нея фирми за поддръжка на електропреносната мрежа.

С голям договор от пътната агенция за поддръжка на тол системата се сдоби и Kapsh, въпреки че такъв не бе предвиден по-рано и подписването му предизвика много скандали.

Както този договор на АПИ, така и много други в класацията са сключени още при управлението на ГЕРБ - в първите 4 месеца на годината. Реално по време на служебните кабинети почти няма договори, които надвишават сумата 30 милиона, с изключение на този на военното министерство с PILATUS. Сред десетте най-големи договора само един е сключен от служебния кабинет - този на Министерството на финансите с БНБ за отпечатване на бандероли, което буквално е вътрешнодържавна сделка.

Все още няма коментари
Нов коментар