🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-четените бизнес статии от "Капитал" през 2022: за солари и имоти

Хотелите във Велинград, терени в Пловдив, сделка за аутлет, газовата независимост на "Агрополихим" са в топ 5 на корпоративните истории

Хит е темата как компании и домакинства да си сложат соларни панели
Хит е темата как компании и домакинства да си сложат соларни панели
Хит е темата как компании и домакинства да си сложат соларни панели    ©  Надежда Чипева
Хит е темата как компании и домакинства да си сложат соларни панели    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Войната в Украйна разбърка много пазари, но направо взриви енергийните цени. Затова и топ търсената информация в "Капитал" е с тема как да се инвестира в изгодна алтернатива - соларни панели. Вторият въпрос, който трайно вълнува читателите, е накъде се движат цените на имотите.

При честата липса на редовно правителство, а оттам и големи обществени поръчки и ярки любимци, повечето от най-четените корпоративни истории са за частни сделки и решения: хотелите във Велинград, сделки за аутлет и терени в Пловдив, газовата независимост на "Агрополихим".

Ето и конкретните текстове:

1. Поискай си пари за слънчев панел

Предстоящите грантове за домакинства по европейския План за възстановяване са най-четената тема на сайта на "Капитал" през 2022 г. Реално субсидиите ще са налични в първите месеци на следващата година, като засега са ясни първите идеи за подбор на спечелили.

На соларна тема са и още три статии в топ 20 на бизнес секцията:

2. Кои са най-големите собственици на спа хотели във Велинград

Заради пълните спа хотели въпреки скачащите цени "Капитал" сложи под лупа най-големия курорт с многозвездни хотели и минерална вода в страната. Проучването показа, че спа бизнесът е на своя връх, строят се нови обекти, а инвеститорите в 20-те четири- и петзвездни обекти във Велинград са основно местни, но и свързани с Пловдив, София и морето български бизнесмени.

Имоти

Следващите две най-четени статии са за конкретни продажби - на столичен аутлет център и на терени в Пловдив. При тях любопитни са купувачите, защото са известни със свои други основни бизнеси.

3. Основателите на "Инса ойл", "Винпром Пещера" и "Спиди" харесаха имоти на фалирала фирма

Търговете на "Градски транспорт Пловдив" за шест терена са спечелени от дружества на Георги Самуилов, Антон Щерев и Атанас Петров и Валери Мектупчиян, като някои се обжалват

4. Пътен строител купи аутлет център, който е с 13.5 млн. евро дълг към ББР

Продавач е австрийско дружество на кипърска офшорка, но има връзка и с вносителя на мода "Вайк"

В десетката стоят и две имотни теми, свързани с пазара на жилища - как войната в Украйна се отрази на пазара, както и по-евтината алтернатива за нова къща до София.

5. Неизвестността от войната вещае застой при недвижимите имоти

Големите сделки с чужденци, покупките на зелено, с кредит и с инвестиционна цел са под въпрос, оживление в AirBnB сектора

6. Рояци по-евтини къщи са в строеж на запад от София

Новият хит е община Божурище с доскоро неизвестните села Гурмазово, Хераково и Пожарево. А цените на къщите там гравитират около 200 хил. евро

Енергия

Другата порция четени текстове са за инвестиции, както успешни, така и блокирани или направо счупени. Общият знаменател е, че са свързани с източници на енергия. В тези статии може да научите как девненски завод успя да се отвърже от газа, защо аварира държавен ВЕЦ, как се узурпира регион и се пречи на ВЕИ инвестиция и кой е най-голимият соларен парк в България.

7. Защо "Агрополихим" ще е последният торов завод в Европа, който ще спре

Минаването от газ към амоняк, централа на биомаса и зърнен терминал осигуряват производството, обобщи акционерът в завода Филип Ромбаут

8. Тежка авария в ПАВЕЦ "Чаира" блокира централата за месеци

През февруари Бойко Рашков обяви, че се води проверка за ремонта на водната каскада за 25 млн. лв.

9. Защо "Исторически парк" спира вятърен проект за 1.2 млрд. лв.

С аргументи, че вятърните перки причиняват рак и чума и под натиск от "Исторически парк", община Ветрино наложи мораториум върху изграждането на ветрогенератори

10. Гинка Върбакова вече има най-големия действащ соларен парк в България

Централата край Пазарджик е отчела почти 58 мегавата активна мощност през март. Предстои да стане 150 мегавата след инвестиция от над 250 млн. лв.

Следващите пет

С висока читаемост са и още много бизнес текстове, затова тук може да видите и следващата редица теми. Те са показателни къде е интересът на потребителите. В ешелона са теми като дали ще поевтиняват имотите, кой и как произвежда олио покрай поскъпването му и рекордната инфлация, кой е инвеститорът в ритейл паркове, финалът на сделката за "Булсатком" и по традиция - къде Делян Пеевски мести собствеността си.

Пазарът на жилища: Върхът се вижда

Войната за олио и българските маслобойни

Три ритейл парка на един от най-големите собственици на земеделска земя

Спас Русев е новият собственик на "Булсатком"

Напук на "Магнитски": Пеевски е продал още имоти за десетки милиони на ММА боец
Все още няма коментари
Нов коментар