🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мъск: Tesla вече е "истинска" компания

Компанията обяви рекордна нетна печалба от над 5.5 млрд. долара през 2021 г.

Tesla ще се фокусира върху развитието на роботи и автономно шофиране през следващите няколко месеца
Tesla ще се фокусира върху развитието на роботи и автономно шофиране през следващите няколко месеца
Tesla ще се фокусира върху развитието на роботи и автономно шофиране през следващите няколко месеца    ©  unsplash
Tesla ще се фокусира върху развитието на роботи и автономно шофиране през следващите няколко месеца    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Част от инвеститорите получават възможността на всеки три месеца да зададат въпросите си директно към лидерите на компаниите, в които участват. В САЩ е практика, след като дадена компания подаде отчет, да обясни данните си пред анализатори и инвеститори. Обичайно около отчетите на Tesla се генерира голям шум.

Последните данни на производителя на автомобили показват, че за 2021 г. постъпленията са над 50 млрд. долара (ръст от над 70%), като чистата печалба е около 5.5 млрд. долара (скок от над 600%). Благодарение на огромното разрастване през последната година цялостната печалба от създаването на дружеството стана положителна, което според Илън Мъск вече прави Tesla "истинска компания".

"Достигнахме най-високия оперативен марж в индустрията през последното тримесечие при над 14% оперативен марж по GAAP", сподели създателят на Tesla пред инвеститорите. "Успяхме да увеличим доставките с почти 90%, докато поне почти всеки друг производител намали производството миналата година", добавя той, като според него компанията до известна степен е успяла да се справи с проблемите с доставките.

Поправяне на веригите

Изпълнителният директор обяви, че през последното тримесечие компанията е започнала производството на автомобили в двете нови локации - Тексас и Берлин, но все още производството е в начален стадий. Мъск сподели, че засега не се планират допълнителни заводи. "Въпреки че не сме готови да обявим нови местоположения в този разговор, през 2022 г. ще разгледаме нови места", обясни Мъск и посочи, че очаква едва към края на годината компанията да обяви нови локации.

Проблемът е, че преди да започне да обмисля нови фабрики, Tesla трябва да разреши проблемите с веригите на доставки и да увеличи производството във вече наличните заводи. Според Мъск обаче през 2022 г. проблемите в сектора ще продължат. "През 2022 г. веригата за доставки ще продължи да бъде основният ограничител на продукцията във всички фабрики. Така че недостигът на чипове, макар и по-ограничен от миналата година, все още е проблем", сподели той.

Като няма продукти има услуги

Въпреки че очаква проблемите с производството на чипове да отслабнат значително през 2023 г., Мъск вече има план. "С течение на времето смятаме, че напълно самостоятелното шофиране ще стане най-важният източник на приходи за Tesla", посочва милиардерът. "Моето лично предположение е, че тази година ще постигнем напълно самостоятелно шофиране, да, с ниво на безопасност на данните, значително по-високо от сегашното."

С един лек ъпгрейд на софтуера всички коли на Tesla ще могат да бъдат напълно автономни в движението. "Всички автомобили по същество ще се шофират автономно чрез актуализация на софтуера", като според Мъск това "може да се окаже най-голямото увеличение на стойността на активите на всеки клас активи в историята". В началото на януари Tesla обяви, че е продала малко над 930 хил. автомобила за 2021 г.

Нови насоки

Основният фокус на Tesla през тази година ще е да увеличи производството. Компанията няма намерения да пуска нови модели на пазара, тъй като според Мъск това би навредило на цялостната й производителност. "Ако бяхме представили, да речем, нова кола миналата година, общото ни производство на превозни средства щеше да бъде по-ниско поради ограниченията - ограниченията за чипове особено", уточни основателят на компанията. "Същото важи и за тази година. Така че няма да представяме нови модели превозни средства", допълни Мъск, като според него "няма никакъв смисъл", тъй като няма достатъчно части.

Липсата на развитие в основния продукт на компанията - автомобилите, отваря вратите за нов продукт. През август миналата година Tesla обяви робот хуманоид, които нарича Optimus Subprime. "По отношение на приоритета на продуктите, мисля, че най-важното развитие на продукта, което правим тази година, всъщност е хуманоидният робот Optimus" сподели Мъск пред инвеститорите, като според него роботът има потенциал "да бъде по-значим от бизнеса с превозни средства с течение на времето".

Все още няма коментари
Нов коментар