Apple с нови рекордни приходи

iPhone 13 отчете продажби за над 71 млрд. долара през последното тримесечие

Според Тим Кук резултатите на компанията дават чудесна основа за добро представяне и през първото тримесечие на 2022 г.
Според Тим Кук резултатите на компанията дават чудесна основа за добро представяне и през първото тримесечие на 2022 г.
Според Тим Кук резултатите на компанията дават чудесна основа за добро представяне и през първото тримесечие на 2022 г.    ©  Reuters
Според Тим Кук резултатите на компанията дават чудесна основа за добро представяне и през първото тримесечие на 2022 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американският технологичен гигант Apple обяви отново отлични финансови резултати. Компанията отчете рекордни приходи - 123.9 млрд. долара, през празничното тримесечие, което е 11% увеличение от нивата преди година. Производителят на iPhone се справя с предизвикателства във веригата на доставки най-добре от конкурентите си, твърдят анализатори. Въпреки това мнение от Apple заявиха, че последната четвърт е била по-трудна заради проблемите с веригата на доставки.

Компанията надхвърли очакванията на икономистите, а дори и собствените си предвиждания, които бяха за постъпления около 118 млрд. долара. Чистата печалба е 34.6 млрд. долара, което отново е над прогнозите за 31 млрд. долара. Единственият сегмент, който не изпълни очакванията за продажби, беше този на таблетите iPad. Продажбите при него се понижиха с 14% до 7.25 млрд. долара в сравнение с оценките на анализаторите за 8.2 млрд. Това не е изненада, след като експерти от индустрията са на мнение, че те са доста ниско в листата с приоритети на производителите.

iPhone 13, който започна да се продава дни преди началото на тримесечието, е осигурил приходи от продажби в размер на 71.6 млрд. долара, което е увеличение с 9% спрямо празничния сезон на 2020 г. Услугите, които са вторият по големина сегмент на компанията след смартфоните, увеличиха продажбите си с 24% - до 19.5 млрд. долара. Приходите от компютри Mac са нараснали с 25%, а Apple заяви, че последните шест тримесечия са били най-добрите за продажбите на Mac в историята на компанията. "Имаме голяма инерция около платените абонаменти - сега имаме повече от 785 млн. платени абонамента на нашата платформа", каза финансовият директор Лука Маестри пред Fiancial Times. "Това е 165 млн. повече само за последните 12 месеца", добави относно представянето на AppStore той.

Според Тим Кук резултатите на компанията дават чудесна основа за добро представяне и през първото тримесечие на 2022 г. Освен това, главният изпълнителен директор призна, че най-големият проблем пред компанията му е недостигът на чипове. "Очакваме да постигнем солиден ръст на приходите спрямо предходната година и да поставим рекорд за приходите за март въпреки значителните ограничения в предлагането, които според нас са по-малко от това, което преживяхме през тримесечието на декември", заяви пред инвеститори той.

iPhone продължава да бъде изключително популярен сред хората, като телефонът дори е на първите пет места по продажби в САЩ и Австралия. "Apple продължава да увеличава дела си при смартфоните в Китай приблизително година след като Huawei беше принуден да се оттегли от пазара. Франчайзът iPhone на Apple ще продължи да се възползва от колосалния провал на Huawei за известно време", заяви пред инвеститори Бил Томас - изпълнителен директор на хедж фондa Wedgewood Partners.