🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рисковите активи поведоха спада на пазарите

Очакваното повишение на лихвите и високите нива на левъридж са сред причините за това

Спадът при технологичните акции и криптовалутите е най-голям от началото на годината.
Спадът при технологичните акции и криптовалутите е най-голям от началото на годината.
Спадът при технологичните акции и криптовалутите е най-голям от началото на годината.    ©  Chris Liverani
Спадът при технологичните акции и криптовалутите е най-голям от началото на годината.    ©  Chris Liverani
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Годината не започва по най-добрия начин за пазарите. Януари все още не е напълно завършил, но голяма част от акциите и индексите са на червено. Американският борсов индекс S&P е загубил близо 9% от стойността си от началото на годината. Спадът при технологичните акции е дори по-висок. Индексът Nasdaq Composite се е обезценил с над 13% за същия период (до 25 януари, ден преди редакционното приключване на "Капитал"). Криптовалутите, изглежда, пък официално навлязоха в мечи пазар, след като биткойн загуби над 20% през 2022 г., а миналия уикенд и началото на седмицата бяха кошмарни за криптовалутите.

Тази седмицата също не започна никак добре за борсите - водещите европейски индекси се понижиха с по 3% в понеделник и по около 2% във вторник. В Ню Йорк екраните на брокерите също се оцветиха в червено няколко дни. Продължиха разпродажбите и при биткойн - цената му падна под 34 хил. долара, след което възстанови до над 36 хил. долара. Все пак през втората половина на седмицата загубите бяха ограничени от добрите корпоративни резултати на компаниите в Европа, очакване на позицията на Федералния резерв за лихвите, както и в търсене на бързи печалби след първоначалния спад.

В момента корелацията между биткойн и американските индекси Nasdaq 100 и S&P 500 е на най-високото си ниво от 2010 г. по данни на Bloomberg. Това означава, че със спада в цените на акциите е по-вероятно да пада и криптото. Последното е част от изтегляне на средства от рискови активи през последните дни, като те водят спада.

Натиск отвсякъде

Причините за напрежението на пазарите са различни - от геополитически (напрежението между Русия, от една страна, и Украйна/НАТО, от друга), през икономически (инфлацията расте и се очаква затягане на монетарната политика на централните банки) до затрудненията по веригите за доставки. Ще има ли нови санкции между Русия и САЩ? Как ще се отразят те на цените на горивата? Ще продължи ли да расте инфлацията и докога? Въпросителните са много през последните дни, но един сценарий се очертава като сигурен. Повишаването на лихвите.

След като обявиха отчетите си за последното тримесечие на 2021 г., американските банки се обединиха около идеята, че през следващите дванадесет месеца се очакват най-малко три или четири повишавания на лихвите от страна на Фед. Според изпълнителния директор на JP Morgan Джейми Даймън "има доста голям шанс" дори да са повече от четири. "Може да са шест или седем", сподели мнението си пред анализатори Даймън.

"Ще има напрежение на пазара поради нарастващите печалби и въздействието на потенциално повишаване на лихвените проценти. Ако последните се повишат значително, те биха притиснали оценките на акциите (и други активи) надолу", коментира в писмо до инвеститорите Даниел Гладиш, изпълнителен директор на хедж фонд Vltava Fund.

И какво от това

Проблемът с повишаването на лихвите не е само в нивото им, а и в обемите на кредита. Периодът на лесните и евтини пари, дошли в годините след световната финансова криза през 2008 г., когато централните банки понижиха основните лихвени проценти до 0, се завърна с пълна сила в началото на пандемията. Тъй като разходите по обслужването на кредитите са на исторически ниски нива, много инвеститори предпочитат да увеличат инвестициите си чрез левъридж, което автоматично увеличава риска, тоест с известна сума те придобиват по-голямо количество активи, използвайки заем от банката или брокера си.

Нивото на кредит в системата обаче излезе извън контрол по време на пандемията. Данни на Фед показват, че през 2021 г. нивата на маржин в акаунтите на американски инвеститори в брокери надхвърлят 600 млрд. долара, ръст с повече от 50% в сравнение с 2020 г. Това число най-вероятно подценява размера на кредит в системата, тъй като не обхваща всички видове инвеститори, като например търговците с договори за разлика или инвеститорите в криптовалути.

Силно засегнати в момента са технологичните компании, известни като Big Tech. През последната година-две те изнесоха на плещите си възстановяването на борсите в САЩ. От началото на годината например Apple e поевтиняла с около 10% и капитализацията и е 2.6 трлн. долара, при положение че започна годината с оценка 3 трлн. долара, или загуба за по-малко от месец за 400 млрд. С над 14% надолу е и втората по големина компания - Microsoft. Под натиск са и акции-ракети като тази на Tesla (над 13% надолу).

"Основният страх сега е степента, до която по-високите лихвени проценти, вероятно причинени от инфлационния натиск на твърде многото пари, преследващи твърде малко активи, ще намалят оценките на компаниите и особено на технологичните акции на растежа, които всъщност растат, без да показват все още значителни печалби", казва в нота до инвеститорите Джордж Мавроудис, изпълнителен директор на Guardian Capital, без да визира конкретни компании.

Повече в крипто

Криптопазарът все още е неизследвана територия за голяма част от регулаторите по света. Регулаторите в Япония например, които бяха сред първите, които въведоха легална дефиниция за "виртуална валута" през 2017 г., обявиха преди няколко месеца, че ще увеличат усилията си за регулиране на част от борсите поради притеснения от некоректни практики. Проблемът според доклад на МВФ е, че някои борси за криптовалути предлагат левъридж в съотношение 125 към 1, което "допълнително увеличава риска за инвеститорите", смята институцията. Това е и една от причините за спада на криптопазара през последните дни. Само за 24 часа през уикенда бяха затворени позиции от 239 хил. за 874 млн. долара, като е твърде вероятно някои от тях да са били със заемен капитал.

Огромните нива на левъридж в криптоактивите и преди са оказвали влияние на пазара. През май миналата година криптовалутите се сринаха с почти 40%, след като високите нива на маржин доведоха до автоматично затваряне на позиции поради липсата на покритие. Въпреки че спадът към настоящия момент все още не е толкова голям, някои инвеститори смятат, че криптосекторът ще остане под напрежение тази година.

Криптосекторът може да навлезе в "ледена епоха", където цените ще останат ниски в продължение на години и много инвеститори ще губят интерес, споделя пред Business Insider Пол Джаксън, глобален ръководител на проучванията за разпределение на активи на Invesco. "Мисля, че може да е ледников период", споделя Джаксън. "Мисля, че ако премахнете тези условия (на лесните пари), създадени от Фед... това наистина променя перспективите."

Питър Березин, главен глобален стратег на BCA Research, e още по-скептичен за Bitcoin. Цитиран от Bloomberg, той казва, че дори и да има краткосрочно повишение на цената, неговият таргет е за 5000 долара за биткойн. "Инвеститорите, които искат да хеджират най-голямата криптовалута, Litecoin и Dogecoin, трябва да се насочат към Cardano, Solana и Polkadot", казва той пред агенцията.

Какво е левъридж

Маржинът е капитал или средства, взети назаем от брокер за закупуване на инвестиция, и е разликата между общата стойност на инвестицията и сумата на заема. Създаването на маржин акаунт е стандартна брокерска практика, в която на инвеститора е разрешено да използва текущите пари или ценни книжа в сметката си като обезпечение за заем - левъридж.

Това е заемът, който инвеститорът използва, за да увеличи броя на закупените активи, очаквайки направените печалби да бъдат по-големи от дължимата лихва. Например при маржин 1 към 20 брокерът позволява на инвеститора да търгува с 20 пъти по-голяма сума от наличната. С използването на левъридж инвеститорът може да увеличи драстично възвращаемостта си, но рискът също се покачва значително. При движение от едва 5% на въпросния актив ще означава, че сте загубили цялата си инвестиция (при маржин 1 към 20), ако не се внесе допълнителен капитал за покритие на позицията
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар