🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple достигна 3 трлн. долара капитализация

Акциите на американския технологичен гигант поскъпнаха с около 2.5% в първия ден на търговията за 2022 г.

Акциите на компанията поскъпнаха с над 2.5% в първата сесия за годината и достигнаха над 180 долара за брой
Акциите на компанията поскъпнаха с над 2.5% в първата сесия за годината и достигнаха над 180 долара за брой
Акциите на компанията поскъпнаха с над 2.5% в първата сесия за годината и достигнаха над 180 долара за брой    ©  Laurenz Heymann
Акциите на компанията поскъпнаха с над 2.5% в първата сесия за годината и достигнаха над 180 долара за брой    ©  Laurenz Heymann
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нова година - нов късмет за Apple. Технологичната компания се превърна в първото дружество с капитализация над 3 трлн. долара в понеделник, след като акциите й поскъпнаха с над 2.5% в първата сесия за годината и достигнаха цена над 180 долара за брой.

Някои анализатори смятат, че цената е оправдана. Даниел Айвс от Wedbush потвърди в анализ, изпратен до инвеститорите си в понеделник, че търсенето за iPhone 13 остава по-високо от първоначалните очаквания.

Няма достатъчно телефони

Въпреки прогнозите, че търсенето на модели iPhone 13 ще се забави около празниците поради проблемите с доставките, Айвс смята, че търсенето остава силно през настоящия цикъл на iPhone, започващ през 2022 г., като търсенето изпреварва предлагането с няколко милиона единици през последното тримесечие.

"Въз основа на нашите проверки на веригата за доставки през последните няколко седмици ние вярваме, че търсенето изпреварва предлагането за Apple с приблизително 12 млн. единици през декемврийското тримесечие", пише Айвс. Според анализатора от Wedbush може да станем свидетели на нови "опашки за телефони", докато проблемите с доставките се облекчат през първата половина на 2022 г.

В проучването си той добавя, че "основната точка" за преоценката на Apple остава нейният бизнес с услуги, като се вземат предвид Apple Music, iCloud, Apple TV+ и Apple Fitness+, които според Wedbush сега струват 1.5 трлн. долара. На тази основа Wedbush прогнозира, че въпреки ограниченията в доставките недостигът на чипове на Apple е "преходен проблем" и "нищо повече от малко препятствие" по пътя Apple да стане първата компания с пазарна капитализация на стойност 3 трлн. долара през 2022 г.

Още рекорди

Новата година започна с нови рекорди и на други места. Американският борсов индекс S&P 500 достигна нов рекорд в първата си сесия за годината, след като се покачи с над 0.6% в понеделник. Нов връх в първия ден от търговията през 2022 г. изглежда като подобаващо продължение на 2021 г., когато S&P успя да запише нов рекорд цели 68 пъти по време на годината. Засега прогнозите за тази година все пак остават сравнително скромни въпреки добрия старт на годината.

Все още няма коментари
Нов коментар