🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Контейнери събират ненужни дрехи

Демонстрационен проект на фирма "Текст тийм" дава решения за разделно събиране, повторна употреба и рециклиране на текстил

„Текс Тийм“    ©  „Текс Тийм“
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Близо 80 000 кг дрехи и обувки са събрани за една година в регионалния хъб за разделно събиране на употребяван текстил, създаден по инициатива на фирма "Текст тийм" на територията на търговски парк "Джъмбо плаза" в София. Инициативата е част от проект на стойност над 432 хил. лв. по програма "Околна среда".

Резултатите

Около 75 000 кг от събраните дрехи са подготвени за повторна употреба, а над 2200 кг - за рециклиране, отчитат в края на проекта от дружеството. С част от средствата компанията е купила специален софтуер, който позволява да се следи за събраните количества в контейнерите и може да предложи най-ефективните маршрути на техниката за събиране на текстила. Със средствата от проекта са купени също оборудване и линия за сортиране на текстила и подготовката му за повторна употреба и рециклиране. Тези дейностите се извършват в сортировъчните складове на "Текст тийм" във Варна. Сортирането може да става по различни критерии - например качество на материала, сезонност на облеклата и др. Годните за повторна употреба дрехи са подложени на последваща обработка - пране и сушене, и се продават в магазини за текстил "втора ръка", а негодните се пренасочват за рециклиране. Концепцията за тази система е създадена по примера на подобна успешна практика, реализирана в Антверпен, Белгия.

"Към момента по-малко от 1% от образуваните отпадъци от текстил в страната (или около 1000 т/годишно) се събират за последващо третиране в специализирани предприятия. Жизненият цикъл на дрехите в България се ограничава до един потребител - и то за все по-кратко време", обобщава Цветелина Томова, ръководител на проекта в "Текс тийм".

"Изпълнението на демонстрационния проект е добър пример за това как европейските пари са смислено оползотворени. Той е доказателство за това, че в България имаме готовност за ефективно разделно събиране на текстил, повторна употреба и рециклиране на отпадъците", коментира за "Капитал" Севдалин Спасов - собственик на "Текс тийм" - част от "М холдинг" (в който влизат и магазините "Мания").

Част от Зелената сделка

През 2019 г. Европейската комисия определи текстилната индустрия като приоритетна за въвеждане на мерки за преход към кръгова икономика. В новия пакет "Кръгова икономика" на ЕС текстилът е наречен "Новата пластмаса", тъй като вредите, които нанася по време на производството и след неговата употреба, са сравними с тези на пластмасата. Вторият живот на дрехите означава спестяване на значителни ресурси на планетата, по-малко пестициди и по-малки количества депонирани текстилни отпадъци.

Засега не съществува национална система за разделно събиране на текстил от домакинствата - налични са само специализирани контейнери в определени общини, поставени от фирми, членуващи в Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба.

През 2021 г. компаниите от асоциацията имат сключени договори с 18 общини, в които са разположили 230 специализирани контейнера за текстил. За миналата година събраните текстилни отпадъци в България са 2000 тона. Количеството е незначително на фона на данните от асоциацията, че през 2021 г. нейните членове са сортирали общо 34 хил. тона текстил и са изнесли 25 хил. тона.

В доклад на Европейската агенция по околна среда от ноември 2019 г. се препоръчва на страните членки да приложат редица стимули, свързани с подготовката и продажбата на употребявани изделия, в т.ч. намаляване или премахване на ДДС, осигуряване на достъп на търговците до по-добри локации, подкрепа чрез продуктови такси и др. "Разчитаме на такъв тип подкрепа и в България", казва Севдалин Спасов, председател на асоциацията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rainbou1 avatar :-(
    rainbou1
    • - 1

    От доста време предавам износени дрехи и текстилни изделия на една от популярните вериги за облекла....обаче не знаех с обувките какво да правя...затова много се зарадвах, когато се появиха такива контейнери...до момента, в който не видях лица от един лесно отгатваем етнос да се катерят вътре и да си взимат (което означава всичко това после да бъде изгорено и ние пак да го дишаме)...затова отново предавам текстила на веригата за облекла, а обувките както дойде....

    Нередност?
Нов коментар