🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сложните руски дилеми на западните компании

Цената на моралното превъзходство

Близо 400 западни компании са обявили планове да спрат или да намалят своите операции в Русия, след като Путин нападна Украйна
Близо 400 западни компании са обявили планове да спрат или да намалят своите операции в Русия, след като Путин нападна Украйна
Близо 400 западни компании са обявили планове да спрат или да намалят своите операции в Русия, след като Путин нападна Украйна    ©  Reuters
Близо 400 западни компании са обявили планове да спрат или да намалят своите операции в Русия, след като Путин нападна Украйна    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Не трябва да осъждаме компаниите, които решават да останат в Русия, като финансиращи войната на Путин", заявява Михаел Хармс, ръководител на лобистката група Източна бизнес асоциация на Германия. Стига да не нарушават западните санкции, те трябва сами да решат дали да останат в Русия, или да напуснат. Metro и Globus, две големи германски вериги супермаркети, засега са предпочели да останат. Те казват, че не искат да подведат служителите си или невинните руски купувачи, които се нуждаят от хранителни продукти. Henkel е замразил новите инвестиции в Русия, но не и своите продажби на перилни препарати и други стоки от първа необходимост. Bayer, друг германски гигант, ще продължи да продава както своите лекарства, така и засега семената си. Procter & Gamble, американски гигант в областта на потребителските стоки, е спрял рекламите в Русия, но много от неговите търговски марки остават достъпни.

Различия

Западните компании в Русия могат да бъдат разделени на четири групи. Първи са тези компании, чийто бизнес е обект на западните мерки. Те включват производителите на някои микрочипове или всеки вид технологии с двойна употреба (включително неща като изкуствен интелект или криптография). Те нямат избор, освен да се изтеглят. Втората група обхваща компании като Volkswagen, най-големият европейски производител на автомобили, който е прекратил производството си в Русия, тъй като войната, както и санкциите на Запада са нарушили веригите за доставки. Следващите са фирми като производителите на безалкохолни напитки Coca-Cola и Pepsi и веригата за бързо хранене McDonald's, които са спрели дейността си в Русия, за да изразят своя ужас от инвазията. Последните са тези, които остават.

Закриването на западните бизнеси ще засегне поне 3500 търговски обекта в 480 града в страната.

Според проучване на Джефри Зоненфелд от Yale School of Management близо 400 западни компании са обявили планове да спрат или да намалят своите операции в Русия, след като Путин нападна Украйна. Някои от тях като британския енергиен гигант BP, който е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия, се изтеглиха рано и с привидно малко колебание. Други го направиха по-неохотно. Американската банка Citigroup - с експозиция към Русия близо 10 млрд. долара, вече беше заявила, че преоценява дейността си в страната, включително потребителския си бизнес. Но на 14 март банката, която е в страната от 1992 г., заяви, че ще "разшири обхвата" на своето изтегляне и ще спре да търси нов бизнес или клиенти.

Руснаците, живеещи в големите градове, където се извършва по-голямата част от търговията на западните фирми, ще пострадат най-много от тези затваряния. Но болката ще се усети в цялата обширна територия на Русия. Анализ на The Economist на данни, предоставени от SafeGraph, компания за геолокационна информация, показва, че закриването на западните бизнеси ще засегне поне 3500 търговски обекта в 480 града в страната. Това включва 1200 ресторанти и кафенета, 700 магазина за дрехи, 500 магазина за обувки и 400 бензиностанции. Московчани ще претърпят затварянето на около 1000 магазина; гражданите на Санкт Петербург ще се изправят пред над 300 (виж картата).

Критици на доброволното оттегляне на западните компании казват, че това би радикализирало средната класа и би ядосало традиционно прозападните руски младежи. Това би затвърдило режима на Путин, вместо да го свали, твърдят те. Хармс, който е живял в Москва, не се съгласява. Средната класа разбира, че изходът е насочен срещу режима, а не срещу населението, смята той.

Заместители

Освен това потребителски стоки от западен тип ще останат достъпни в Русия. Данните на SafeGraph показват, че руснаците, търсещи маратонки Nike, няма да трябва да отидат далеч, за да намерят алтернативен чифт в един от магазините на Reebok, които работят нормално. Средното разстояние между магазините на конкурентните американски спортни марки е 0.8 км. Ако любителите на Big Mac са готови да приемат Whopper за заместител, те обикновено могат да намерят отворен Burger King на 0.6 км от затворен McDonald's. Собственикът на Burger King, Restaurant Brands International, е спрял поддръжката за руските си франчайзополучатели, но много от техните обекти остават отворени. Същото се отнася за някои други западни брандове.

Големият въпрос е какво ще се случи с тези компании, които са се изтеглили от Русия. Съобщава се, че руските прокурори са заплашвали да арестуват корпоративни ръководители, които критикуват правителството, и да изземат активите на компаниите, които се изтеглят от страната. Високопоставен член на партията на Путин, "Единна Русия", предложи план да се национализират операциите на напускащите западни компании, твърдейки, че това ще помогне да се предотврати загубата на работни места и да се поддържа вътрешният производствен капацитет на Русия. Путин е одобрил плана.

Репутационните щети за оставащите може скоро да ги накарат също да напуснат.

За разлика от тях някои компании, които са останали, очевидно са били ухажвани от руски представители. Те трябва да претеглят тези предложения спрямо обвиненията, че печелят от войната, които се появяват в западните социални медии. Олга Подорожна, служител на Metro в Украйна, в емоционална публикация в социалната мрежа LinkedIn яростно критикува решението на работодателя си да остане в Русия. Metro отговори със собствена публикация в LinkedIn, осъждайки войната. Но не е отменила решението си да поддържа отворени магазините си в Русия.

Това не е изненадващо. Около 10% от общите продажби на Metro на стойност 25 млрд. евро (28 млрд. долара) идват от нейните 93 супермаркета и около 10 хил. служители в Русия. 19-те хипермаркета Globus с 9900 руски служители осигуряват 14% от продажбите на групата миналата година. Те се справяха толкова добре, че компанията е инвестирала повече от 110 млн. евро на руския пазар през последните няколко години. За подобни фирми спазването на добродетелите е далеч по-трудно, отколкото за компания като Coca-Cola, която е получила едва под 2% от миналогодишните си приходи от Русия. Но натискът да се насочат към изхода нараства с всяко безразборно руско нападение над градове в Украйна. Дори и за оставащите разходите, свързани с репутацията от оставането, може скоро да станат прекалено високи, за да бъдат игнорирани.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shimanov avatar :-|
    shimanov

    Интересно ... не познавам "невинни руски купувачи". Това тези ли са - които се нуждаят от "хранителните продукти" Молдова, Грузия, Украйна - пък какво да си кривим душата - България

    Нередност?
Нов коментар