Западни компании от петролната индустрия продължават да оперират в Русия

Schlumberger, Halliburton и Baker Hughes си партнират с "Роснефт" и "Газпром"

Макар санкциите да спират компаниите, обслужващи петролни находища, да правят нови инвестиции в Русия, те не им забраняват да продължат текущите си дейности
Макар санкциите да спират компаниите, обслужващи петролни находища, да правят нови инвестиции в Русия, те не им забраняват да продължат текущите си дейности
Макар санкциите да спират компаниите, обслужващи петролни находища, да правят нови инвестиции в Русия, те не им забраняват да продължат текущите си дейности    ©  Reuters
Макар санкциите да спират компаниите, обслужващи петролни находища, да правят нови инвестиции в Русия, те не им забраняват да продължат текущите си дейности    ©  Reuters

Докато най-големите западни компании в сферата на енергетиката като BP и ExxonMobil напускат Русия заради войната в Украйна, група по-малки фирми, които работят с руската петролна индустрия, продължават да оперират в страната. Трите големи публични американски компании за разработване на нефтени находища - Schlumberger, Baker Hughes и Halliburton, продължават да си партнират с държавните "Роснефт" и "Газпром" в изграждането на съоръжения за добив и преработване на нефт и природен газ, съобщава Financial Times. Дейността им в Русия възлиза на милиарди долари.

Като част от санкциите срещу Москва Вашингтон преустанови американския внос на руски петрол, природен газ и горивни продукти и също така забрани на американските компании да правят "нови инвестиции в енергийния сектор" на Русия. Мярката има за цел да гарантира, че американските бизнеси и инвеститори не подкрепят усилията на Путин за разширяване на производството на енергия в Русия. Във вторник Европейският съюз също въведе "широкообхватна забрана за нови инвестиции в руския енергиен сектор" като част от новия пакет икономически санкции, с което дейността на западните компании в Русия беше допълнително ограничена.

Но макар санкциите да спират компаниите, обслужващи петролни находища, да правят нови инвестиции в Русия, те не им забраняват да продължат текущите си дейности.

Извън радара

През последното десетилетие Schlumberger е инвестирала над 10 млрд. долара в Русия. Миналия ноември компанията подписа сделка с дъщерно дружество на "Газпром" за развитие на "локализиран" бизнес, базиран на цифровите технологии за нефтени находища на Schlumberger. Миналото лято Baker Hughes обяви сделка с "Роснефт" за намаляване на емисиите от дейността на руската компания. Schlumberger генерира в Русия около 5% от общите си приходи, или около 1.15 млрд. долара през 2021 г. Около 1 млрд. долара, или 5% от приходите на Baker Hughes, също идват от страната.

Стотици големи западни фирми, сред които McDonald's, Levi's и Starbucks, преустановиха или ограничиха бизнеса си в Русия на фона на силно обществено и политическо осъждане на руската инвазия в Украйна. BP и ExxonMobil наред с Shell и Equinor са сред западните петролни групи, които заявиха, че ще се откажат от руските си проекти и инвестиционни дялове.

Но засега фирмите, обслужващи петролни находища, са пощадени от подобно ниво на обществен натиск. За тях е доста по-лесно да останат извън радара, защото не изнасят директно петрол и природни ресурси, коментират от консултантската компания Rystad.

Обновена на 21.03 в 13:30

Трите компании заявиха в края на миналата седмица, че се съобразяват с наложените от САЩ санкции срещу Русия.

Halliburton излезе с изявление, че незабавно преустановява плановете си за бъдещи операции и постепенно ще прекрати дейността си в Русия, след като по-рано спря доставките на части и продукти, попадащи в обхвата на санкциите.

Schlumberger спира инвестициите и внедряването на технологии в Русия, като същевременно продължава дейността си в съответствие с международните закони, обяви компанията.

Baker Hughes също няма да прави нови инвестиции в страната, но ще продължи да изпълнява настоящите си договорни ангажименти, които не нарушават наложените забрани.
Все още няма коментари
Нов коментар