🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заобикалянето на санкции чрез криптовалути е по-вероятно да донесе разочарование

Криптовалутите имат повече полза като инструмент за подпомагане на усилията на Украйна за набиране на дарения

Нахлуването на Русия в Украйна и последвалите санкции на Запада срещу руски банки, компании и елити, изглежда, преобръщат дебата относно това на кого помагат криптовалутите и на кого вредят.
Нахлуването на Русия в Украйна и последвалите санкции на Запада срещу руски банки, компании и елити, изглежда, преобръщат дебата относно това на кого помагат криптовалутите и на кого вредят.
Нахлуването на Русия в Украйна и последвалите санкции на Запада срещу руски банки, компании и елити, изглежда, преобръщат дебата относно това на кого помагат криптовалутите и на кого вредят.
Нахлуването на Русия в Украйна и последвалите санкции на Запада срещу руски банки, компании и елити, изглежда, преобръщат дебата относно това на кого помагат криптовалутите и на кого вредят.
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

За защитниците на криптовалутите те трябва да са либертарианска утопия. Тъй като токените се създават и трансферират свободно между децентрализирани мрежи от компютри, базирани в десетки страни, трансграничните транзакции могат да бъдат бързи, а на теория са освободени от контрола на посредници като банки, с което да бъдат регулирани от националните правителства. Критиците на криптофинансирането отдавна гледат с неодобрение на тази система. За статистите това е тиранията на техноанархията.

Нахлуването на Русия в Украйна и последвалите санкции на Запада срещу руски банки, компании и елити, изглежда, преобръщат дебата относно това на кого помагат криптовалутите и на кого вредят. Политиците и регулаторите в Америка и Европа отначало се опасяваха, че хора и организации, засегнати от санкции, ще използват виртуалните валути, за да избегнат ограниченията, но засега се материализират малко от тези притеснения. Вместо това криптоинституциите, изглежда, също са под чехъла на правителствата. Имаше и огромен скок в криптодаренията в помощ на правителството в Украйна.

Предполага се, че децентрализираната мрежа на криптовалутите е наднационална и нейните потребители трябва да бъдат анонимни. Това го прави да изглежда като полезен инструмент за избягване на санкции. Разбира се, има доказателства, че руснаците купуват повече криптовалута. Но това може да произтича от желанието да държите актив, който не намалява стойността си. От 23 февруари досега рублата се понижи с около 25% спрямо долара, докато биткойнът се повиши. За олигарсите, които искат да избегнат санкциите обаче, крипто има три основни недостатъка.

Първото е, че инфраструктурата, която осигуряват големите борси, всъщност не съществува в Русия. "Ако руснаците искаха да използват блокчейн инфраструктура за избягване на санкции, те трябваше да предприемат много различен регулаторен подход", казва Томика Тилеман, бивш служител на президента Джо Байдън, който сега съветва Кейти Хаун, рисков капиталист, фокусиран върху криптосектора. "Русия заедно с редица други авторитарни общества е доста враждебно настроена към цифровите активи." Така способността на руснаците да конвертират значителни количества богатство в криптовалута е ограничена.

Вторият недостатък е, че не е възможно да се купуват повечето ежедневни продукти или финансови активи с криптовалута, което означава, че заобикалящият санкциите трябва в даден момент да напусне криптосферата. "В крайна сметка това, което те наистина трябва да направят, е да получат достъп до някаква форма на фиатна валута, което става все по-предизвикателно", каза Кристофър Рей, ръководител на ФБР, по време на изслушването му Сената на САЩ на 10 март по повод руската инвазия. Това изисква взаимодействие с криптоборса.

Въпреки че първоначално някои борси се противопоставяха на необходимостта от прилагането на мерки срещу изпирането на пари като KYC процедури (Know your customer, или такива за валиране на самоличността), много от тях приеха подобни мерки, тъй като се превърнаха в регулирани институции. Някои са листнати публично. Повечето имат присъствие в Америка и Европа. Binance, най-голямата борса, въведе политика на KYC през 2021 г., като изисква от тези, които използват услугите ѝ, да се идентифицират пред платформата.

Посланието от регулаторите към борсите е единодушно. Министерството на финансите на САЩ подчерта, че санкциите му се прилагат "независимо дали дадена транзакция е деноминирана в традиционна фиатна валута или виртуална", съобщение, подсилено от изпълнителна заповед относно цифровата валута от Джо Байдън от 9 март. Белият дом също направи изявление с лидерите на други страни от Г-7 и ЕС, обещавайки "да наложи санкции на незаконни руски операции, използващи цифрови активи, за да увеличат и прехвърлят своето богатство". Криптоиндустрията се втурна да удовлетвори тези искания. Coinbase, друга голяма борса, замрази 25 хил. руски акаунта. Binance заяви, че ще замрази активите на хора, които са били обект на санкции.

Третият проблем е, че трансферът на пари в криптовалута не е толкова частен, както се смяташе. Правителствените детективи инвестираха време и енергия в опитите си да свържат предполагаемо анонимни портфейли с реални хора с известен успех. И тъй като веднъж идентифицирани, блокчейн транзакциите стават публични, е лесно да се проследи историята на средствата. През декември ФБР успя да конфискува криптоактиви на стойност 3.6 млрд. долара, свързани с кражба от борса през 2016 г.

Криптото може да се окаже много по-полезно за тези, които искат да се движат на светло, а не в сенките. На 26 февруари официалният украински акаунт в Twitter публикува адреси на дигитални портфейли, чрез които приема биткойн, етер и други токени. Даренията бързо нахлуха. "Крипто наистина помогна през първите няколко дни, защото успяхме да покрием някои непосредствени нужди", казва Алекс Борняков, заместник-министър по цифровата трансформация на Украйна. Оттогава токени на стойност близо 100 милиона долара бяха дарени на тези и други портфейли, създадени от частни инициативи.

Доставянето на пари във военните зони е изключително трудно. През 2008 г. г-н Тилеман посети Тбилиси в Грузия с г-н Байдън, тогава сенатор, в разгара на руската инвазия в страната. "Стана много очевидно, че ще имаме истинско предизвикателство, свързано с получаването на ресурси", казва той. Дарителите бяха принудени да изпращат палети със 100-доларови банкноти във военни зони в Ирак и Афганистан.

Преместването на пари от военни зони за купуване на доставки може да бъде също толкова трудно. В хаоса на войната ставаше все по-трудно да се плаща в долари или евро, особено в чужбина. "Така че имахме нужда от инструмент за бързо извършване на тези транзакции. И крипто беше нашият първи избор", казва г-н Борняков. Въпреки че повечето доставчици не оперираха с криптовалута, те се съгласиха да го приемат, казва той. Украйна е похарчила около 30 милиона долара за неща като бронежилетки, очила за нощно виждане и лекарства. Около една пета от това е изразходвана директно в криптовалута. Войната ясно показа, че криптосекторът има сериозни приложения. Но днес той също се контролира сериозно.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    Нали сме демокрация? В този строй избираме свободно на база мнозинството. Кога гласувахме доверие на политиците и банкерите да могат да запорираме средства на хора, фирми и държави на произволен принцип? Политиците са, за да организираме обществото, а всеки да прави всичко. Паричната система е нещо отделно. Тя представлява времето и енергията на всеки един от нас. Затова не бива да е контролирана от когото и да било поради каквато и да било причина. Ако съм гамен съседа може и да не ми продаде паркомясто, но не бива аз или той да можем да вземем/запорираме парите на другия.

    Нередност?
  • 2
    sod51646737 avatar :-|
    sod51646737

    Тоест, криптовалутите се оказаха поредната утопия и измама за наивници, пък умнокрасивите анархо-болшевики си кинеха ризите за тях.

    Нередност?
Нов коментар