BrightCap инвестира 200 хил. евро в чешки стартъп, който следи сърцето

Общата стойност на привлеченото финансиране е 350 хил. евро, като част от развойната дейност трябва да е в България

Стивън Бърки, съосновател на CARDI-AI
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският фонд за рискови инвестиции BrightCap Ventures вложи 200 хил. евро в чешки стартъп - компанията за мониторинг на сърдечното здраве Kardi-AI. Паралелно с BrightCap и чешкият фонд DEPO Ventures е вложил 75 хил. евро, а останалите 75 хил. евро в сделката са набрани от физически лица. Това е първи инвестиционен рунд за развиващата се Kardi-AI.

За да инвестира в компанията, от BrightCap Ventures са изисквали 50% от R&D дейността на дружеството да се осъществява в България.

"От 2011 г. участвам в българския софтуерен пазар и доскоро бях съосновател и акционер в Sciant, докато не беше придобита от "Сирма груп" през 2021 г.", коментира за "Капитал" Стивън Бърки, един от четиримата основатели на Kardi-AI. Идеята хрумва на създателите на здравния софтуер през август 2021 г. "Работихме здраво през есента и зимата, за да определим дали може идеите ни да бъдат осъществени. По платформата започнахме работа през ноември, като досега сме инвестирали 60 хил. евро."

В ритъма на доброто здраве

Kardi-AI е софтуер за изследване на здравето на сърцето, който извършва мониторинг на сърдечния ритъм, подобно на медицински холтер. Софтуерът може да се инсталира в широко разпространените в търговската мрежа измерители на пулс (от типа на т.нар. фитнес гривни), като в момента от Kardi-AI работят с кардио колана Polar H10.

На мобилния телефон на потребителя се инсталира приложението на Kardi-AI, което, ползвайки данните от монитора, позволява на потребителите сами да следят в реално време състоянието на сърдечното си здраве. "Сърдечният мониторинг е удобен, лесен за използване и има дълъг живот на батерията", коментират още създателите му.

Събраните данни се изпращат до облачните сървъри на Kardi-AI чрез мобилното приложение, където Artificial neural network (изкуствена невронна мрежа) чете получените стойности и сигнализира на потребителите за евентуални проблеми. Към момента софтуерът е преминал своя MVP (minimum-viable-product) и първите си изпитания върху пациенти. От основателите на Kardi-AI заявяват, че ще пуснат продукта си в магазина за приложения на iPhone и на Android устройствата на 27 юли 2022 г.

Услугата ще се предлага с месечен абонамент. "Всичките ни абонаментни планове включват безплатен колан за мониторинг Polar H10. Цените варират между 13 и 34 евро на месец в зависимост от избрания от вас план (3-, 6- или 12-месечен)", коментира още Стивън Бърки. Първоначалният пазар ще бъде в Чехия. След първата година екипът на Kardi-AI планира да разпространи услугата и на други пазари, включително и в България.