Дигиталният откривател на болките в кръста - от Варна към света

Варненският софтуер CoLumbo, който помага за разчитане на ЯМР изображения, получи финансиране 2.1 млн. евро.

Търговският директор Николай Тодоров работи в компанията от повече от две години
Търговският директор Николай Тодоров работи в компанията от повече от две години
Търговският директор Николай Тодоров работи в компанията от повече от две години    ©  Цветелина Белутова
Търговският директор Николай Тодоров работи в компанията от повече от две години    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Неправилното и продължително седене пред компютър и липсата на физическа активност са сред най-честите причини за болки в областта на кръста при съвременния работещ човек. За изследването на подобни травми се използва основно ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). С нарастването на проблемите в областта на гръбнака значително се увеличават и прегледите. Не се променя обаче броят на радиолозите, които разполагат с много по-малко време за разчитане на изследванията на пациентите.

Решение на този проблем разработват от варненската компания "Смарт софт хелткеър". Техният софтуер CoLumbo, базиран на изкуствен интелект, успява да намали времето, необходимо за разчитане на ЯМР изображения на лумбалната област на гръбначния стълб и намалява неволно допуснатите грешки. Технологичното решение е първият напълно одобрен за клинична употреба ЯМР продукт за лумбалната област в Европа. Напредъкът на компанията привлича интереса и на инвеститори и тази седмица завърши първия си рунд финансиране в размер на 2.1 млн. евро. Те са осигурени от българските фондове Eleven Ventures и BrightCap Ventures, както и от индивидуални инвеститори.

Болките раждат решения

През 2004 г. приятелите и състуденти от Техническия университет във Варна Радко Новаков, Ивелин Ковачев и Неделчо Георгиев основават компанията "Смарт софт". Те разработват софтуерни решения, базирани на технологията за оптично разпознаване на символи. Продуктите им са насочени в областта на счетоводството и финансите и за няколко години предприемачите успяват да развият успешен бизнес, като продават решенията си на клиенти в Европа, САЩ, Австралия и Близкия изток.

През 2016 г. обаче изпълнителният директор на компанията Неделчо Георгиев започва да страда от травма в гръбначната област. Традиционно отива на ЯМР преглед, като при разговор с радиолога разбира, че въпреки честотата на подобни изследвания, все още няма софтуерно решение, което да помага за по-бързото им разчитане. Подобна технология съществува единствено за изображения на мозъка и сърцето. Така Неделчо Георгиев вижда бизнес възможност и решава да използват натрупания опит на "Смарт софт", за да развият нов продукт в областта на медицината.

Бързо разчитане с по-малко грешки

Софтуерът CoLumbo е базиран на изкуствен интелект за анализ на ЯМР изследвания на лумбалния гръбначен стълб (кръста). Решението може да се инсталира на работната станция на радиолога - компютъра му, в болничната система или да се използва като облачна услуга. След всяко ЯМР изследване в рамките на секунди радиологът получава анализ от CoLumbo. "Очертаваме точно къде има патология, като покриваме петте най-често срещани и още три ключови измервания. Така софтуерът успява да подготви около 55% от доклада на радиолога, който в противен случай трябва да пише на ръка. Специалистът, разбира се, може да допълни коментар или други патологии, ако има налични", обяснява пред "Капитал" Николай Тодоров. Той е търговски директор и съдружник в компанията от малко повече от две години, като имат опит в продажбите във фармацевтичната сфера. По думите му решението на CoLumbo намалява времето, необходимо за разчитане на ЯМР изображенията и докладване на намерените патологии с 25%, без да се наблюдава загуба на точност и дори намалява неволно допуснатите грешки с до 15%.

Технологията разчита на машинно обучение, за което са необходими множество ЯМР изследвания на лумбалния гръбначен стълб. Затова от CoLumbo работят с 15 радиолози, които анотират данните и посочват къде има или не наличие на определена патология. След това инженери от компанията тренират софтуера с тези данни. Към момента CoLumbo разполага с 20 хил. изследвания от ЯМР, като от тях 2 хил. са напълно анотирани, но по думите на Тодоров това е продължителен процес. "CoLumbo премина успешно клинични изпитвания, проведени в три болници в България с 382 пациенти, и е сертифициран със CE сертификат, което го прави първия напълно одобрен за клинична употреба ЯМР продукт за лумбалната област в Европа", казва още търговският директор.

Решението на компанията е насочено към болници и медицински центрове в Централа и Западна Европа, като първата им продажба е на голям център по образна диагностика във Франция. Като следваща стъпка екипът гледа към американския пазар, а след това Китай и Япония.

Бизнес моделът на компанията е на абонаментен принцип. Екипът предлага три пакета с различен брой ЯМР изследвания, които да минат през софтуера според нуждите на болниците. "Цената ни е базирана на заплатите на радиолозите, защото им спестяваме време. В САЩ планираме за хиляда изследвания на машина цената да е около 7 хил. долара годишно. За Европа цената ще бъде 5-6 евро на пациент, т.е. хиляда изследвания ще струват между пет и шест хиляди евро на година", обяснява Николай Тодоров.

В полезрението на инвеститорите

До миналата година решението CoLumbo се разработва през варненското дружество "Смарт софт". За да може да кандидатства за финансиране и да представя проекта отделно, през лятото екипът основава "Смарт софт хелткеър" и прехвърля дейността по разработването на медицинския софтуер в нея. С мажоритарен дял от 70% е Неделчо Георгиев, а по 10% държат Радко Новаков и Ивелин Ковачев. Останалият дял е разпределен между мениджърите в компанията.

През годините екипът представя CoLumbo в различни международни конкурси, които носят и финансиране за бизнеса. През програмите Bridgehead Europe и Global компанията получава общо 70 хил. евро, а по процедура "Разработване на продуктови и производствени иновации" от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" поличава 384 хил. лв. През 2020 г. проектът печели и 30 хил. долара кредит за облачни услуги в Amazon web services от конкурса EIR Health Catapult 2020.

Най-голямата финансова инжекция обаче "Смарт софт хелткеър" получава през февруари тази година. Българските фондове Eleven Ventures и BrightCap Ventures обединяват усилия и заедно инвестират в компанията съответно 1 млн. евро и 700 хил. евро. Индивидуални инвеститори влагат още 400 хил. евро и така компанията привлича общо 2.1 млн. евро. Инвестицията е под формата на convertible loan (конвертируем дълг - заем, който се превръща в част от капитала на компанията на по-късен етап).

"Следващите поколения машини ще събират още повече данни и не е далеч времето, когато ще бъде изключително скъпо и времеемко висококвалифицирани специалисти да анализират тези данни, особено когато това може да се прави от софтуер. Според нас CoLumbo са много добре позиционирани да имат лидерска роля в тази промяна в начина на работа", коментира пред "Капитал" Георги Митов, управляващ партньор в BrightCap Ventures.

От Eleven прогнозират, че в следващите месеци компанията ще започне активни продажби на европейските пазари. "Очакваме също да задълбочат партньорството си със стратегически играчи от индустрията, като някои от най-големите производители на медицинско оборудване, и да завършат лицензирането на продукта на американския пазар (FDA approval), където също да започнат активни продажби през втората половина на годината", казва още пред "Капитал" Валери Петров, партньор в Eleven.

От варненското дружество ще използват свежия капитал, за да удвоят екипа си, като целта им е да развият допълнително софтуерното си решение. "Искаме да покрием и останалите две части на гръбнака - торакалната и цервикалната. Ще трябва да закупим още изследвания, за да тренираме алгоритъма, и целим да увеличим патологиите до 10-15", казва Николай Тодоров. По думите му така решението ще покрие 80-90% от доклада на радиолозите и ще им спести до 50% от времето.

За развитието на CoLumbo от компанията планират втори инвестиционен рунд в рамките на 2023 г., с който да си осигурят капитал между 4 и 6 млн. евро. Това ще разшири възможностите за потенциални клиенти и за нови пазари. "Искаме, когато доктор помисли за гръбнак, нашият продукт да е първият му избор", казва в заключение Николай Тодоров.

Q/A

Николай Тодоров, търговски директор и съдружник в "Смарт софт хелткеър"

Как събирате данните за обучение на софтуера?

В България колаборираме с местни болници предимно за R&D цели, като предоставяме нашия софтуер безплатно срещу анонимизирани пациентски данни, за да продължаваме да го тренираме. Колкото по-голяма е базата ни данни, толкова по-точен ще бъде софтуерът.

От колко души е съставен екипът ви?

Екипът ни продължава да е базиран във Варна и наброява общо 15 души. Сред тях имаме двама американски медицински съветници и един директор "Бизнес развитие", базиран в Холандия, където представя и компанията ни.

Имате ли конкуренти и какво ви отличава от тях?

Знаем, че има и други компании, които разработват подобен софтуер, но ги оценяваме на около две години развитие след нас, защото ние минахме европейските регулаторни процеси, които са много времеемки. Това е голямото ни предимство пред конкуренцията - ние сме първият напълно одобрен за клинична употреба ЯМР продукт за лумбалната област в Европа. Надяваме се да сме първи и в САЩ, където очакваме решението на FDA след 4-5 месеца.
Все още няма коментари
Нов коментар