🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Британската верига John Lewis влиза на имотния пазар

Компанията ще отдава апартаменти под наем и се цели до 2030 г. 40% от приходите й да са от източници извън магазините

Великобритания изпитва хроничен недостиг на жилища на достъпни цени в последните години.
Великобритания изпитва хроничен недостиг на жилища на достъпни цени в последните години.
Великобритания изпитва хроничен недостиг на жилища на достъпни цени в последните години.    ©  Reuters
Великобритания изпитва хроничен недостиг на жилища на достъпни цени в последните години.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Британският търговец на дребно John Lewis навлиза на имотния пазар и обяви първите три места, където иска да построи сгради и да отдава жилищата под наем. Това е част от плана за диверсификация на приходите до 2030 г., когато 40% от тях трябва да идват извън основния й бизнес. Веригата се превръща в първия британски търговец на дребно, който строи домове за отдаване под наем, след като избра да преустрои два супермаркета Waitrose и бивше депо за събиране на стоки.

Компанията обяви пред Financial Times, че жилища ще бъдат построени за различни по големина домакинства и ще се предлагат както дългосрочни, така и краткосрочни договори. Веригата магазини също така пое ангажимент да включи местните общности в процеса на проектиране и планиране, който се очаква да започне по-късно тази година.

"Помагането за създаване на домове винаги е било в основата на това, което правим и сега имаме уникалната възможност да използваме нашия опит и умения по нови начини, за да предоставим така необходимото ново жилище", заявява пред Reuters Нина Бхатиа, изпълнителен директор "Стратегия и търговско развитие" на веригата. Групата има за цел да започне работа по обектите през 2024 г., а първите наематели да се нанесат до 2027 г.

John Lewis възнамерява сам да управлява имотния си бизнес, тъй като "се стреми да повиши стандартите при отдаването под наем" и също така ще предложи на бъдещите наематели пакети за обзавеждане. Ще бъде привлечен инвестиционен партньор, който да помогне за финансирането на проектите.

Великобритания изпитва хроничен недостиг на жилища на достъпни цени в последните години. Цените се повишиха през последното десетилетие, което прави по-трудно купуването на първо жилище. Експанзията в зараждащия се сектор "строи, за да отдадеш под наем" в Обединеното кралство досега беше до голяма степен ограничена до застрахователи, специализирани компании за недвижими имоти и организации като Transport for London.

Въпреки че John Lewis има добре развит онлайн магазин и лоялни последователи сред британците от средната класа, веригата все пак затвори 16 универсални магазина и освободи хиляди партньори по време на пандемията от ковид-19. Целта на този ход беше да са намалят разходите и дълговете на компанията по време на пандемията. Бонусите бяха намалени до нула през 2021 г., което беше първият подобен случай от 50-те години на миналия век. Тази година те бяха леко възстановени.

Изпълнителната директорка Шарън Уайт представи подробен петгодишен план за възстановяване през 2020 г., който включва диверсификация в развитие на имоти, отдаване под наем и препродажба на продукти, разширяване на бизнеса с финансови услуги и търсене на повече партньорства. Обявените имотни проекти сега потвърждават посоката на развитие, която Уайт постави пред компанията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    carlos avatar :-|
    carlos
    • + 2

    Работих 4 години в Waitrose. Компанията наистина имаше отлично отношение към служителите си. Обещанието на John Lewis към клиентите беше "Never knowingly undersold." Но, времената са се променили! Мога само искрено да им пожелая успех!

    Нередност?
Нов коментар