Central Group купува луксозните магазини Selfridges за 4 млрд. паунда

Сделката се очаква да бъде завършена до края на годината

Central Group ще купи четирите магазина на веригата в Обединеното кралство, както и двата в Ирландия и един в Нидерландия.
Central Group ще купи четирите магазина на веригата в Обединеното кралство, както и двата в Ирландия и един в Нидерландия.
Central Group ще купи четирите магазина на веригата в Обединеното кралство, както и двата в Ирландия и един в Нидерландия.    ©  Reuters
Central Group ще купи четирите магазина на веригата в Обединеното кралство, както и двата в Ирландия и един в Нидерландия.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Тайландската холдингова компания Central Group е близо до придобиването на веригата луксозни магазини Selfridges. Според източници на The Times сумата по сделката възлиза на 4 млрд. паунда, а очакванията на експерти са тя да бъде завършена до края на годината. Selfridges е собственост на семейство Уестън, едно от най-богатите в Канада. Те обявиха веригата за продажба през юни, но причината за решението им не е ясна. Източници на The Guardian твърдят, че синът на Гален Уестън, който почина по-рано тази година, също кръстен Гален, е изгубил желание да се занимава с бизнеса.

Според непотвърдени източници Central Group ще купи четирите магазина на веригата в Обединеното кралство, както и двата в Ирландия и един в Нидерландия. Магазините в Канада ще останат собственост на семейство Уестън. Освен това тайландската компания ще придобие и сградите, в които се намират магазините, които са оценени на около 2 млрд. паунда.

Selfridges е основан през 1908 г. от американеца Хари Голдман Селфриджес, а семейство Уестън купи веригата през 2003 г. от един от сегашните директори на Central Group - Виторио Радис. Той успява да популялизира веригата през 90-те години на миналия век, като привлича разпознаваеми марки в магазините. Освен това Радис залага на организирането на събития, чрез които Selfridges да стане още по-популярен магазин. Сегашната роля на Радис в Central Group е тясно свързана с разширяването на компанията в Европа. Преди да стане част от тайландската компания, Радис прекарва няколко години в конкурента на Selfridges - Mark's and Spencer.

Central Group е основана през 1950 г. от Тианг Чиратифат, който открива един магазин в Банкок. Компанията става международна шест години по-късно, когато синът на Тианг Самрит открива първия универсален магазин. Днес компанията има над 3700 локации по света, като освен магазини в Италия, Германия и Швейцария тя вече е навлязла и в хотелиерския бизнес, търговските центрове и супермаркетите.

Целият бранш е обхванат от проблеми

Selfridges, както и другите магазини в бранша, бяха силно ударени от пандемията. Бизнес моделът на повечето от тях - обекти на търговски улици в туристически дестинации, се оказа неработещ през пандемията. Английското правителство затвори търговските улици, за да спре разпространението на коронавирус, което ги обрече на по-слаби резултати.

Един от конкурентите на веригата - Debenhams, фалира по-рано през 2020 г., което доведе до затварянето на 120-те магазина на компанията. Веригата The Beales също изпадна в администрация, като много малка част от магазините на компанията в момента работят. Преди да настъпи пандемията, Beales имаше 22 магазина на територията на Обединеното кралство. John Lewis затвори 16 обекта през последните две години, а House of Fraser в момента разполага с 17 локации по-малко, въпреки че собственикът на SportsDirect Майк Ашли купи веригата с цел да я стабилизира.