Unilever поднови продажбите на сладоледа Ben & Jerry’s в Израел

Производителят е против, но правата за местна дистрибуция са вече продадени

През последното десетилетие Unilever инвестира повече от 240 млн. паунда в Израел и има над 2000 души в четири свои предприятия.
През последното десетилетие Unilever инвестира повече от 240 млн. паунда в Израел и има над 2000 души в четири свои предприятия.
През последното десетилетие Unilever инвестира повече от 240 млн. паунда в Израел и има над 2000 души в четири свои предприятия.    ©  Reuters
През последното десетилетие Unilever инвестира повече от 240 млн. паунда в Израел и има над 2000 души в четири свои предприятия.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Американският производител на сладоледи Ben & Jerry's обяви, че е против решението на компанията майка Unilever да разреши повторната продажба на продуктите на компанията в Западния бряг в Израел. Фирмата заяви, че все още вярва, че е "несъвместимо с ценностите на Ben & Jerry за продажбата на нашия сладолед в окупираната палестинска територия". Ben & Jerry's традиционно заема позиции по подобни въпроси, дори тя да е обратна на тази на Unilever.

Unilever обяви, че продава бизнеса на Ben & Jerry's в Израел на местен лицензополучател. Лицензът става собственост на American Quality Products (AQP) и нейният собственик Ави Зингър. Компанията и до момента притежава разрешение за разпространение на сладоледите в страната, като след решението продажбите да бъдат спрени беше заведено и дело. AQP и Зингър искаха обезщетение от базирания в Обединеното кралство гигант за потребителски стоки, което със сигурност е изиграло роля при вземането на новото решение. Договорът им така или иначе трябваше да изтече в края на тази година.

Новото споразумение означава, че Ben & Jerry's ще се продава под своите еврейски и арабски имена в Израел и Западния бряг под пълната собственост на настоящия лицензополучател. Зингер благодари на Unilever и израелското правителство за подкрепата им при постигането на сделката, която според него му дава правата да продава сладоледа "завинаги". Той обаче отказа да коментира отхвърлянето на споразумението от Ben & Jerry's.

Unilever заяви, че новото споразумение е последвало преглед на операциите на Ben & Jerry в Израел и обширни консултации, включително диалог с израелското правителство. Когато скандалът избухна през юли миналата година, премиерът на Израел Нафтали Бенет каза, че изтеглянето би било лошо бизнес решение и морално погрешно такова. Unilever притежава няколко израелски хранителни марки и в телефонен разговор Бенет е предупредил главния изпълнителен директор Алън Джоуп за "тежки последици", пише BBC. Ben & Jerry's е популярен избор за сладолед сред израелските потребители, като компанията дори отбелязва еврейските празници със специални вкусове.

В изявление външният министър Яир Лапид приветства усилията на Unilever за разрешаване на спора.

Палестинските активисти, които стоят зад движението Boycott Divestment and Sanctions (BDS), похвалиха Ben & Jerry's миналата година за това, което според тях представляваше "решителна стъпка към прекратяване на съучастието на компанията в израелската окупация и нарушаването на правата на палестинците". Движението се опитва да използва икономически натиск, за да принуди Израел да промени политиката си, макар и тези опити да са неуспешни до този момент.

Над 35 американски щата имат законодателство срещу BDS. Airbnb е сред другите компании, които са променили политиките си по отношение на израелските селища, след като са изправени пред съдебни дела в САЩ. Професор Юджийн Конторович, който е директор по международно право в базирания в Йерусалим Kohelet Policy Forum, каза, че решението на Unilever е "победа за законите срещу бойкота в цяла Америка". Той добави, че след "неудобството и разходите" от този обрат, "някой би се надявал, че компаниите ще разберат, че е просто неправилно да се бойкотира Израел".

През последното десетилетие Unilever инвестира повече от 240 млн. паунда в Израел и има над 2000 души в четири свои предприятия.

Все още няма коментари
Нов коментар