🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Броят на фалитите и новите бизнеси се стабилизира през тази година

В сравнение с предпандемичната 2019 г. обаче в България се регистрират по-малко фирми

Интересът към започване на бизнес се е съвзел последните две години, но все още е далеч от нивата през 2019 г.
Интересът към започване на бизнес се е съвзел последните две години, но все още е далеч от нивата през 2019 г.
Интересът към започване на бизнес се е съвзел последните две години, но все още е далеч от нивата през 2019 г.    ©  Надежда Чипева
Интересът към започване на бизнес се е съвзел последните две години, но все още е далеч от нивата през 2019 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сравнително стабилен остава интересът към започване на бизнес в страната. Това показва справка на Агенцията по вписванията за първата половина на 2022 г., изготвена за "Капитал". След като в началото на пандемията броят на новорегистрираните фирми рязко спадна, през последните две години нивото e почти без промяна. То обаче е далеч от резултатите през 2019 г.

Същата тенденция се наблюдава и при прекратилите дейност фирми. Забавените процедури през пролетта на 2020 г. доведоха до намаление на фалитите. През миналата и тази година броят им се покачва, но пак остава под този отпреди пандемията.

По тримесечия

През всяко от първите две тримесечия на тази година са регистрирани около 11 хил. нови фирми, като броят им е сравнително постоянен през последните години. Голямото изключение е значителното понижение през второто тримесечие на 2020 г., когато започна пандемията. С около 2000 повече нови фирми обаче са се регистрирали на тримесечие преди ковид, а това е индикатор, че въпреки съживяването на бизнеса предприемачите все още са по-предпазливи.

По около 2900 компании са напуснали пазара през първото и второто тримесечие на тази година. Това включва както фирми, за които е открито производство по несъстоятелност или са обявени във фалит, така и фирми, които са излезли в ликвидация или са били заличени. Добрата новина е, че броят им не е по-голям от миналата година, както и от предпандемичната 2019 г. Както и при регистрациите, най-голямо понижение в прекратяването на бизнес беше отчетено през второто тримесечие на 2020 г.

В Европа

В Европейския съюз (ЕС) броят на новите фирми се увеличава с 1.7% на годишна база през първото тримесечие на 2022 г., за когато са последните налични данни на Евростат. Най-значително е повишението в Португалия (36.3%), Словения (24%) и Хърватия (13.5%), докато двуцифрен спад отбелязват Малта (18.5%), Норвегия (17.1%), Дания (14.9%) и Ислания (11.6%). В сравнение с първото тримесечие на 2019 г., т.е. преди да започне пандемията, най-голям ръст има при регистрацията на нови компании в сектора на информационните и комуникационните технологии, докато значително по-малко бизнеси се откриват в хотелиерството и ресторантьорството.

В същото време компаниите, започнали процедура по несъстоятелност (данните на Евростат не включват приключилите производства, ликвидациите и заличаванията), намаляват с 8.4% средно в ЕС спрямо първото тримесечие на 2021 г. Огромен скок на фалитите обаче има в Литва (над два пъти), Белгия (50%) и Франция (35.6%), като веднага след тях се нарежда България (28.1%).

Все още няма коментари
Нов коментар