Фалитите в България нарастват с 13% през 2021 г.

Повече са и регистрираните нови фирми, но предприемачите са по-предпазливи, отколкото преди пандемията

Повече от 12.9 хил. компании са спрели работа през миналата година, показват данните на Агенцията по вписванията
Повече от 12.9 хил. компании са спрели работа през миналата година, показват данните на Агенцията по вписванията
Повече от 12.9 хил. компании са спрели работа през миналата година, показват данните на Агенцията по вписванията    ©  Надежда Чипева
Повече от 12.9 хил. компании са спрели работа през миналата година, показват данните на Агенцията по вписванията    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С повече от 13% са се увеличили фалитите през миналата година. Това показва справка на Агенцията по вписванията, изготвена за "Капитал". След като в началото на пандемията много от процедурите бяха забавени и броят на фирмите, прекратили бизнес, намаля, през 2021 г. временният спад се компенсира. Увеличение обаче има и спрямо 2019 г. (1.6%). А това потвърждава прогнозите, че затрудненията, които много компании изпитват покрай ограниченията, ще доведат до прекратяване на дейност с известно отлагане.

Извън бизнеса

Повече от 12.9 хил. компании са спрели работа през миналата година поради обявяване на фалит, влизане в процедура по несъстоятелност, ликвидация или заличаване. Добрата новина е, че през последното тримесечие броят им намалява спрямо предходното, но това все още не може да се определи като тенденция.

Нови фирми

В същото време повече са и регистрираните нови компании през миналата година, отколкото през 2020 г., като броят им нараства с близо 14%. Както и при фалитите, това може да се обясни с по-ниската база в началото на пандемията, когато бизнесът до голяма степен замря. Това се вижда и от данните по тримесечия - най-малко компании са създадени през периода април - юни 2020 г. През миналата година регистрациите са сравнително устойчиви - около 10 хил. компании всяко тримесечие и дори над 11 хил. през първото. Данните като цяло за годината обаче показват, че сега предприемачите са много по-предпазливи, отколкото преди пандемията, като новите регистрации през 2021 г. са с почти 14% по-малко, отколкото през 2019 г.

Сравнение с Европа

По данни на Евростат през последното тримесечие на 2021 г. регистрациите на нови фирми в ЕС са се увеличили с 1.6% спрямо предходното тримесечие, като същата тенденция се наблюдава и в България. За разлика от ЕС обаче, където се отчита ръст от 6% спрямо последното тримесечие на 2019 г., в България има около 900 по-малко регистрирани компании.

На европейско ниво в края на 2021 г. фалитите намаляват с 0.7% в сравнение с третото тримесечие на годината и с цели 23% в сравнение с последното тримесечие на 2019 г. България също отчита по-малко закрити бизнеси спрямо двата периода.

Като цяло за ЕС през четвъртото тримесечие на 2021 г. е имало много повече регистрации на фирми в секторите на информационните и комуникационните технологии и транспорта, отколкото преди пандемията. В същото време значително е намалял броят на новите компании в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

По отношение на прекратяването на бизнес от Евростат отчитат по-малко фалити в края на 2021 г., отколкото в края на 2019 г. Най-голям е спадът в ИТ, индустрията и търговията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2

    Фалитите се увеличават, Киро и Асан са предвидили 4 и кусур растеж за тази година. А и включили парите и от плана за възстановяване, които я дойдат, а по-вероятно и да не дойдат тази година! А ще ни натоварят с още 7,2 милиарда лева дълг. Тук явно е вече чужди сили са поели нещата в свои ръце и искат пак да ни притиснат икономически и да ни накарат да слушаме повече!

    Нередност?
Нов коментар