🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гурме и култура до НДК този уикенд: "Бакхус Bar & Snack Fest"

Дебютният безкешов фестивал събира ресторанти и барове в центъра на София, програмата ще включва музика на живо, бар битки, ирландски танци, мини изложба The Sofianer

Гурме и култура до НДК този уикенд: "Бакхус Bar & Snack Fest"
Гурме и култура до НДК този уикенд: "Бакхус Bar & Snack Fest"
   ©  Рая Илиева-Делчева
   ©  Рая Илиева-Делчева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този уикенд, на 10 и 11 септември, предстои първото издание на новия безкешов "Бакхус" фестивал Bar & Snack Fest с основна приятна задача да отпразнува развитието на бар културата в България. Фестивалът се реализира с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития.

В събота и неделя от 11 до 22 ч. жителите и гостите на София ще могат да се отпуснат във фестивално-гурманската атмосфера на алеите пред кино "Кабана", където ще намерят pop-up ресторанти с вкусни солени и сладки хапки, занаятчийски продукти, авторски (без)алкохолни коктейли, забъркани от най-добрите миксолози в България, и богата културна програма - сцената ще е пълна цял уикенд: миниизложба, музика на живо, танци, дискусии, битка с коктейли, кулинарни демонстрации.

Без пари в брой: по-бързо, удобно и чисто

Фестивалът е изцяло безкешов, а плащането става с дебитна/кредитна карта или през мобилен портфейл. Така посетителите докосват единствено вкусните си храни и напитки.

Възможно е предварителното закупуване на онлайн билети с цел избягване на опашки, както и закупуване на място в деня на събитието с минимално оскъпяване. Събитието ще има 2 входа за бърз и лесен достъп от всички страни.

Билети: през EVENTIM или Bilet.bg

Храна и питиета за небцето

Ресторанти с тематична кухня: месца на барбекю от The Holy Smokes BBQ, немски вурстове и наденици от Bismarck, балкански брънч от "Под Метлите", гурме пиле и риба от "Космос", азиатски благини от Moshi Moshi и KOTO, японски традиционни сандвичи от The Sando Shop, гьоза (и не само) от Hamachi-ni, прясна италианска паста от La Pastaria Pasta Fresca, вкусове от близки и далечни краища на света от Tomeko и специални апетайзъри, съпътствани от винени коктейли на Mastercard® DiVino бара.

Десерти ще има разнообразни: занаятчийски лакомства от Lakrids by Bülow, вкусно джелато от Gelato & Latte, алкохолни сладоледи от "Светулката", канелени рулца с различни вкусове от Y Dough и френски палачинки от Le Soleil Crepes. Сред разнообразните хапки ще има картофен чипс с испански зехтин от Elly's Supreme, киви чудеса за мазане, пиене и овкусяване от ферма "Киви", френски гурме деликатеси от Le Petit Quche, трюфел пасти от Spartacus Truffle, протеинови барчета от Cardinal Bites и кутии с ароматни добавки за коктейли от Leckar Foods.

Фестивалите на "Бакхус" традиционно дават платформа на иновативните продукти и услуги, а сред тях е Foodobox, чийто екип ще разказва на посетителите на фестивала за най-вкусния начин да се намали разхищението на храна.

Виненият фронт е добре покрит: Apollo Winе с вина от цял свят, Moet Chandon Spritz за феновете на пенливото лятно питие, Aya Estate Winery с най-доброто от родните почви и Fun Wine - за всички експериментатори, които харесват словосъчетания като шардоне с кафе. Пивото е на възможно най-високо ниво с българските бири "Айляк", Hills Beer, Cohones Brewery и "Ша№5", а за предпочитащите баварско - Bierbox ще са там.

Ще има и иновативни коктейли с китайска ракия от Moutai Kweichow и медовина от Bulgarian Honey Company. Ценителите на кафето ще се зареждат с ароматни кофеинови специалитети от Bianchi Coffee, а La Chouette ще утоляват жаждата на късното лято със студен френски сайдер. Tatratea ще миксират чаени коктейли, както само те умеят.

Авторските коктейли ще правят и pop-up баровете на две знакови столични заведения - 5L Speakeasy Bar и "Спутник", а директно от Пловдив специално за феста с легендарната каручка идва Whiskey & Gin Bar Sandak.

Джин поклонниците ще правят опашка пред Bulldog Gin, а малцовият апетит ще задоволяват барманите на Naked Malt и Jack Daniels. Най-чистата водка, Finlandia, ще посреща с освежаващи миксове, а най-богато на билки ще е на бара на Jagermeister Manifest. Безалкохолни коктейли също няма да липсват - тях посетителите ще открият на бара на Schweppes, където ще може да се хидратират и с вода "Банкя".

Културна програма - танци, бар битки, жива музика от 3 континента и изложба

Тя е разделена на 4 тематични блока с музика, танци, кулинарни демонстрации, миниизложба и закриваща дискусия, посветена на София. Миниизложбата ще бъде достъпна през цялото време на феста, като показва 12 илюстрации за корици за въображаемото списание The Sofianer (по модел на The New Yorker), част от арт проекта със същото име, воден от фондация "Кредо бонум" и "Мулти култи колектив".

Дискусията ще се проведе в неделя следобед и ще включва градски личности, част от които членове на журито на The Sofianer, които ще споделят мечтите си за бъдещето и ще започнат обществен дебат за това в какъв град (искаме да) живеем.

Събота, 10 септември, блок "Ирландия и Шотландия"

14:00 ч. - The Peoples, музика на живо с Джейми Макдоналд и Ния Петрова

14:45 ч. - Урок по ирландски танци, воден от 'Fly Into Dance' Irish Dance Academy Sofia

15:15 ч. - The Peoples, музика на живо с Джейми Макдоналд и Ния Петрова

16:00 ч. - Уиски битка: скоч срещу ирландско, водена от Гаро Узунян, Българска уиски академия (BgWA)

Събота, 10 септември, блок "България и Балканите"

17:00 ч. - Echoo Balkan Samba, музика на живо

17:45 ч. - Ракиен майсторски клас: история, вкусове, рецепти, демонстрирани от Мариана Гълъбова

18:15 ч. - Echoo Balkan Samba, музика на живо

Неделя, 11 септември, блок "Доминикана и Американа"

15:00 ч. - Latino Kopeles, музика на живо

15:45 ч. - Сготви Доминикана с Джоанна, кулинарна демонстрация на рецепти от Карибите

16:15 ч. - Latino Kopeles, музика на живо

17:00 ч. - Коктейл битка: ром срещу бърбън, водена от Гергана Ангелова, Българска уиски академия (BgWA)

Неделя, 11 септември, блок "The Sofianer - лицата на града"

18:00 ч. - The Sofianer: в какъв град (искаме да) живеем, дискусия, водена от градски личности и журито на проект The Sofianer
Събитието се реализира с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития.

Съорганизатор е "Пазари Възраждане" ЕАД.

Фестивалът се реализира с безценната подкрепа и партньорство на Mastercard, JTI, Jagermeister Manifest, Bulldog Gin, Jack Daniel's, Finlandia Vodka, Naked Malt, Schweppes, Chandon Garden Spritz, "Бонанза Бачорски".