🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нужни са данъчни облекчения за компаниите, които използват възобновяема енергия

Иван Велев - портфолио мениджър в ACT Commodities

Иван Велев - портфолио мениджър в ACT Commodities
Иван Велев - портфолио мениджър в ACT Commodities
Иван Велев - портфолио мениджър в ACT Commodities
Иван Велев - портфолио мениджър в ACT Commodities
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Иван Велев е портфолио мениджър в ACT Commodities. Професионалните му интереси са свързани със зелената енергия и доброволното снабдяване с СО2 компенсационни сертификати, като помага на организациите да разработят стратегии за намаляване на своите емисии от обхват 1, 2 и 3 (Протокол за парникови газове). В допълнение към разширяване на портфолиото от производители и доставчици на възобновяема енергия Иван Велев се фокусира върху развитието на бизнеса в публичния и частния сектор в България, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна Гора и Косово, както и в рамките на източноевропейските пазари.

Иван Велев ще участва като лектор в конференцията Net Zero Economy Forum: Accelerating the transition, организирана от "Капитал", която ще се проведе на 18 октомври.

Все повече компании се обръщат към възможностите за собствено производство на електроенергия. Това достатъчно ли е, за да ускори зеления преход?

- В голяма част от случаите изграждането на ВЕИ инсталация за собствени нужди не е достатъчно, за да задоволи цялото потребление на дадена компания или производство, поради липсата на необходимата площ за изграждане на мощности. В такъв случай бизнесите с поставени цели за 100% консумация на възобновяема енергия трябва да намерят нужния им остатък чрез компании като АСТ, които предоставят достъп до пазара на зелена енергия. Краткият отговор на въпроса би бил: "Не, не е достатъчно."

Какво още може да се направи както от страна на държавата като регулации, така и от страна на самия бизнес като допълнителни мерки в тази посока?

- Данъчни облекчения за компаниите, които доказано и гарантирано използват възобновяема енергия за техните операции. По-амбициозни цели от страна на бизнеса по пътя им към декарбонизацията с фокус върху емисиите от обхват 1, 2 & 3 от Протокола за парникови газове.

Ако се опитаме да гледаме позитивно на рисковете - може ли да се каже, че високите цени на електроенергията на свободния пазар ускориха инвестициите в системи за собствено производство на ток?

- Голям брой от нашите клиенти и партньори в различните части на Европа предпочитат да имат известна независимост от волатилните борсови стойности, което подсигурява донякъде и предсказуемостта на разходите им. Именно поради тази причина инвестициите в системи за собствено производство на ток са инструмент, до който компаниите прибягват. При индустриалните консуматори на енергия такъв тип инсталации могат да покрият до 10-15% от общата консумация според нашите проучвания.

Когато говорим за Net Zero, често коментираме най-вече електроенергията и възможностите на възобновяемите източници, но всъщност става въпрос за начин на мислене - като започнем от енергията и стигнем до горивата. Какво още?

- Съществуват гъвкави механизми в търговията с така наречените въглеродни кредити, генерирани от проекти по съвместно изпълнение (JI) и Механизма за чисто развитие (CDM). Присъждат се на проекти, свързани с горски насаждения или други култури в обработваемите земи за поглъщане и/или съхраняване на въглерод от атмосферата.

Партньорите ни, които изчисляват въглеродния си отпечатък и имат интерес да предприемат мерки, често се обръщат към нас, за да си осигурят необходимите кредити от тези проекти. По този начин компенсират директните и индиректните си емисии.

В този смисъл как индустрията би могла да катализира процесите, за които говорим? Разкажете за добрите примери от вашия опит.

- Наблюдаваме тренд, който водещите индустрии на европейските пазари налагат към своите контрагенти в посока на въглеродната неутралност. Използването на възобновяема енергия, намаляването и компенсирането на въглеродния отпечатък превръщат компаниите в предпочитан партньор за бизнес пред тези, които не го правят. Бизнеси, използващи алуминиеви компоненти например, предпочитат те да бъдат произведени по въглеродно неутрален начин, като така спомагат за постигането на собствените си цели за устойчиво развитие и на тази база избират бизнес партньорите си.