🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индустрията трябва да бъде двигател на прехода към нулеви емисии

Мария Топчийска - H&D supply chain Performance and Digital Director - Schneider Electric

Мария Топчийска - H&D supply chain Performance and Digital Director на "Шнайдер Електрик България"
Мария Топчийска - H&D supply chain Performance and Digital Director на "Шнайдер Електрик България"
Мария Топчийска - H&D supply chain Performance and Digital Director на "Шнайдер Електрик България"
Мария Топчийска - H&D supply chain Performance and Digital Director на "Шнайдер Електрик България"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Мария Топчийска е доскорошният управител на умната фабрика на "Шнайдер Електрик България", а отскоро е в ролята H&D Supply Chain Performance and Digital Director. В тази си функция отговаря за лийн техники за оптимизация на процесите и залагането на нови стандарти за smart технологии, които да се използват в група заводи на Schneider Electric за продукти за крайно електроразпределение. Преди това инж. Топчийска е била консултант и лийн обучител на редица предприятия, а в Schneider - лидер на екипа, внедрил smart factory програмата.

Мария Топчийска ще участва като лектор в конференцията Net Zero Economy Forum: Accelerating the transition, организирана от "Капитал", която ще се проведе на 18 октомври.

Индустрията е сред основните генератори на въглеродни емисии. Може ли точно тя да бъде двигател на прехода към нулеви емисии?

- Индустрията не просто може, а трябва да бъде двигателят, но е нужно да си дадем сметка, че не за всички типове производства това е еднакво лесно постижимо. Залогът обаче е несравнимо голям, така че и усилията, и инвестициите си струват.

Какво би струвало на производствените компании преминаването към безвъглеродно производство? А могат ли да спечелят от това?

- Ползите са много, така че - да, могат да спечелят - независимост, конкурентоспособност, репутация. Разходите и стратегическите усилия обаче са безспорно значими, така че регулаторната подкрепа също е от значение. Насърчителните мерки, които правителствата могат да предприемат, може да се окажат от решаващо значение за скоростта, с която индустрията ще oсъществи този преход.

Разработката на новите технологии отнема време. Това не създава ли риск от т.нар. изтичане на въглерод и загуба на конкурентоспособност за Европа?

- На масата има още много непредвидими обстоятелства. Вижте например ковид, който съществено повиши интереса на европейските инвеститори към нашия регион. Няма как да знаем какво точно ще предложи бъдещето, но е сигурно, че Европа ще трябва да е неуморна и работлива - ние сме поколението, което ще трябва да заслужи отново качеството на живот, като насочи усилията си в правилната посока.

Има ли неизползвани възможности в България за преход към безвъглеродно производство?

- България има неизползвани възможности във всяка посока. Като компания пионер Schneider вижда ролята си в това да дава пример и да подпомага други, по-малки бизнеси. Вярвам, че можем да покажем доста повече амбиция от тази, която показваме в момента, и това важи както за хората, така и за институциите, които трябва да участват в този преход. Ако сме по-смели и по-активни като цяло, ще имаме много повече постигнати резултати, които да покажем на света.

Защо "Шнайдер Електрик България" реши да се насочи точно към използване на геотермална енергия, която не е много популярна в страната? Обмисляте ли въвеждане и на други ВЕИ?

- Целият ни проект за елиминиране на газа и съответно емисиите, свързани с него, обхваща геотермалната система и фотоволтаична такава. Специално геотермалната беше избор, който направихме след много проучване. Това, че някой вариант е по-малко познат, не е пречка за нас. След като се запознахме с различните възможности, се спряхме на тази, която ни дава всичко необходимо - енергийния резултат, който търсим, рекултивиране на цялата необходима за сондажите площ и нейното последващо използване, както и още предимства, които са от значение за нас. Доволни сме, че ще сме пионери точно в този тип системи при индустриални производства.