"Карлсберг България" инвестира 23 млн. лв. в линия за кен опаковки в Благоевград

Проектът ще бъде завършен през първата половина на 2023 г.

Инвестицията ще позволи на пивоварното дружество да разшири портфолиото си
Инвестицията ще позволи на пивоварното дружество да разшири портфолиото си
Инвестицията ще позволи на пивоварното дружество да разшири портфолиото си    ©  Надежда Чипева
Инвестицията ще позволи на пивоварното дружество да разшири портфолиото си    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Производителят на "Пиринско" и "Шуменско" - "Карлсберг България", получи сертификат за инвестиция клас "А" за изграждане на нова кен (CAN) линия в пивоварната в Благоевград. Проектът е на стойност 23 млн. лева и ще бъде завършен през първата половина на 2023 г., съобщиха от компанията. Финансирането е със собствени средства.

В нова сграда

В производствената база на "Карлсберг България" в Благоевград ще бъде обособена нова сграда с общ размер 2400 кв.м, в която ще бъде изградена поточна линия за производство на бира в кен опаковки от 0.5 л. Към сградата ще има склад и други съоръжения за енергийно стопанство, уточниха за "Капитал" от компанията.

Инвестицията ще позволи на пивоварното дружество да разшири портфолиото си от предложения и да произвежда бира в кен опаковки в България, вместо да ги внася от съседни страни. Проектът ще открие и нови работни места - очаква се само през първата година да бъдат отворени до 10 нови позиции. Компанията планира да инвестира и в съпътстваща инфраструктура.

"Шуменско пиво" е една от най-старите пивоварни в България - създадена е през 1882 г. от чешкия майстор пивовар Франц Милде заедно с предприемчиви шуменци. След 2002 г. става част от датския концерн "Карлсберг". Днес българското дружество разполага с две пивоварни - в Шумен и в Благоевград, както и с логистични центрове и търговски офиси в страната.

Продуктовото портфолио на "Карлсберг България" включва "Шуменско" и "Пиринско", Carlsberg, Tuborg, Zatecky Hus, френската Kronenbourg Blanc, чешката Budweiser Budvar, германската пшеничена бира Erdinger и американската Brooklyn Lager, както и сайдера Somersby.

И през 2021 г. "Карлсберг България" запазва лидерската си позиция в бранша с 201.8 млн. лв. оборот с голяма дистанция от конкурентите си. Печалбата на дружеството за миналата година е 39.494 млн. лв., а на последното общо събрание беше решено тя да бъде разпределена за дивидент след заделяне на задължителните резерви в капитала на дружеството.

Зелени политики

От няколко години пивоварната в Благоевград работи с технология за пречистване на отпадни води. Приключва изграждането на пречиствателна станция в пивоварната в Шумен, която ще заработи през 2023 г.

Компанията е монтирала и 640 слънчеви панела с мощност 250 kWр (киловат пик) в Благоевград, които снабдяват производствената база със зелена енергия. Предстои пускане в експлоатация на още 320 панела с инсталирана мощност 125 kWp. Произведената от соларния парк електроенергия се използва изцяло за нуждите на предприятието, а очакваното годишно производство е 450 MWh.

"По цялата верига на стойността за периода 2015 - 2019 г. постигнахме 14% намаление на относителните въглеродни емисии на ниво компания благодарение на програми за енергийна ефективност в пивоварните, оптимизиране на дистрибуцията и доставка на продукти и суровини, отговорно използване на ресурсите, както и обновяване на нашия автопарк с хибридни автомобили", заяви в интервю за "Капитал" през май т.г. Войчех Жабински, изпълнителен директор на "Карлсберг България".
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivailosavoff avatar :-|
    ivailosavoff
    • - 2
    • + 2

    Всичко хубаво, но ако държавата започне някаква процедура за да може тези кенчета да се рециклират ще е велико чудо на чудесата! Във България всеки хвърля, където му падне и просто е трудно да проумее човек, как може поне едни кенчета да не се рециклират! Лесно е, чисто е, пази природата и алуминият се използва отното

    Нередност?
  • 2
    wlr26637645 avatar :-(
    wlr26637645
    • - 1
    • + 4

    Страхотна инвестия - инвеститор клас А ще открие до 10 работни места... ниво на средно малко ресторантче. И колко готино - шуменската пивоварна, една от най-старите, ще бърка нещо в Джумаята и ще го кенира под модерни брендове...
    За съжаление най-скапаната чужда бира е поне на нивото на премиен български бъркоч - дали на карлсберг или ония другите гоУеми играчи - няма значение.

    Нередност?
  • 3
    reagan avatar :-|
    Nick Tsekov
    • + 2

    Е, какво тогава е уникалното в "чешките", "датските", "немските" и всякакви бири, които една и съща компания вари и бутилира в България с български суровини? Това си е жива заблуда и измама за потребителите - ами повече няма да купувам изброените "оригинални" марки, които ги правят на един и същ конвейр! Добре, че ми отворихте очите - отсега само Загорка, макар да е на друг лайнян концерн...

    Нередност?
  • 4
    zaza avatar :-|
    zaza
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "Nick Tsekov":

    От къде знаеш от къде са суровините? Освен водата почти всичко друго е внос. И не си мисли, че ана бере хмел на ръка в жатец

    Нередност?
  • 5
    antropos avatar :-|
    antropos

    До коментар [#3] от "Nick Tsekov":

    На практика точно водата е най- важна.

    Нередност?
Нов коментар