🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститори искат Glencore да обоснове разработването на въглища

Те са притеснени за постигането на климатичните цели на компанията

Миналата година почти 25% от акционерите отхвърлиха годишния климатичен план на компанията.
Миналата година почти 25% от акционерите отхвърлиха годишния климатичен план на компанията.
Миналата година почти 25% от акционерите отхвърлиха годишния климатичен план на компанията.    ©  Reuters
Миналата година почти 25% от акционерите отхвърлиха годишния климатичен план на компанията.    ©  Reuters

Ключови инвеститори в швейцарската минна компания Glencore поискаха от компанията да обясни как нейните планове за производство на въглища са в съответствие с глобалните усилия за ограничаване на затоплянето на планетата. Това се случва, след като близо 25% от акционерите в компанията отхвърлиха климатичния й план за миналата година, което показва, че проблемът не е от вчера.

Инвеститорите прибегнаха до увеличаване на натиска с първата резолюция, която е насочена към производството на въглища на компанията. Големи институционални инвеститори, включително European Legal и General Investment Management (LGIM), обявиха в съвместно изявление, че са изготвили обща резолюция на акционерите, която изисква от Glencore да разкрие как нейните планове за производство и капиталови разходи съответстват на целите, които бяха поставени на климатичната конференция в Париж и плана на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за нетни нулеви емисии. Други инвеститори включват базираната в Швейцария Ethos Foundation, австралийският пенсионен фонд Vision Super и HSBC Asset Management. Резолюцията трябва да бъде представена за гласуване на годишното събрание на акционерите на Glencore през 2023 г.

"След като сме инвестирали и сме се ангажирали с Glencore в продължение на много години, е необходима по-висока степен на прозрачност, за да се изясни как излагането на компанията на топлинни въглища е в съответствие с пътя до ограничаването на глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий и съответства на нейния нетен нулев ангажимент", каза Дрор Елкаям, анализатор по инвестиционно управление в LGIM, цитиран от Reuters.

Най-печелившата компания от бизнеса с въглища

Glencore е най-печелившият играч в света от добив на топлинни въглища. Въпреки това, тя е приела климатични цели, които в крайна сметка ще ограничат нейните въглищни операции. "Искаме наистина да можем да погледнем под капака и да оценим как компанията е позиционирана в нисковъглеродната среда", каза Елкаям, цитиран от Financial Times. "Вярваме, че няма достатъчно доказателства, че плановете на Glencore за производство на топлинни въглища са в съответствие с целите на Парижкото споразумение", добавя той.

Подразделението за въглища на Glencore беше изключително печелившо през миналата година, като допринесе с 8.9 млрд. долара за приходите на компанията само през първото полугодие и помогна за изпращането на възвръщаемостта на акционерите до рекордно високо ниво. Тъй като енергийната криза, която е предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, доведе цените до рекордно високи нива, въглищният бизнес на Glencore процъфтява. Това е следствие на факта, че компанията продава висококачествени топлинни въглища, използвани в европейските електроцентрали.

Glencore очаква да произведе около 110 млн. тона въглища годишно през периода 2023-2025 г., което е близко до нивото от 2022 г. Компанията също така е заявявала, че ще ограничи производството на въглища до 150 млн. тона годишно, но не е поставила конкретни годишни цели след 2025 г. Преките и непреките емисии на Glencore през 2021 г. възлизат на 280 млн. тона еквивалент на въглероден диоксид - подобно ниво на това в Испания.

Все още няма коментари
Нов коментар