🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Glencore е изправена пред проблеми с продажбите на мед в Китай

Китайският партньор на компанията има сериозни ликвидни затруднения

Местният партньор на компанията е изправен пред дългови проблеми
Местният партньор на компанията е изправен пред дългови проблеми
Местният партньор на компанията е изправен пред дългови проблеми    ©  Reuters
Местният партньор на компанията е изправен пред дългови проблеми    ©  Reuters

Една от най-големите компании за добив на суровини - Glencore, е изправена пред сериозни проблеми с китайския си бизнес, след като местният партньор изпитва затруднения с погасяването на дълговете си. Maike Metals International, търговската къща, която е една от най-големите, що се отнася до търговия с мед, се бори с ликвидна криза.

Maike е най-големият местен посредник на Glencore за пускане на пазара на рафинирана мед, която има изключително широко приложение - най-вече в електрическото окабеляване, на което се падат 80% от продажбите в страната. Китайската компания се сблъска с проблеми по-рано тази година и нейният основател Хе Джинби призна през август за тях. Миналата седмица Хе заяви пред Financial Times, че Maike продава активи и проучва по-широко преструктуриране, за да оцелее в кризата. Освен това работи с кредитори, които са се съгласили да разсрочат заемите на компанията.

Конкуренти на компанията на Хе твърдят, че Maike ще има сериозни затруднения да запази доминиращата си роля на китайския пазар на мед, дори ако успее да осигури подкрепа от банките и правителството. Сега, когато секторът на недвижимите имоти в Китай се забави драстично, Maike е натоварена с лоши дългове, които се бори да изплати на кредиторите си. Най-големите са били към клоновете на Bank of Beijing в Сиан и Industrial and Commercial Bank of China, сочат фирмените доклади за средата на 2021 г.

В края на юни 2021 г. заемодателите са удължили кредитни линии от малко под 1.5 млрд. долара на Maike, от които тя е използвала 90%, според документите на компанията. Освен това компанията има три облигационни емисии за 460 млн. долара според доставчика на данни Wind Information.

Свиването на кредитите направи по-трудно получаването на мед в Китай, а запасите от мед в Шанхай са близо до най-ниското си ниво от десетилетие. Други големи медодобивни компании, включително най-голямата в света минна група BHP и чилийската Codelco, също са спрели продажбите на Maike, тъй като работят за разрешаване на проблемите си с ликвидността, твърдят мениджъри за търговия със суровини, цитирани от Reuters.

Чуждестранни групи, включително Glencore, Mitsui, Trafigura, Codelco и Aurubis, са доставили 30% от годишния внос на Maike през 2020 г. според China Lianhe Credit Rating. Източник, запознат с темата, казва, че Trafigura не е имала никакъв бизнес с Maike тази година.

Хе заяви пред Financial Times, че групата активно продава дълготрайни активи и акции, за да попълни ликвидността си и да намали дълга. Той дори използва израза "чупене на ръце, за да оцелееш", което означава жертване на части от бизнеса, за да бъде запазена възможно най-голяма част от него.

Търговците на суровини очакват държавните фирми да осигурят линии за финансиране, за да помогнат на компанията през периода на криза с ликвидността.

Maike инвестира и в имоти

Maike е основана от Хе през 1993 г. и се превръща в един от най-важните мостове между големите международни търговски компании и китайските потребители с приходи 22.6 млрд. долара през 2021 г.

Търговската суровинна компания използва вносния метал като гаранция, за да набере финансиране от банки. Компанията има и инвестиции в имоти, като размерът им е 930 млн. долара - това се равнява на около 60% от нейните неликвидни активи в края на 2020 г. според доклад на China Lianhe Credit Rating - базирана в Пекин рейтингова агенция.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    velian avatar :-|
    volarok

    Кредитирането е достигнало точка на насищане, при което мениджмънтът гледа да се изнесе с 200 от компанията, за да не го хване фалита.

    Нередност?
Нов коментар