НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

"Санкционни списъци" - нова информационна услуга на АПИС

Системата предлага възможност за проверка дали ваши клиенти или партньори са обект на икономически или правни санкции

"Санкционни списъци" - нова информационна услуга на АПИС
"Санкционни списъци" - нова информационна услуга на АПИС
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новата информационна услуга на АПИС ви улеснява да осигурите съответствие с изискванията на регулаторните органи по спазване на националните и международните правни норми и финансови правила в бизнес отношенията си с местни и чуждестранни клиенти.

Разработването на уеб базираната информационна система "Санкционни списъци" е в отговор на предизвикателствата, които съвременните глобални икономически връзки и отношения поставят пред финансовите институции, бизнеса и организациите в борбата срещу финансовите престъпления и нарушенията на международното право и правата на човека.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НОВИЯТ СОФТУЕРЕН ПРОДУКТ "САНКЦИОННИ СПИСЪЦИ"

Системата дава възможност за бърза и лесна проверка в официалните списъци с имена на лица, организации, банки, компании, плавателни съдове и самолети, станали обект на икономически или правни санкции поради нарушение на международното право, нарушение на правата на човека или други форми на престъпност като пране на пари, финансиране на тероризма, кибер атаки и др. Целта е да не се предоставят икономически или финансови ресурси на лицата, включени в съответния списък. Списъците се публикуват от различни органи на национално и международно ниво. В зависимост от допуснатите нарушения се налагат някои или всички от предвидените за това санкционни мерки срещу включените в списъка лица/обекти:

  • Ембарго върху търговията
  • Забрани за определени видове търговия или за търговия с определен вид бизнес
  • Замразяване на активи
  • Забрана за пътуване на физически лица.

Санкциите могат да бъдат използвани и срещу трети лица, действащи от името на лицата и субектите, извършили нарушенията, независимо че те пряко не са ангажирани с участие.

ЗАЩО ТОВА ПРИЛОЖЕНИЕ ВИ Е НЕОБХОДИМО

"САНКЦИОННИ СПИСЪЦИ" предоставя възможност да извършите предварителни проверки в публикуваните от международните и националните организации и институции списъци дали вашите потенциални клиенти и партньори не подлежат на санкции като нарушители на национални или международни изисквания и правила срещу изпирането на пари, финансиране на тероризма, нарушения на правата на човека.

Системата ви предлага възможност за проверка по име на лице или обект в консолидираните санкционни списъци, приети от:

  • Съвета за сигурност на ООН
  • Европейския съюз
  • Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ, Министерския съвет на Република България и други.

Програмните специалисти на АПИС са разработили допълнителни функционалности и съдържание, които могат да улеснят клиента при търсенето в списъците:

  • Търсене според различни варианти на изписване на името на лицето, негови идентификационни данни и датата на влизане в сила на санкцията срещу него.
  • Линк към уеб страницата на санкциониращия орган с подробна правна и справочна информация за съответния санкционен режим.
  • Непрекъсната актуализация на данните в съответствие с промените в санкционната политика на съответните международни и национални органи и организации.
  • Промените се отразяват в базата данни на продукта не по-късно от 24 часа от публикуването им от източника.

"САНКЦИОННИ СПИСЪЦИ API"

За удобство на ползвателите продуктът е разработен в два варианта и може да се ползва като самостоятелен модул и като приложение с възможност за интегриране с вътрешни програми на клиента.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ НА САНКЦИОННИТЕ СПИСЪЦИ

Приложението е предназначено за всички организации, чиято дейност налага извършването на предварителни проверки (скрининг) на санкционните списъци, за да гарантират нейното съответствие с регулаторните изисквания: банки, застрахователи, осигурителни фондове, компании, търгуващи с чуждестранни клиенти и др.

Подробна информация за продукта и цената на абонамента можете да видите тук.
Всеки, който се интересува от новата услуга на АПИС и желае да му бъде направена демонстрация, може да се обади на телефони: 02 923 98 00, 980 48 27 за уговаряне на време и място за презентацията.