🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Shell разширява мрежата си с 5 бензиностанции в Пловдив

Компанията ще наеме пет обекта от местната "Емко-М"

В момента веригата има 106 обекта в България
В момента веригата има 106 обекта в България
В момента веригата има 106 обекта в България    ©  Надежда Чипева
В момента веригата има 106 обекта в България    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Шел България" разширява мрежата си, като наема пет бензиностанции на "Емко - М" в Пловдив. Предстоящата сделка става ясна от съобщение за концентрация до Комисията за защита на конкуренцията.

В отговор на въпроси на "Капитал" от Shell обясниха, че "Шел България" планира да разшири мрежата си търговски комплекси Shell, като получи под наем петте обекта в град Пловдив.

"Сделката трябва да бъде разрешена от Комисията за защита на конкуренцията. При положително становище обектите ще започнат работа под марката Shell в най-кратки срокове", коментира още Камелия Славейкова, председател на борда на директорите. Стойността на сделката е търговска тайна, като тези обекти са оперирали под търговската марка Shell през 2013 г.

Миналото на обектите

От бранша коментираха, че в периода между 2013 г. и настоящия момент въпросните бензиностанции са били наети от "Нис Петрол" - българското дружество на руската "Газпром Нефт", като въпросният договор за 10 години е изтекъл и сега обектите се връщат обратно към "Шел България".

Компанията "Емко - М" е собственост на Кольо Паничарски и Емил Мирчев, като дружеството е учредено през далечната 1993 г. От последния финансов отчет се вижда, че основният предмет на дейността й е именно отдаване под наем на собствени недвижими имоти, като приходите за 2021 г. са били 1.4 млн. лв., а активите са оценени на близо 4 млн. лв.

Време на печалби

Shell има понастоящем 106 обекта в България. В отговор на "Капитал" дали предвиждат нови инвестиции в страната през настоящата година от компанията отговарят, че тя "продължава да се развива на българския пазар, като планира инвестиции както за разширяване на мрежата си, така и за подобряване на съществуващите си обекти".

Това не е изненада, след като компанията майка отчете рекордна печалба, подобно на другите петролни гиганти, от близо 40 млрд. долара за 2022 г. Това надминава предишният рекорд на компанията от 2008 г. - 28.4 млрд. долара, а на база резултатите от 2021 г. печалбата е двойна.

Shell обяви и програма за обратно изкупуване на акции за 4 млрд. долара, която се очаква да приключи до резултатите за първото тримесечие на 2023 г., и 15% увеличение на дивидента на акция за четвъртото тримесечие.

В България според последната секторна класация "Капитал 100" "Шел" е на девета позиция сред компаниите за горива с приходи малко над 500 млн. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 3

    По-добре Shell, отколкото Лукойл или Газпром, които финансират корупцията в България и войната на Раzzия срещу Украйна.

    Нередност?
Нов коментар