🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Shell се оттегля от петролния бизнес в Нигерия след 68 години

Компанията планира да се съсредоточи в останалите операции в страната

Темата накратко
  • Shell продава дъщерното си дружество Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC) на консорциум от местни и международни компании за най-малко 1.3 млрд. долара.
  • Причина вероятно е множеството екологични щети от нефтените и газовите операции в делтата на р. Нигер, водещи до няколко съдебни дела срещу компанията.
  • Shell ще се фокусира в останалите три други бизнеса в Нигерия, които са извън обхвата на продажбата.

Британско-нидерландската компания Shell e в процес на продажба на акциите си в бизнеса за производство на петрол в Нигерия. Със своята 68-годишна история тя е един от пионерите в добива от делтата на река Нигер. Продажбата все още очаква одобрение от нигерийското правителство, а подобни ходове от други международни петролни компании през последните години се оказаха дълъг процес.

Shell продава дъщерното си дружество Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC) на консорциум от местни и международни компании за най-малко 1.3 млрд. долара, съобщава Financial Times. Придобиващият консорциум Renaissance се състои от четири нигерийски компании за проучване и производство, които в момента оперират местни находища - ND Western, Aradel Energy, First E&P и Waltersmith. В него влиза и международната енергийна група Petrolin, която има значителен опит в операциите по проучване и добив на нефт и газ в Африка. Купувачите ще направят допълнително плащане до 1.1 млрд. долара, свързани с предишни вземания, пише Reuters. Купувачът е бил избран чрез конкурс, включващ множество външни страни и инвестиционни консултанти според изявление на Shell.

Пионер в страната

Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC)
е пионерът и лидерът на петролната индустрия в Нигерия. Дружество включва активи на по-стария консорциум Shell-BP. Към днешна дата съвместното предприятие SPDC JV се управлява от държавната Nigerian National Petroleum Company (NNPC), която държи 55%; SPDC Ltd. - 30%, Total E&P Nigeria Ltd. - 10% и Nigerian Agip Oil Company Ltd. (NAOC) - 5%.

SPDC управлява мрежа от 3173 километра тръбопроводи, с 263 петролни кладенци, 56 газови кладенци, шест газови централи, два големи терминала за износ на петрол и една електроцентрала, всички принадлежащи на съвместното предприятие.

Петролният гигант иска да продаде дружеството от поне няколко години. В резултат от поредно съдебно дело, свързано с обезщетение за нанесени екологични щети в делтата на р. Нигер, компанията беше принудена да спре процеса през 2022 г. до постигането на решение. Върховният съд на Нигерия уважи жалбата на компанията срещу принудителното прекъсване на продажбата по-рано този месец, позволявайки възобновяване на процеса.

Друга подобна сделка в същия регион на ExxonMobil, която реши да продаде петролния си бизнес преди две години за 1.28 млрд. долара, все още не е приключила, след като регулаторът настоя за преразглеждане. Напускането на сухоземните находища в Нигерия следва редица компании - италианската Eni, норвежката Equinor и китайската Addax, които обявиха активите си за продажба през последните две години поради сходни проблеми с кражби на петрол, вандализъм по инфраструктурата и петролни разливи.

Екологично опустошение

Регионът на делтата на р. Нигер е богат на природни ресурси. Десетилетия наред огромните находища на нефт и газ са опората на икономиката на страната. От 1956 г., когато Shell за първи път открива нефтени находища, индустрията тласка региона към бързо развитие. Днес Нигерия е най-големият производител на петрол в Африка с повече от 36 млрд. барела запаси. Всеки ден около 1.3 млн. барела петрол се изпомпват от земята в южния район на страната.

Освен нефтодобивната индустрия крайбрежието предлага различни начини за изкарване на прехраната на местното население, като риболов, туризъм, производство на сол и отглеждане на кокосови орехи и банани. Въпреки това се смята, че около половината от населението в региона живее под прага на бедността. Индексът на човешкото развитие (ИЧР) на Програмата на ООН за развитие нарежда Нигерия на последните места.

Над 11 хил. души от две нигерийски общности заведоха дело във Върховния съд в Лондон срещу Shell през 2023 г., твърдейки, че компанията е отговорна за опустошителното замърсяване на техните водоизточници и унищожаването на начина им на живот. Shell от друга страна коментира, че лицата търсят обезщетение за разливи, които са се случили пет години, преди те да подадат своите искове и не носи отговорност като компания майка, пише The Guardian.

Най-значителните екологични щети от нефтените и газовите операции в делтата на Нигер са резултат на кражби на суров петрол и саботаж на съоръжения, водещи до петролни разливи, както и незаконно рафиниране. Неоторизираната намеса на трети страни в тръбопроводите и друга инфраструктура е причина за около 85% от всички инциденти с нефтени разливи от съоръженията на SPDC JV през 2015 г., коментира Shell в свое изявление.

Компанията е съобщила публично за над хиляда разлива на петрол от 2011 г. насам, което възлиза на 17.5 млн. литра петрол, разлят в региона, според изчисления на The Guardian. Shell публикува информация за инцидентите на годишна база за последните няколко години.

Дори и след финализиране на продажбата на SPDC Ltd. то ще продължи да управлява съвместното предприятие. Компанията притежава 15 договора за добив на сушата и 3 за операции в плитки води. SPDC и новите му собственици ще бъдат отговорни за текущия принос на компанията за отстраняването на нанесените екологични щети, се казва още в съобщението.

Бъдещето на Shell в Нигерия

Освен ако продажбата не бъде възпрепятствана, компанията планира да се съсредоточи в останалите операции в страната. Shell притежава три други бизнеса в Нигерия, които са извън обхвата на тази сделка. Shell Nigeria Exploration and Production Company (SNEPCo), която добива нефт и газ в дълбоководния Гвинейски залив. Shell Nigeria Gas (SNG), която доставя газ на вътрешни индустриални и търговски клиенти, и Daystar Power Group, която доставя слънчева енергия за бизнеси в цяла Западна Африка. Освен това Shell притежава 25.6% в Nigeria LNG (NLNG), която произвежда и изнася втечнен природен газ (LNG) за световните пазари. Интересът на Shell към дружеството NLNG също е извън обхвата на тази сделка, твърди компанията.