🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Създава се нов зърнен гигант - Bunge и Viterra се сливат

Сделката е за 8.2 млрд. долара, очаква се регулаторно одобрение

Сливането на двете компании би създало един от водещите играчи в бранша, като се очаква общата им пазарна капитализация да надхвърли 34 млрд. долара.
Сливането на двете компании би създало един от водещите играчи в бранша, като се очаква общата им пазарна капитализация да надхвърли 34 млрд. долара.
Сливането на двете компании би създало един от водещите играчи в бранша, като се очаква общата им пазарна капитализация да надхвърли 34 млрд. долара.    ©  Reuters
Сливането на двете компании би създало един от водещите играчи в бранша, като се очаква общата им пазарна капитализация да надхвърли 34 млрд. долара.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Американската земеделска компания Bunge обяви, че се слива с канадския си конкурент Viterra. Стойността на сделката е оценявана на около 8.2 млрд. долара. Очаква се по този начин да бъде създаден един от най-големите играчи в сектора, като Reuters изчислява, че пазарната капитализация на обединената компания ще бъде 34 млрд. долара.

Bunge вече е най-големият преработвател на маслодайни семена в света, но добавянето на канадската компания ще помогне за настигането на лидерите в бранша Archer-Daniels-Midland и Cargill. Съгласно условията на сделката акционерите на Viterra ще получат около 65.6 млн. акции на Bunge на стойност около 6.2 млрд. долара и около 2 млрд. в брой. Bunge също така ще поеме 9.8 млрд. долара от дълга на Viterra, заявяват двете компании в общо съобщение. Очаква се сливането да генерира около 250 млн. долара годишни брутни оперативни синергии преди данъци в рамките на три години.

Мениджърският екип на Bunge, който се ръководи от изпълнителния директор Грег Хекман, поел поста през 2019 г., ще поеме контрола над комбинираното дружество. Bunge заяви, че планира да изкупи обратно свои акции за 2 млрд. долара. Акционерите на Viterra ще притежават 30% от обединената компания след очакваното приключване на сделката в средата на 2024 г. и около 33% след приключване на плана за обратно изкупуване.

Придобиването на Viterra ще увеличи приходите на Bunge до степен, в която те ще са сравними с тези на ADM. Миналата годна те възлизаха на 67.2 млрд. долара, докато тези на конкурента бяха 102 млрд. В началото на 2017 г. Viterra се опита неуспешно да придобие Bunge, която тогава беше оценена на 11 млрд. долара.

В последните месеци Bunge също така влезе в партньорства с петролния гигант Chevron и гиганта за семена и химикали Bayer. Целта е да се завземе възможно най-голяма част от нарастващия пазар на суровини, които ще се използват за възобновяеми горива. Компанията освен това има бизнес и в Украйна - най-големият производител на слънчоглед и износител на слънчогледово масло. След сливането новото дружество ще разполага с три завода за преработка на маслодайни семена в южната и източната част на страната - в Харков, Днепър и Николаев.

Регулаторното одобрение не е гарантирано

Въпреки че сливането ще доведе до редица нови възможности за развиване на бизнес активност, има шанс регулаторите в Аржентина и Канада да не одобрят сделката. Причината за това е, че Bunge вече държи лидерската позиция в бранша в Южна Америка, а сливането може да попречи на конкуренцията.

"Bunge вече е лидер в Южна Америка. Това може да е регион, където да са необходими някои продажби, ако се сключи сделката, за да се гарантира, че все още има конкуренция", каза пред Reuters Сет Голдщайн, капиталов анализатор в Morningstar.

В Канада двете компании имат известно припокриване в мелничарския си бизнес, като купуват рапица от фермери и я преработват в растително масло и храна за животни. Антитръстовите регулатори могат да изискат някои от тези активи да бъдат продадени, преди да одобрят сливането, смятат анализатори.

Новата обединена компания също така би създала доминиращ износител в Бразилия и да стане водеща на пазара на соя в Аржентина, казват експерти. Миналата година Bunge беше най-големият износител на царевица и соя от Бразилия, най-големият източник в света на основните култури за производство на храна за животни и биогорива, сочат данни от корабния агент Cargonave. Viterra се е наредил на трето място по обем на износена царевица и номер седем за соя.

Взети заедно, компаниите са извършили около 23.7% от износа на царевица и 20.9% на соя от Бразилия през 2022 г., показват данните на Cargonave. Въпреки това анализът на бразилската антитръстова агенция CADE ще се съсредоточи върху ефектите на потенциалното сливане върху вътрешния пазар, каза базираният в Сао Пауло антитръстов адвокат Висенте Баньоли, който не участва в сделката.

Регулаторните органи може да се съсредоточат върху доминиращия дял на обединената компания в преработката на соя в Аржентина. Страната е най-големия износител на соево брашно и соево масло в света, въпреки че изследванията на Goldman Sachs отбелязват, че капацитетът ще остане под 25% от пазара.

Все още няма коментари
Нов коментар