🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бягство от затвора на наркобос в Еквадор доведе до насилие и размирици

Правителството обяви извънредно положение, атаки има в редица градове

Прояви на насилие има в цялата страна, група престъпници влезе в местна телевизия по време на живо излъчване
Прояви на насилие има в цялата страна, група престъпници влезе в местна телевизия по време на живо излъчване
Прояви на насилие има в цялата страна, група престъпници влезе в местна телевизия по време на живо излъчване    ©  Reuters
Прояви на насилие има в цялата страна, група престъпници влезе в местна телевизия по време на живо излъчване    ©  Reuters

Вълна от насилие разтърси Еквадор след изчезването от затвора на влиятелен наркобос, което накара правителството да обяви извънредно положение. За първи път в неделя беше съобщено, че Адолфо Масиас, лидер на страховитата банда "Лос Чонерос", по-известен с псевдонима си Фито, е изчезнал от килията си в регионалния затвор в пристанищния град Гуаякил. Властите съобщиха, че на двама служители на затвора са повдигнати обвинения за предполагаемо участие във вероятното бягство, а за издирването, което продължи и във вторник, са изпратени 3000 полицаи и войници.

Президентът Даниел Нобуа обяви 60-дневно извънредно положение в цялата страна, което включва нощен комендантски час и разрешение на войници да помагат за потушаване на насилието в затворите, след като след изчезването на Фито в шест затвора избухнаха бунтове и неизвестен брой надзиратели бяха взети за заложници.

"Няма да преговаряме с терористи", заяви Нобуа, 36-годишен бизнесмен, който встъпи в длъжност през ноември, обещавайки да спре разрастващата се криза със сигурността в страната. "Тези наркотерористични групи възнамеряват да ни сплашат и да вярват, че ще отстъпим пред исканията им".

Във вторник следобед, в актуализиран указ, който обявява "Чонерос" и други банди за терористични групи, Нобуа заяви, че Еквадор преживява "вътрешен въоръжен конфликт".

Телевизионна станция в Гуаякил беше щурмувана от маскирани въоръжени мъже на живо в ефир, като излъчването продължи около 20 минути. В 24-те часа преди акцията най-малко седем еквадорски полицаи са били отвлечени от престъпници в цялата страна, включително в Мачала, югозападен град, и в столицата Кито. В Куенка неизвестни нападатели са хвърляли експлозиви по военен камион, съобщават властите. В Есмералдас, крайбрежна провинция, която е претърпяла някои от най-тежките прояви на насилие, полицията съобщи за три атаки с експлозиви.

Друго бягство от затвора стана в Риобамба, в Централните Анди, като 32-ма затворници избягаха, включително Фабрисио Колон, един от лидерите на бандата Los Lobos, заяви кметът на града пред местния сайт Primicias. Двадесет бегълци бяха заловени отново, въпреки че Колон е сред тези, които все още са на свобода.

Насилието цари в страната

Макар бягството на Фито да доведе до рязко покачване в насилието, проблемът в страната не е нов. Еквадор се бори да овладее нарастването на престъпността, движена от наркобанди, които се конкурират да осигурят печеливши маршрути за трафик на наркотици и да изградят връзки с картели от Мексико, Албания и други страни. Нивото на убийства на човек от населението в страната през 2023 г. - 46.5 на 100 хил. души, се е увеличило осем пъти от 2018 г. насам и е сред най-високите в региона.

Престъпната дейност в Еквадор започна да процъфтява през последното десетилетие по време на лявото правителство на Рафаел Кореа, който подхождаше небрежно към трафика на наркотици, стига насилието да беше на ниско ниво.

Ситуацията ескалира през август, когато дясноцентристкият кандидат за президент Фернандо Вилявисенсио беше убит от въоръжени лица преди предсрочните избори през ноември. Преди убийството му на митинг в Кито Вилависенсио каза, че Choneros са го заплашвали, въпреки че властите не са свързали групата с убийството му.

На фона на насилието затворите са попаднали под контрола на бандите, които често ги използват като бази за своите операции. Повече от 400 затворници са загинали през последните четири години, като много кланета са извършени в регионалния комплекс, където е държан и Фито.

Правителственият говорител Роберто Изуриета заяви, че Масиас е трябвало да бъде преместен в затвор с максимална сигурност само часове преди изчезването му. Фито, който излежаваше 34-годишна присъда, беше осъден за трафик на наркотици, организирана престъпност и убийство през 2011 г. През февруари 2013 г. той избяга от затвора, но беше заловен седмици по-късно.

Обещанията на новия президент

По време на предизборната кампания Нобоа обеща да вкара престъпниците на затворнически кораб, а след встъпването си в длъжност администрацията му заяви, че ще се стреми да построи голям затвор с максимална сигурност в джунглата на Амазонка.

Престъпната дейност в Еквадор започна да процъфтява през последното десетилетие по време на лявото правителство на Рафаел Кореа, който подхождаше небрежно към трафика на наркотици, стига насилието да беше на ниско ниво. Ленин Морено и Гилермо Ласо, неговите по-умерени наследници, не успяха да спрат разпространението на насилието в затворите по улиците, а неуспешната им политика в областта на сигурността отчасти е причина за ниската им популярност, когато напуснаха поста.

Бандата "Чонерос", която е една от най-големите в Еквадор, е замесена в трафик на наркотици и изнудване и според властите има връзки с мощния мексикански картел "Синалоа", както и с няколко колумбийски групи за трафик на наркотици. През ноември е арестуван предполагаем лидер на мощната наркобанда "Лос Лобос", отцепила се от "Чонерос".

Правителството на Нобуа има за цел да проведе референдум, който да позволи екстрадирането на граждани, обвинени в престъпления в чужбина, и конфискуването на имуществото на заподозрените. Гласуването все още се нуждае от одобрението на Конституционния съд на страната, за да може да се проведе.

Все още няма коментари
Нов коментар