🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Логос-ТМ" ще емитира обезпечени облигации за 2.5 млн. евро на Beam

Финансовата компания, основана през 1993 г. от видинския икономист Румен Георгиев, ще предложи на аукцион книжата на цена от 1000-1100 евро.

Андрей Георгиев, изпълнителен директор на "Логос-ТМ", споделя пред "Капитал", че процедурата по оформянето на предлагането не е била лесна
Андрей Георгиев, изпълнителен директор на "Логос-ТМ", споделя пред "Капитал", че процедурата по оформянето на предлагането не е била лесна
Андрей Георгиев, изпълнителен директор на "Логос-ТМ", споделя пред "Капитал", че процедурата по оформянето на предлагането не е била лесна    ©  "Логос-ТМ"
Андрей Георгиев, изпълнителен директор на "Логос-ТМ", споделя пред "Капитал", че процедурата по оформянето на предлагането не е била лесна    ©  "Логос-ТМ"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансова къща "Логос-ТМ" ще бъде първата компания, която емитира облигации на пазара за малки и средни предприятия. Компанията, основана през 1993 г., планира да набере около 5 млн. лева, като предложи 2500 книги с номинал от 1000 евро на цена между 1000 и 1100 евро. Облигациите ще бъдат с матуритет от 4 години, като ще бъдат обезпечени с вземания от ипотечни кредити, покриващи поне 130% от номиналната стойност на облигацията. Освен че са първите на BEAM, в аукциона за облигациите могат да се включат и индивидуални инвеститори. Това е различно от практиката досега, при която пласирането на бондовете става частно, а след това се качват за търговия на борсата. С набраните средства компанията цели да разшири дейността си.

Минималната лихва по тези облигации е 9.3%, като купонът е свързан с референтния лихвен показател EURIBOR- 550 базисни пункта плюс шестмесечната лихва, като максимално може да достигне 10.5% годишно. Купонните плащания ще са на шест месеца, като има опция за "Логос" предсрочно да погаси емисията след петото купонно плащане. В случай че опцията бъде активирана, облигационерите ще бъдат компенсирани с допълнително лихвено плащане. Емисията ще бъде счетена за успешна, ако бъдат набрани поне 1 млн. евро, става ясно от съобщението на компанията. Посредник по предлагането е ИП "Карол".

"Още от края на 2022 г. се наблюдава значителна корекция в цените на облигациите и скок в нивото на доходност, която този тип инструменти носят на своите държатели. Рекордната инфлация и покачващите се лихвени проценти през последната година създадоха възможност за инвестиция в инструменти с фиксирана доходност, каквито са облигациите, при това при рекордно високи лихвени нива, които значително надвишават лихвите по стандартните банкови депозити", коментират от емитента и допълват: "Не случайно това е и втората емисия облигации на БФБ в рамките на месец, след като от банкова институция предложиха емисия дългови книжа при сходна лихва." Има се предвид облигацията на TBI Bank, която предложи лихва от 9%, които обаче са подчинен дълг и са необезпечени.

Логичното за "Логос-ТМ"

Компанията, която фигурира под номер 3 в регистъра на финансовите институции на БНБ и е сред акционерите в Централния депозитар, търгува на паричните пазари, като изкупува и предлага кредити на физически лица и фирми. Основана е от Румен Георгиев, икономист от Видин, който през 80-те е зам.-председател в БНБ, след което е и депутат в 7-то ВНС. Бизнесът, който основава в началото на прехода, и до днес продължава да бъде семеен, като в момента мажоритарен собственик е синът на Георгиев, който също се казва Румен Георгиев и навремето беше дългогодишен директор на застрахователната компания "Армеец", част от "Химимпорт". Бащата и синът притежават около 81% от "Логос-ТМ" според данни от Търговския регистър.

Годишният отчет на компанията за 2021 г. показва приход и печалба от около 1.3 млн. и 0.6 млн. респективно, като няма особена промяна в сравнение с 2020 г. За сметка на това кредитният портфейл на "Логос-ТМ" се увеличава двойно за три години от 8.1 млн. до 16.3 млн. лева през 2021 г. Собственият капитал също расте: от 4.2 млн. през 2019 г. до 6 млн. лева през 2022 г. Бързото разрастване обаче изисква още допълнителни средства. През 2022 г. се забелязва известен ръст в постъпленията и печалбата до 2.2 и 0.8 млн. лева респективно.

За компанията и процедурата

Андрей Георгиев, изпълнителен директор на финансовата институция, обяснява пред "Капитал", че техническите детайли около предлагането са забавили самата процедура. От една страна, "Централният депозитар не може да работи с евро". От друга страна е обезпечението, което "Логос" трябва да депозира, за да получи набраните средства. На практика, за да получи набрания капитал, дружеството ще трябва да депозира ипотека на стойност 130% от средствата, които ѝ трябват, за да получи заявената сума. Компанията реално използва част от активите си (кредитния си портфейл) като залог, за да набере средства от борсата.

Според данни на "Логос-ТМ" кредитното портфолио се състои предимно от кредити към юридически лица, които са обезпечени с някакъв залог: активи, вземания, търговски предприятия или имоти. Средната продължителност на кредитите са около три години, като размерът на главницата е около 160 хил. лева на дълг. Официалното представяне на емисията пред инвеститорите ще е на 20 юни, като предлагането се очаква да бъде на 30 юни и ще се проведе под формата на аукцион, тоест при повече интерес от страна на инвеститорите, облигацията може да се котира за 1100 евро (около 2150 лева), което всъщност определя минималният лот за инвестиция. При тази цена доходността до падежа ще намалее.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stifflur avatar :-|
    stifflur

    Интересно дали инвеститори ще гласуват доверие на този мутренски бизнес. Аз не бих вложил и стотинка.

    Нередност?
Нов коментар