🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Платформата за ипотеки на "ИпоТех Софком" планира IPO за 3 млн. лева на BEAM

Компанията, която е дъщерно дружество на публично търгуваната "София Комерс - Заложни къщи", предлага заеми онлайн

Ирена Вачева е изпълнителен директор на "ИпоТех Софком"
Ирена Вачева е изпълнителен директор на "ИпоТех Софком"
Ирена Вачева е изпълнителен директор на "ИпоТех Софком"    ©  Ипотех
Ирена Вачева е изпълнителен директор на "ИпоТех Софком"    ©  Ипотех
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Под номер петнадесет на пазара за малки и средни предприятия (beam) се очертава да излезе "ИпоТех Софком", компанията зад сайт за кредити - ZAEM.EU. Дружеството планира да разшири капитала си с 1 млн. акции с номинал 1 лв., като ги предложи на инвеститорите на (емисионна) цена 3 лв. Дата и одобрен документ за предлагането все още няма, но от събранието на акционерите на 23 май 2023 г. става ясно, че минималният праг, за да бъде успешна процедурата, ще е поне 300 хил. записани акции.

"Към момента сме подали заявление за допускане до търговия на пазара за растеж на малки и средни предприятия BEAM", сподели пред "Капитал" Ирена Вачева, изпълнителен директор, относно етапа на развитието. На въпроса за какво смятат да използват набраните средства Вачева отговаря, че ще са "за развиване основната дейност", като отказа да навлезе в детайли, тъй като все още няма официално одобрение от БФБ.

IPO-то на "ИпоТех"

"ИпоТех" е дъщерно дружество на "София Комерс - Заложни къщи" - публична компания, която се търгува на официалния пазар на БФБ от 2005 г. Компанията се явява правоприемник на основаната през 2018 г. "Софком Лизинг", като и двете изпълняват една и съща дейност за компанията майка: предоставят кредити, в случая ипотеки без доказване на доходи. Първоначално "Софком Лизинг" стартира с 500 хил. лева собствен капитал, който, след като е закрита и се основава наследникът - "Ипотех", се разширява до 1 млн. лева. През април 2023 г. печалбата също влиза в собствения капитал, който набъбва до 1.23 млн., а през май достига 3 млн., в акции с номинал от 1 лев, когато акционери в компанията майка записват задължения към компанията.

Книжата, които ще се предлагат, ще бъдат нови, поименни, с право на глас и привилегировани, като за период от 10 години ще гарантират брутен годишен дивидент от 0.21 лева, а след това ще бъдат конвертирани в обикновени. Вачева не сподели данни за приходи и печалба през 2022 г. пред "Капитал", като посочва консолидирания отчет на компанията майка. В отчета на "Софком Лизинг" за 2021 г. се вижда обаче, че компанията генерира 237 хил. лева приход, от които 161 хил. лева от основната си дейност (лихви и такси), като печалбата е 106 хил. лева.

В предходните години компанията също регистрира печалби: 39 хил. през 2020 г. и 120 хил. през 2019 г., върху приходи от основна дейност, съответно, 123 и 221 хил. лева.

Дейността на компанията

Според последния публикуван отчет за 2021 г. "ИпоТех" в активите на дружеството са записани около 1.25 млн. лева (нето) под формата на заеми на клиенти. Данни от сайта на компанията, под раздел отчети, където все още няма качени такива, показват, че е фирмата е раздала (от основаването си) над 3 млн. лева заеми на над 1000 клиента, като средният размер е 30 000 лв., за срок от 10 години, "но (клиентите) обикновено ги връщат за 2 години, което ни прави ликвидни", казват от дружеството.

Освен ипотечни кредити "Ипотех" предлага финансиране и срещу залог на автомобил. Ирена Вачева, която е управител на "Ипотех", е акционер и в "София Комерс" - компанията майка, която на консолидирана база отчита около 3 млн. лева печалба през 2022 г. Тодор Вачев, Ирена Вачева, Чавдар-Ангел Вачев, Чавдар Герасимов и Калоян Ленков (последните двама, представени от Ирена Вачева на последното ОСА) са основни акционери в компанията - "София Комерс" е издала над 9.49 млн. акции, право на глас имат 2.23 млн., а петимата общо разполагат с над 55% от решаващите гласове.

Все още няма коментари
Нов коментар