🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шведската Beijer Ref купува търговеца на климатици "Кондекс"

Сделката за 70% от капитала беше одобрена от КЗК, предвижда се опция и за останалите акции

"Кондекс" има офис и шоурум на "Околовръстен път"
"Кондекс" има офис и шоурум на "Околовръстен път"
"Кондекс" има офис и шоурум на "Околовръстен път"    ©  Кондекс
"Кондекс" има офис и шоурум на "Околовръстен път"    ©  Кондекс
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Шведският дистрибутор на хладилно оборудване Beijer Ref, който има близо 2 млрд. евро оборот за миналата година, влиза на българския пазар, като придобива 70% от търговеца на климатици "Кондекс". Сделката беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но цената засега не се съобщава. Очаква се прехвърлянето да приключи през лятото, а договорът между двете страни предвижда и опция за останалите акции.

Директно на пазара

Според споразумението, което е подписано в края на април, Bejer Ref ще купи 70% от капитала на "Кондекс", а сегашният собственик Любомир Петков ще остане партньор с миноритарен дял. Включена е опция за прехвърляне и на останалите 30%, като от решението на КЗК става ясно, че тя може да бъде упражнена след повече от 2 години.

Целта на сделката е Beijer Ref да навлезе на пазара на дистрибуция на продукти за отопление, вентилация и климатизация в България, разширявайки по този начин глобалното си пазарно присъствие. Това отговаря на стратегията й да придобива компании с управленски екип, който познава особеностите на местния пазар, в държави, където няма пряко присъствие, според подадената информация до КЗК. От съобщението на Beijer Ref става ясно, че придобиването ще има малък положителен ефект върху резултатите и позицията на групата. В момента шведската компания има неуточнен малък обем доставки към български дружества, но те сами продават продуктите на пазара.

За 2022 г. Bejer Ref отчита оборот от 22.6 млрд. шведски крони (1.9 млрд. евро). Компанията има над 5500 служители в 43 държави. Основният й бизнес е търговия на едро и дистрибуция на хладилна и климатична техника, но произвежда и собствено оборудване.

Българската компания

"Кондекс" е създадена през 1993 г. с едноличен собственик Любомир Петков. Занимава се с проектиране, монтаж и сервиз на хладилни и климатични инсталации. Последният й публикуван отчет е за 2021 г. и показва оборот от 29.5 млн. лв. (над 50% ръст на годишна база), както и 6.5 млн. лв. нетна печалба. Според съобщението на Beijer Ref обаче годишните продажби на "Кондекс" са около 350 млн. шведски крони (60 млн. лв.), което означава, че компанията е удвоила оборота си през миналата година. В дружеството работят 41 души по данни на купувача. Петков не беше открит за коментар.

Справка в Търговския регистър показва, че в момента компанията е в процес на преобразуване от еднолично дружество с ограничена отговорност в акционерно дружество, което вероятно е свързано с шведската сделка. В средата на март е приет план за преобразуване, според който от "Кондекс" се отделя ново дружество - "Термал инвест", към което преминава част от имуществото на "Кондекс". Това включва земята и сградата на "Околовръстно шосе", където се намира офисът на компанията, както и ветроходна яхта и 3 автомобила. Отделянето е направено по балансова стойност, като чистата стойност на имуществото е 2.7 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар