Чистотата на вентилационни системи - гаранция за хигиена и енергийна ефективност

Кристина Машонова, управляващ партньор в HAMSTER CLEANING

Чистотата на вентилационни системи - гаранция за хигиена и енергийна ефективност
Чистотата на вентилационни системи - гаранция за хигиена и енергийна ефективност
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Кристина Машонова, управляващ партньор в HAMSTER CLEANING, е с близо 30 години опит в ОВК индустрията (отопление, вентилация, климатизация). Заемала е позициите търговски директор във водеща българска компания и изпълнителен директор на местното дружество на шведска компания.

Дипломиран инженер от ТУ - София, филиал Пловдив. Специализирала е "Външна търговия". Притежава MBA диплома по "Индустриален мениджмънт и финанси" от BTH - Университет по технологии в гр. Блекинге, Швеция.

Компанията

HAMSTER CLEANING ("ХАМСТЪР КЛИЙНИНГ") е международна компания с централа на управление в гр. Генк, Белгия. Позиционирана е като най-надежден доставчик на услуги за вентилационна хигиена в Европа. Член е на EVHA - Европейска асоциация за вентилационна хигиена. Отличена е от международното списание Applied Technology Review Europe като една от най-добрите компании, предоставящи услуги за чисти помещения за 2023 г.

www.hamstercleaning.bg

Г-жо Машонова, какви са изискванията за проверка и почистване на вентилационните системи?

Изискванията за проверка и почистване на вентилационните системи са заложени в Наредба №7 на МТСП и МЗ по отношение на здравословни и безопасни условия на труд на работното място и използване на работното оборудване, кореспондираща с Директива 89/654/ЕИО.

Чл. 21. от Наредба №7 гласи, че работните места и работното оборудване, включително вентилационните системи, трябва да се проверяват и почистват редовно, в съответствие с хигиенните и технологичните изисквания.

Хигиенните и технологични изисквания са заложени в БДС EN 15780. В този стандарт е определена максимално допустимата степен на замърсеност на въздуховодите, изразена в гр/кв.м, според предназначението на помещението (клас на чистота).

На практика само една чиста и адекватно поддържана ОВК система може да изпълнява функциите си да осигурява чист и здравословен въздух в помещенията, енергоефективност и пожарна безопасност. В БДС EN12097 са зададени правила за инсталиране на сервизни отвори по дължината на въздуховодната мрежа с оглед осигуряване на достъп за поддръжка на системите. Неглижирането на тези правила създава предпоставка за лоша хигиена, пожарна опасност, завишена консумация на електроенергия и скъсяване на живота на оборудването.

За внасяне на регулярност в поддръжката на една ОВК система ние препоръчваме извършване на инспекция като начало. Собствено разработеният ни метод за оценка включва заснемане на вентилационната мрежа в определени участъци, дигитален анализ и съпоставка с шаблони от богата база данни. Изготвяме заключение чрез рефериране към стандарт БДС EN 15780 и клиентите ни получават точни данни за степента на замърсеност, като могат да вземат информирано решение за необходимостта от почистване. Инспектирането, което извършваме, не обвързва клиентите с поръчка за изпълнение на почистване.

Какви са ползите за индустрията, търговията, обществените места?

- Качеството на въздуха в помещенията пряко влияе върху здравето, благосъстоянието и работоспособността на посетителите и служителите; дава отражение и върху качеството на произвежданите и предлагани продукти. Чистите вентилационни системи, респективно чистата среда, са задължително условие за висок рейтинг за всяко обществено място. Мога да дам за пример наши референтни обекти от сектора на големите вериги като Carrefour и IKEA.

Широко известно е, че чистата вентилационна система е енергоефективна. Изследване на Асоциацията за вентилационна хигиена NADCA съвместно с University of Colorado докладва, че почистването на само леко замърсени ОВК системи може да доведе до 11% енергоспестяване, след почистване от силно замърсяване се постига 30-40% енергоспестяване.

Фокусирайки се върху вентилационната хигиена, ние допринасяме не само за условията на закрито, подпомагаме и за по-качествена околна среда. Това е така, защото чистите отвътре вентилационни системи водят до намаляване на консумацията на електроенергия, съответно - до намаляване на въглеродния отпечатък на сградите.

В индустрията замърсеността на вентилационни системи за екстракция създава значителен риск от пожар. И докато почистване на системи за комфортна вентилация в обществените места може да се наложи на една, две или повече години, при някои индустрии и при системите за кухненска екстракция почистване е наложително да се извършва на всеки 6 месеца.

В обхвата на нашите дейности са и услуги за почистване на вентилационни системи след пожар, почистване на топлообменници, почистване на климатична техника с пара и специално разработен за ОВК системи дезинфектант.

Какво представлява разработеният от вас иновативен метод 95G?

- Концепцията 95G се основава на инженеринг, качество и надеждност. Състои се от 3 фази - предварителна оценка, почистване и управление.

Предварителната оценка обединява задълбочена подготовка, разработка на стратегия, както и правилно бюджетиране. Проверяваме дали системата е в съответствие със стандарт EN 12097, след което нашите сертифицирани техници извършват процеса на почистване със специализирана техника. Гарантираме надежден резултат на почистване, минимум 95%, в съответствие с EN15780. Последната фаза включва документиране на извършени и планиране на последващи дейности за наблюдение и почистване. Работим съгласно ISO 9001.

Специфичното в нашата дейност при почистване е, че не демонтираме въздуховодната мрежа и не нарушаваме работните процеси в помещенията. Единствено изключение се прави при театри и чисти стаи.